HARC

Retro: Historisch racegeweld op Zandvoort tijdens de Grand Prix Classic

480_mg-and-triumph

De tweede dag van de Grand Prix Classic op Zandvoort bracht ons 9 prachtige races onder wisselende omstandig heden. De dag startte stormachtig met een lichte regen en de eerste start van de YTCC, de Youngtimer Touring Car Challenge, te jong voor het NK HTGT, te oud of te mooi voor de andere cups, een goed gevuld veld met Porsches, Renault Alpines een aantal Sierra Cosworths en M3’s die de oude gevechten opnieuw uitvechten.

Tekst en foto's: Erik van der Schaaff

480_chaos-in-hugenholtz-1

Het Westfield veld beleeft een ruige dag, spinners, een gebroken neus, snelle en fraaie races die bol staan van de gevechten. Spannende strijd door het hele veld van 35 auto’s. Je vraagt je af waarom dit veld geen ruimte krijgt in de Dutch Power Pack weekends. De onlangs aangekondigde Radical cup, een soort van Le Mans racer aangedreven met een motorfiets motor zal een flink aantal rijders uit deze klasse naar de top van het racen in Nederland kunnen trekken aangevuld met een aantal mensen uit de BRL, SuperCars, Formule Ford en internationale klasses een potentieel mooie aanvulling op de Power Pack weekends.

Bij de 944 Basic Cup kon je iemand horen neuriën, het lied van de 10 kleine negertjes. Waar het veld gister nog bijna 20 auto’s bevatte eindigde hun laatste race vandaag slechts met 12 bolides.

480_morgan-1

En passant aan de races vierde de Morgan Club het 100 jarige bestaan van dit Engels Automerk. Er was een flink aantal straat en race auto’s aanwezig om de feestelijk heden luister bij te zetten, opmerkelijk was het ontbreken van de vroege 3wielers van dit merk. De laatste onafhankelijke autoproducent van Great Britain.

480_abc-nkhtgt

Het ABC NK HTGT, een serie aanduiding die eigenlijk een eigen afkorting verdient om het geheel begrijpelijk te houden. Het veld bevat auto’s die je maar zelden in levende lijve tegenkomt. Wat wanneer zag u voor het laatste een Porsche 906 of een Bizarini in levende lijve. Maar ook aan de nadere kant van de prijsschaal komen exoten voor de Fiat 500 abarths zijn echte spektakel karretjes die het publiek op de banken krijgt met hun onderlinge strijd.

480_ytcc-2

Zet volgent jaar de HZT in Mei en de GPC in september maar op uw kalanders voor 2010.
Komend weekend bevind zich een team van AUTOSPORT.NL zich op Goodwood in Engeland. Daar waar de sfeer en de races het publiek terugbrengen naar een prachtige periode in de Engelse autosport, eind jaren 50, begin jaren zestig. Volg de nieuwe Retro sectie op onze site.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet