BRC

Rally: Lefebvre wint Belgische seizoensopener, Jos Verstappen achtste in rallydebuut

220226 Haspengouw Lefebvre
Stéphane Lefebvre won de eerste ronde van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship

De Fransman Stéphane Lefebvre is winnaar geworden van de Rally van Haspengouw, de openingswedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Op de twaalf klassementsproeven rondom St. Truiden maakte de vroegere WRC3-kampioen met zijn Citroën C3 R5, gerund door het Belgische team DG Sport, zijn favorietenrol volledig waar. De overige twee podiumplaatsen waren voor Skoda-équipes: Gino Bux, die zijn eerste wedstrijd met een vierwielaangedreven auto reed, eindigde heel keurig als tweede, gevolgd door Ghislain de Mévius. Vanuit Nederlands perspectief ging natuurlijk de meeste aandacht uit naar het rallydebuut van Jos Verstappen. Ook rijdend met een Citroën C3 R5 van DG Sport en bijgestaan door de ervaren Belgische navigator Kris Botson eindigde Verstappen op de achtste plaats en won hij het Masters-klassement voor wat oudere rijders.

Tekst: René de Boer (vanuit St. Truiden, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Kroon-Oil BRC, Rebocar/R. de Boer

De Rally van Haspengouw verhuisde van zijn traditionele hoofdkwartier in Landen – waar de tot dusver gebruikte locatie niet beschikbaar was omdat die in gebruik is als Corona-vaccinatiecentrum – naar het nabijgelegen St. Truiden. Daar was een voormalig militair vliegveld een uitstekende plek voor het servicepark met podium, horeca en de bijbehorende voorzieningen. De klassementsproeven, vier in getal, die in drie "boucles" in de ochtend, in de middag en in de namiddag werden verreden, bevonden zich allen op geringe afstand, wat het evenement tot een compacte aangelegenheid maakte.

Stéphane Lefebvre, die de Citroën C3 deelde met de Belg Xavier Portier, reed voor het eerst in Belgisch Limburg, maar dat weerhield hem er niet van om gelijk al in de ochtendlus, aanvankelijk met temperaturen die maar net boven het vriespunt uitkwamen en nog veel modder op het parcours, de leiding te nemen. Die gaf de rijder uit Noord-Frankrijk ook niet meer uit handen, zodat hij op zaterdagavond als winnaar kon worden gehuldigd. Met name in de slotronde kwam Kris Princen, die met een WRC-uitvoering van de Citroën C3 reed, nog sterk voor de dag met snelste tijden op drie van de vier proeven, maar de overwinning van Lefebvre kwam daardoor niet meer in gevaar. De als tweede geëindigde Gino Bux, die met Nicolas Gilsoul de voormalige bijrijder van Thierry Neuville naast zich in de Skoda Fabia R5 had, was de best geklasseerde Belg en maakte zonder meer indruk bij zijn eerste optreden met een vierwielaandrijver, nadat hij vorig jaar met een Peugeot 208 de Belgische Stellantis Cup op zijn naam had geschreven. Grégoire de Mevius en Johan Jalet completeerden, eveneens met een Skoda Fabia, het podium.

220226 Haspengouw Verstappen
Jos Verstappen reed zijn eerste rally, die hij als achtste afsloot

Nadat zijn aanvankelijk geplande rallypremière bij de Jack's Twente Rally in november van het afgelopen jaar niet doorging vanwege de verschuiving van het evenement, beleefde Jos Verstappen nu met drie maanden vertraging in België alsnog zijn rallydebuut. Hij had zich de afgelopen maanden met tests in Frankrijk, België en Duitsland zeer intensief op zijn eerste wedstrijd voorbereid. Natuurlijk werd zijn optreden met veel belangstelling gevolgd, zelfs de NOS was er met een televisieteam bij. Verstappen deed het netjes, al verloor hij in de middag op proef 7 een halve minuut bij een excursie buiten het parcours. Niettemin sloot hij de wedstrijd heel keurig als achtste algemeen af. Over drie weken, op 19 maart, staat de volgende wedstrijd op het programma, de South Belgian Rally.

IMG 1275 2
Zelfs de NOS kwam voor de rallypremière van Jos Verstappen naar België

IMG 1291
Meer Nederlandse deelnemers bij de historische rijders (hier Harry Martens) dan in het moderne deel van het veld
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet