Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BOSS GP

BOSS GP: Klaas Zwart verlengt ‘winning streak’ naar vijf, pech Van Kalmthout

480_zwart_finish_2426

Klaas Zwart heeft zaterdagavond op Circuit Park Zandvoort de eerste heat van de BOSS GP gewonnen. Hij bleef in de open klasse Frits van Eerd (tweede) en Arnold Wagner (derde) voor. In de Masters-divisie zijn de podiumplekken verdeeld over Karl-Heinz Becker, Damien Charveriat en Carlos Antunes Tavares. Grote pechvogel was Marijn van Kalmthout die in leidende positie uitviel. "Ongelooflijk! Eén van mijn wielen zat niet goed vast. Daardoor brak mijn wagen in de Kuhmo-bocht ineens helemaal weg en was de race over'', aldus Van Kalmthout. Met 18 startende wagens was deze race de best ‘bevolkte’ BOSS-wedstrijd sinds 2002.


Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus


Vorig jaar waren de Big Open Single Seaters ook te gast tijdens de Masters of F3. Destijds waren er ‘slechts’ tien brute bakken actief aan de Noord-Hollandse kust en kenden de Arrows’ bovendien nogal wat problemen. Maar vandaag, als afsluiting van de drukke Masters-zaterdag, raceten liefst 13.500 paardenkrachten, verdeeld over 18 bolides, over de befaamde piste aan de kust en was het smullen voor de ware autosportfanaten. De decibellen waren tot in de wijde omtrek te horen.

480_pole_van_kalmthout_5914

Van Kalmthout vanaf pole
Marijn van Kalmthout mocht tijdens de rollende start het tempo bepalen. De Hoofddorpse Ford-dealer had tijdens de kwalificatie met een rondje van 1.26 zijn sterke concurrent Klaas Zwart van de poleposition gehouden. "Ik ben hier nog nooit zo snel geweest’’, was Van Kalmthout na de ‘kwalli’ erg tevreden.

480_start_bossgp_5326

Start
Van Kalmthout begon de 20 minuten durende wedstrijd goed. Zijn Ascari Benetton B197 F1, die ooit bereden werd door Jean Alesi, direct de leiding. Klaas Zwart volgt vanaf P2, terwijl Frits van Eerd in zijn Tyrell 026 F1 uit 1998 de derde stek in handen heeft. Arnold Wagner, die de oude F1 Arrows van Jos Verstappen bestuurt, heeft P4 in handen. Cor Euser, die zijn 30-jarig racejubileum viert met het besturen van een G-Force Indycar, komt na de eerste ronde als 5de door. Regerend BOSS-kampioen Henk de Boer is 6de in zijn Panoz DP01 Champcar.

480_kalmthout_3002

Rap uit de startblokken
Van Kalmthout heeft er goed de sokken in. Hij noteert in zijn tweede rondje een 1.26,689, waarmee hij bijna net zo rap is als in zijn kwalificatie. Hij heeft inmiddels een voorsprong van dik vier tellen opgebouwd op Klaas Zwart, die de eerste vier races van het seizoen heeft gewonnen.

Historische meters Coloni
Xavier Maassen, één van de 8 deelnemende Nederlanders, racet in een Coloni, waarmee de Japanner Naoki Hattori in 1991 poogde om zich te kwalificeren voor de Formule 1 maar dat nooit zag lukken. Zo’n 19 jaar later lukte Maassen dat wel zich te kwalificeren voor een officiële race en legt de Colini vandaag ook zijn eerste officiële wedstrijdkilometers af. Maassen ligt na drie ronden op P12.

Masters
In de Masters-klasse leidt vooralsnog Karl-Heinz Becker. Zijn Dallara Nissan WS, die 10de algemeen ligt, heeft na vier ronden 7 tellen voorsprong op Damien Charveriat en 17 seconden op Carlos Antunes Tavares.

Noodloot laat toe
Van Kalmthout blijft zijn voorsprong elk rondje verder uitbouwen op Zwart, die ook een Ascari Benetton bestuurt. Halverwege de race komt Van Kalmthout echter – nota bene riant in leidende positie – de pits in. Hij heeft problemen met één van zijn wielen, die niet goed is bevestigd aan zijn Benetton. Zo neemt Zwart de kop over. De schoonvader van Tom Coronel heeft zes tellen voorsprong op Frits van Eerd, die op zijn beurt hard moet knokken om Arnold Wagner achter zich te houden. Xavier Maassen heeft eveneens malheur en moet ook voortijdig stoppen.

Onder controle
Klaas Zwart lijkt de boel goed onder controle te hebben. Frits van Eerd, die afgelopen week geholpen is door Zwart en zelfs heeft getest op diens privécircuit in Spanje, gaat eveneens als de brandweer. Van Eerd, wiens Tyrrell tijdens de kwalificatie 286 kilometer per uur liep aan het eind van het rechte eind, heeft na 9 omlopen een zevental seconden achterstand. Met twee tellen voorsprong op Wagner moet Van Eerd in de resterende vijf minuten nog even flink doortrappen.

Debuut
Peter Versluis racet vandaag zijn eerste BOSS GP-wedstrijd. De succesvolle Dutch Supercar-coureur spinde nog in de kwalificatie, maar is inmiddels vanaf startpositie 17 opgeklommen naar P11. Hij bestuurt net als Cor Euser een G-Force Indycar. Versluis is druk lerende, want zet in zijn 13de en laatste rondje zijn snelste chrono neer. Zijn 1.37,663 is de 7de snelste rondetijd.

Vijf uit vijf
Klaas Zwart weet zijn honderd procent-score dit seizoen te behouden. Hij snelt naar de winst en pakt al weer zijn vijfde winst in evenzoveel races. Zwart mag na afloop op het ereschavot naar het Wilhelmus luisteren. Van Eerd weet zijn tweede plek zwaarbevochten binnen te hengelen en Wagner definitief naar P3 te verwijzen. Bij de Masters vergroot Becker in de slotfase zijn voorsprong op de Fransman Charveriat en de Portugees Tavares. Dit internationale trio mag in deze volgorde naar het Masters-podium.

480_zwart_wint_6004

Bewondering
Klaas Zwart wist dat hij mazzel had gehad met het feit dat Van Kalmthout was uitgevallen. "Wat ging Marijn hard. Hij komt er echt aan’’, zei Zwart vol bewondering. "Ik ben na de kwalificatie de verkeerde kant opgegaan met mijn afstelling. Dat moet ik voor zondag, wanneer we de tweede heat hebben, zeker veranderen. Maar ik heb genoten. Op Zandvoort racen is geweldig. In het Scheivlak en de bocht erna moet je er echt aanhangen. Dat is super. CPZ is met Spa het meest uitdagende circuit om met de BOSS GP op te rijden.’’ Lachend: "Het meest uitdagend na Ascari (Zwarts eigen circuit in Spanje, red.) natuurlijk.’’

480_podium_bossgp_2443

Uitslag BOSS GP, race 1, Masters of F3-weekend, Circuit Park Zandvoort:
1. Klaas Zwart 14 ronden
2. Frits van Eerd op 11,422 seconden
3. Arnold Wagner op 13,078
4. Cor Euser op 31,585
5. Henk de Boer op 43,229
6. Henk Thuis op 1:09,426
7. Ingo Gerstl op 1:26,637
8. Peter Milavec op 1:39,877
9. Karl-Heinz Becker (winnaar Masters klasse) op 1 ronde
10. Damien Charveriat (2e Masters) op 1 ronde
11. Peter Versluis op 1 ronde
12. Carlos Antunes Tavares (3e Masters) op 1 ronde
13. Alain DeBlandre op 1 ronde
14. Henry Buttner op 1 ronde
15. Peter Randlshofer op 2 ronden
16. Norbert Gruber op 2 ronden
Uitgevallen: Xavier Maassen, Marijn van Kalmthout.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet