WRC

Rally WRC Sardinië: Sordo wint na spannende finaleZaterdag ochtend stond in het teken van de tweestrijd Neuville versus Ogier. Zaterdagmiddag veranderde daar niet veel aan. Dani Sordo behield de leiding maar moest wel toestaan dat de twee kemphanen wat dichterbij kwamen. Een paar keer wisselden Neuville en Ogier van positie, maar uiteindelijk was het de Fransman die op de laatste proef een zeer goede tijd neerlegde. De Belg leidde voor de proef maar maakte een klein foutje en verloor daardoor wat tijd. Ogier pakte dus weer de leiding. Zo gingen ze dus de zondag in. Sordo aan de leiding. Ogier volgde op ruim 27 seconden en Neuville zat daar weer 1,5 seconde achter. Elfyn Evans behield de vierde plek en zijn virtuele leiding in het kampioenschap.

Hyundai Podium
Sordo winnaar in Sardinie


Tekst: Harry van Veenendaal

Foto's: PR

De strijd gaat onverminderd verder
Van de eerste drie proeven zijn er twee voor Ogier en eentje voor Neuville. De afstand tussen Sordo en zijn achtervolgers slinkt van ruim 27 seconde aan het begin van de ochtend naar net iets meer dan negen na de derde proef. Ogier behoudt de tweede plek met 1,7 seconde voorsprong op zijn rivaal. "nog eentje te gaan," verzuchtte aan het einde van de een na laatste proef. Een heel belangrijke voorsprong want als Neuville hem voorbij gegaan was, had Hyundai Andrea Adamo ongetwijfeld aan Sordo gevraagd een inklok fout te maken, zodat Neuville de winst en daarmee zeven extra kampioenschapspunten zou krijgen. Nu is dat niet aan de orde. De beslissing valt dus in de PowerStage.

Hyundai NeuvilleStrand
In een rechtreeks gevecht versloeg Thierry Neuville zijn directe tegenstander


PowerStage

De toeschouwers werden voorafgaand aan de PowerStage vergast op een optreden van Petter Solberg. Hij reed, genavigeerd door Andreas Mikkelsen in een Citroën C3 van vorig jaar. De auto wordt door Pirelli gebruikt om voor volgend jaar te testen. Andreas Mikkelsen is de testrijder van Pirelli en omdat ze de afgelopen weken toch aan het testen waren in Sardinië leek het Pirelli wel aardig om de banden voor te stellen die volgend jaar het rubber van Michelin gaan vervangen.

Toyota Ogier02
In de Powerstage moest Ogier zijn meerdere erkennen in Neuville,

De PowerStage is net als andere jaren een spectaculaire proef met prachtige vergezichten waarbij de auto's bijn over het strand rijden. Dit jaar zag het er wel wat anders uit. Dikke grijze wolken hingen boven het gebied en de toeschouwers waren in dikke windjacks gehuld om zich tegen de harde wind te beschermen. Bij de finish wapperen de vlaggen nog steeds en ze wapperen voor Dani Sordo. In een intens gevecht eindigt Thierry Neuvile op de tweede plaats. Hij versloeg Ogier met maar liefst 2,7 seconden op de laatste proef. Op het moment van schrijven i Dani Sordo dus de winnaar. Wat Andrea Adamo nu gaat doen blijft nog even een verrassing. Gaat hij teamorders uitdelen zodat Neuville nog wat meer punten krijgt. Maar dat zou ook betekenen dat hij een plek verliest in het constructeurs kampioenschap. De minimumstraf voor verkeerd inklokken is 10 seconden dus dan zou Sordo naar de derde plek zakken en Ogier naar twee, dat gaat hij niet doen. Mocht het anders zijn dan berichten we daarover later.

MSPORT SUN01ITA
Na een goede start moest Teemu Suninen de toppers laten aan en eindigde als vijfde.

Volgende rally
Als alles goed gaat, gaat de WRC familie in het weekend van 20 november richting Ieper voor de volgende ronde. Laten we duimen dat het allemaal door kan gaan.

Voorlopige eindstand Rally Italia Sardinia 2020
1 D. Sordo C. Del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC 2:41:37.5
2 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +5.1
3 S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC +6.1
4 E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC +1:02.3
5 T. Suninen J. Lehtinen Ford Fiësta WRC +1:33.9
7 O. Tänak M. Järveoja Hyundai i20 Coupe WRC +2:27.5

Tussenstand FIA Wereld Rally Kampioenschap 2020 voor rijders na ronde 6
1. Elfyn Evans 111
2. Sebastien Ogier 97
3. Thierry Neuville 87
4. Ott Tänak 83
4. Kalle Rovanperä 70
5. Teemu Suninen 44
7. Esapekka Lappi 38
8. Dani Sordo 25

Tussenstand FIA Wereld Rally Kampioenschap 2020 voor constructeurs 2020 na ronde 6
1. Hyundai Shell WRT 208
2. Toyota Gazoo WRT 201
3. M-Sport Ford WRT 117
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet