WRC

Rally WRC Monza: WRC finale in de sneeuw

Van 3 december tot en met 6 december wordt in Italië de 2020 editie van het Wereldrally kampioenschap afgesloten. Zoals alles dit jaar is ook dit kampioenschap anders dan anders. De wereldwijde Covid crisis veroorzaakte dat vele vertrouwde evenementen werden afgelast. Nieuwe rally's werden gevonden en ook weer afgelast. Wat over bleef was een kampioenschap met slechts zeven evenementen. Het beroemde circuit van Monza, de tweede Italiaanse wedstrijd (na Sardinië) vormt het decor voor deze alles beslissende wedstrijd.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Monza Evans
Elfyn Evans is de huidige leider in het kampioenschap


Elfyn Evans
Voor de start van de ACI Rally Monza is Elfyn Evans de trotse en zeker ook onverwachte leider in de titelstrijd. Als enige wist hij twee keer (Zweden en Turkije) zegevierend over de finish te rijden. Zijn grootste tegenstanders Ogier, Neuville en Tanak wisten elk één keer te winnen. Outsider Dani Sordo, die (inclusief Monza) maar drie evenementen reed was de vijfde rijder die dit jaar een rally won. Het resultaat is dat Evans 111 punten heeft verzameld. Zijn teamgenoot Sebastien Ogier heeft er 97. Tien punten daarachter ligt Thierry Neuville (87 punten. De laatste man die nog een rekenkundige kans maakt op de titel is Ott Tänak (83 punten). Tussen deze vier mannen zal het dus gaan in Italië.

2020MONZA AUS 0002
Thierry Neuville heeft nog kans op de titel maar dan moet hij eerst Ogier nog voorbij

Monza
De ACI Rally Monza is een bijzonder evenement. Jaarlijks vond hier een soort show rally plaats waar de grote namen in het kampioenschap elkaar nog eens zagen om het enthousiaste publiek te vermaken. Op een heel laat tijdstip werd de rally toegevoegd aan het kampioenschap. Naast de proeven op en rond het circuit werden ook nog wat proeven gevonden vlak bij het Como meer. Echte Alpenweggetjes met veel haarspeldbochten. Zeker nu er vrij veel sneeuw is gevallen, ligt de vergelijking met de Rallye Monte Carlo voor de hand. In totaal worden er 16 proeven gereden over in totaal ruim 240 kilometer.

Monza Suninen Teemu Suninen en Esapekka Lappi zijn de outsiders, voor hen staat er geen kampioenschap op het spel


Het weer

De beelden van de verkenning toonden nog een extraatje: Zeker de wegen in het noorden waren voorzien van een flinke laag sneeuw. Voor de komende dagen is er nogal wat neerslag voorspeld. Of dit sneeuw zal zijn of regen (of iets er tussenin) is nog niet helemaal duidelijk maar Michelin heeft voor de zekerheid toch maar sneeuwbanden ingevlogen. Helaas kunnen de fans het niet live zien want vanwege de crisis wordt er dit jaar geen publiek toegelaten.

2020MONZA VT 029
Michelin bracht toch maar sneeuwbanden naar het servicepark

MonzaSneeuw
Het uitzicht dat de rijders zaterdag krijgen...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet