BOSS GP

BOSS GP: Dubbelslag Marijn van Kalmthout op Zolder, Becker snelste Master

480_marijnjump

Marijn van Kalmthout heeft zondag tijdens het raceweekend van Zolder ook de tweede manche van de BOSS GP gewonnen. Ingo Gerstl en Henk de Boer mochten als de nummers 2 en 3 eveneens met de champagne spuiten. In de Masters-klasse konden Karl-Heinz Becker (winnaar), Damien Charveriat (2de) en Carlos Antunes Tavares (3de) naar het ereschavot om de enorme BOSS GP bokalen op te halen.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus

Voor de start van race 2 is de verwachting dat Marijn van Kalmthout en Klaas Zwart wederom de grootste kanshebbers op de zege staan. Omdat laatstgenoemde de eerste manche uitviel, moet hij als 8ste en laatste aanvangen. Dat betekent dus een voordeel voor Van Kalmthout, die als winnaar van de openingswedstrijd vanaf de poleposition mag vertrekken.

Inhaalrace Zwart
Bij de rollende start van de heat over maximaal 20 minuten is Van Kalmthout als eerste weg. Zwart is veel rapper dan het gros van zijn tegenstanders en gaat rap naar voren. De achtvoudig racewinnaar van dit seizoen gaat als een warm mes door de BOSS GP-boter en heeft na de eerste doorkomst al de tweede plek in handen. Hij heeft echter wel 4,5 tellen achterstand op de koploper, dus moet flink aan de bak.

480_zwart_0854

Steeds harder
Op plek 3 racet Ingo Gerstl, die dit seizoen voor het eerst in een Dallara GP2 is gestapt en langzaam maar zeker steeds harder gaat met zijn fraaie bolide. Op P4 ligt titelverdediger Henk de Boer met zijn Champcar. Op plek 5 vinden we de eerste Masters-wagen. Karl-Heinz Becker bestuurt deze Dallara Nissan WS. De Duitser heeft na twee omlopen 1,4 seconde voorsprong op Damien Chervariat, die steevast mooie gevechten heeft met Becker. Carlos Antunes Tavarez (7de) en Alain DeBlandre (8ste) completeren het veld.

480_zwart_spin_0868

Weer spinnende Zwart
Terwijl Marijn van Kalmthout in ronde 3 met een 1.19,318 naar de vlotste raceronde snelt, blijkt het bepaald niet het weekend van Klaas Zwart te zijn. De man die met een 100 % score van acht zeges uit evenzoveel manches naar Zolder afreisde, valt wederom uit. Weer gebeurt het na een spin. Dit keer is niet de Bianchi-bocht maar de Jacky Ickx chicane zijn onvrijwillige eindbestemming.

480_kalmthout_2_0864

Als de brandweer
Van Kalmthout gaat vervolgens als de brandweer. Op zijn Benetton staat geen maat. Na 6 ronden heeft hij al bijna een halve minuut voorsprong op runner-up Gerstl. Henk de Boer, wiens zware Champcar niet gemaakt is voor het hard-remmen-en-flink-acceleratie-circuit van Zolder, volgt Gerstl op zijn beurt op een dikke 8 tellen.

Door het veld denderen
De lichtblauwe Benetton met de feloranje helm dendert door het veld. Na 13 ronden heeft Van Kalmthout, op Gerstl en De Boer na, het hele veld al gedubbeld. Gerstl volgt op 35 tellen. De Boer op bijna een minuut. In de slotfase hoort Van Kalmthout iets rauws in zijn auto en vertraagt hij opzettelijk om niks kapot te maken. Hij slaagt in die opzet en wint voor de tweede keer vandaag. Gerstl en De Boer zijn wederom de nummers 2 en 3.

480_becker_0980

Becker onklopbaar bij Masters
Terwijl DeBlandre met zijn bolide de pit opzoekt, gaat Becker bij de Masters hard richting zijn zesde opeenvolgende klassezege. Charveriat, die ook in de FIA GT3 racet dit jaar, volgt Becker op zo’n 7 seconden en dat kan hij in de slotfase niet meer goed maken. De in Le Mans geboren Charveriat finisht als tweede bij de Masters, voor de nummer drie Tavares.

480_podium2_0969

Uitslag BOSS GP, race 2, Zolder:
1. Marijn van Kalmthout 15 ronden in 20:32,661
2. Ingo Gerstl op 39,998 seconden
3. Henk de Boer op 57,333
4. Karl-Heinz Becker op 1:22,413 (1ste Masters)
5. Damien Charveriat op 1 ronde (2de Masters)
6. Carlos Antunes Tavares op 1 ronde (3de Masters)
Uitgevallen: Klaas Zwart, Alain DeBlandre
Niet gestart: Greg Thornton

480_marijn_zoon_0823
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet