WRC

Rally WRC Monza: Winterweer beslist kampioenschap; Abbring en Schram halen eindstreep

Zaterdagmiddag lijkt alles beslist. Elfyn Evans rijdt in een comfortabele positie naar de titel als hij bij het aan remmen een plak ijs teenkomt. Hij glijdt kansloos van de weg. Zijn eerste gedachte is Ogier zit achter me. Hij springt uit zijn auto klautert de weg weer op en rent terug de proef op. Hij gaat aan de kant van de weg staan en maant zijn teamgenoot die aan komt rijden om snelheid te minderen. Ogier handelt bliksemsnel en weet zijn Toyota nog net op de weg te houden. "Als Elfyn me niet gewaarschuwd had, gaf hij later toe. "Was ik er zeker af gegaan" Was Dit het beslissende moment van het WRC 2020? 

Champions

Tekst: Harry van Veenendaal

Foto's: PR

Als we even terugkijken vanaf hier, dan is er al het een en ander beslist. Thierry Neuville schoot vrijdag ochtend van de weg, verloor tientallen seconden maar kon weer verder. Ook Ogier ging er (op dezelfde plek) af, hij kon iets sneller weer weg. Later op de dag haalde Neuville weer wat tijd in maar vergaloppeerde zich bij een van de overal aanwezige chicanes. Die versperringen zijn opgebouwd uit strobalen, plastic blokken én betonblokken. De Belg had de pech dat hij met de rechter voorkant van zijn i30 een betonblok raakte. De beschadigde voorwielophanging haalde snelheid er uit en bij de overgang van asfalt naar onverhard had hij niet voldoende snelheid om uit de modder weg te trekken. Door het opspattende water stopte zijn motor en die wilde niet meer aanslaan. 'Game over', voor deze dag. Van de vier kampioenschapskandidaten waren er nog drie over. Tänak komt in het begin niet goed in zijn ritme en loopt wat tijdverlies op. Op dat moment zijn dus eigenlijk Ogier en Evans de enige twee met een nog reële kans op de titel.

Ogier3
Het kampioenschap leek nog ver weg, maar Ogier trok het toch naar zich toe

Zaterdag
Zaterdag was al vooraf als een van de lastigste dagen bestempeld. Er was veel neerslag voorspeld en met name in de ochtend zou dat besneeuwde wegen kunnen opleveren. De ochtend viel redelijk mee. Maar de twee loop liep het helemaal mis. Bij de tweede passage Selvino (de eerste middagproef) gingen zowel Gus Greensmith als Ole Christian Veiby (op dezelfde plek) van de weg af. De Hyundai van Veiby blokkeerde de weg en de proef werd dus verder afgelast. De deelnemers werden langs het obstakel geleid op weg naar Gerosa, de volgende proef. Plaatselijk wam er veel sneeuw en of regen naar beneden. De tijden van de eerste rijders toonden al aan dat de omstandigheden erg slecht waren. Elfyn Evans daarover: "Eigenlijk ging het wel goed. Het was heel glad maar de auto voelde goed aan, aldus de man uit Wales. "Er kwam een bocht die in mijn notes als 'flat right' (volgas rechts). Al voor ik echt instuurde voelde ik dat het wegdek volledig veranderd was. Het was ineens spekglad en er was geen houden meer aan. Voor we het wisten stonden we aan de verkeerde kant van de vangrail. Op dat moment realiseerde ik me dat mijn kansen op de titel nu wel heel mager waren." Na een check of alles met Dan Barritt, zij navigator in orde was klommen de twee rijders uit de Yaris. Barritt bekommerde zich met de OK borden, Evans rende dus weg om zijn vriend en teamgenoot te waarschuwen. Ogier kon zijn Yaris op de weg houden en won uiteindelijk de proef nog. Inmiddels was de sneeuwval zo dicht dat Costa Valle Imagna, de derde alpen proef, moest worden afgelast.

Sordo Sneeuw2020MONZA HEM 143
Dani Sordo (foto) nhaalde samen met Ott Tanak de laatste puntjes binnen voor het Constructeurskampioenschap

Zondag
De grote spanning was inmiddels weg. Ogier zou zijn zevende titel toch niet weggooien? Op de eerste proef was hij de snelste en daarna draaide hij het gas wat terug. Ook op de PowerStage deed hij het 'rustig' aan. Hij werd slechts zevende, maar won wel de wedstrijd en daarmee zijn zevende titel. Elfyn Evans deed erg zijn best maar moest op die proef Tänak en Katsuta voor laten. De Japanse Toyota rijder werd daarmee de snelste man o de PowerStage. Evans is altijd erg onderkoeld en kalm maar aan de finish zagen we toch wat natte ogen. Het besef dat het net NIET gelukt was werd pijnlijk duidelijk. Niet alleen zijn eigen titel was hiermee in rook ogegaan ook de titel bij de constructeurs ging aan zijn neus voorbij. Weliswaar werd Ogier dus voor de zevende keer kampioen bij de rijders maar dat was niet voldoende voor de WK constructeurstitel. Dit laatste dan weer tot grote vreugde van Andrea Adamo. Hij hield het bij de huldiging voor de constructeurstitel niet droog: "I'm so happy for my team", bleef hij maar roepen.

Lappi4
Esapekka Lappi startte heel goed maar zakte wat terug. In de eindfase pakte hij toch nog de vierde plek

Neuville
De grote vraag was waarom Neuville niet meer gestart was na zijn onfortuinlijke uitval op de vrijdag. De officiële lezing van het team was dat bij nader inzien de motor van Neuville's te veel beschadigd was. Dat was dan wel in tegenspraak met eerdere berichten van het team dat de Belg in ieder geval zondag weer zou starten. Er gaan diverse geruchten rond maar een andere lezing dan de officiële teamlezing kon niet worden bevestigd.

Abbring en Schram
Niet lang voor de rally was bekend geworden dat Kevin Abbring in Italie aan de start zou komen in een VW Polo met aan zijn zijde Pieter Tsjoen. Onze landgenoot toonde dat hij het nog niet verleerd is. De hele wedstrijd reed hij goede tijden in zijn klasse en zelfs reed hij een keer een tiende tijd algemeen. In jet zwaar bezette veld met 95 deelnemers eindigde hij keurig op de vijftiende plek. Ook de Italiaanse Nederlander Dirk Jan Schram kwam weer eens aan de start van een WK wedstrijd. Met zijn trouwe Clio eindigde hij op de 56e plaats.

Voorlopige einduitslag ASCI Rally Monza:
1 S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC 2:15:51.0
2 O. Tänak M. Järveoja Hyundai i20 Coupe WRC +13.9
3 D. Sordo C. del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +15.3
4 E. Lappi J. Ferm Ford Fiesta WRC +45.7
5 K. Rovanperä J. Halttunen Toyota Yaris WRC +1:11.1
6 A. Mikkelsen A. Jaeger Škoda Fabia R5 +3:56.2
7 O. Solberg A. Johnston Škoda Fabia R5 +4:12.1
8 J. Huttunen M. Lukka Hyundai i20 R5 +5:15.4
9 M. Østberg T. Eriksen Citroën C3 R5 +5:27.4
10 P.Tidemand P. Barth Škoda Fabia R5 +5:53.0

Voorlopige eindstand FIA Wereld Rally Kampioenschap 2020 voor rijders na ronde 7
1 S. Ogier 122
2 E. Evans 114
3 O. Tänak 105
4 T. Neuville 87
5 K. Rovanperä 80
6 E. Lappi 52
7 T. Suninen 44
8 D. Sordo 42
9 C. Breen 25
10 S.Loeb 24

Adamafeest2020MONZA AUS 0123
Andrea Adamo was heel blij met het kampioenschap voor Hyundai

Voorlopige eindstand FIA Wereld Rally Kampioenschap 2020 voor constructeurs na ronde 7
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 241
2 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 236
3 M-Sport Ford World Rally Team 129
4 Hyundai 2C Competition 8

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet