WRC

Rally WRC Sardinië: Elfyn Evans op titeljacht

Na vier rondes in het WK Rally 2020 voert Elfyn Evans het klassement aan. Als enige rijder won hij twee wedstrijden. In de tweede rally van dit seizoen (Zweden) won de Welshman zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe (Toyota) team. In een enerverende strijd won hij twee weken geleden ook de zware Rally van Turkije. Sebastien Ogier, zijn teamgenoot en grootste rivaal voor dit jaar, won in Mexico, De Hyundairijders, Thierry Neuville en Ott Tänak, wonnen, respectievelijk in Monte Carlo en Estland. Beide rijders scoorden ook twee maal 0 punten. Dat brengt Evans en Ogier aan de kop van het klassement voor ze beginnen op Sardinië, de Italiaanse ronde in het WK)

MSPORT LOGORALLY

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Toyota Evans
Elfyn Evans is nog steeds op koers voor de titel maar verliest in Sardinie wat punten

Evans Met name Elfyn Evans verraste vriend en vijand. Dit jaar rijdt hij voor het eerst met een voor hem totaal onbekende auto en toch scoort hij uitstekend. Voor zijn teammaat Ogier geldt het zelfde maar hij had meer met name mechanische pech. Maar door continue te scoren en twee keer te winnen staat Evans aan de kop van de tussenstand van het kampioenschap. Een positie die hij nog niet eerder bekleedde. Hiermee toonde hij wel tot de echte toppers te behoren. Ook heeft hij reële kansen om daadwerkelijk kampioen te worden. Met nog slechts een zeer beperkt aantal wedstrijden te gaan.

Hyundai Sordo Ita
Dani Sordo doet het goed op de ruige paden van Sardinie

Kampioenschap
Door de COVID-19 pandemie zal 2020 de geschiedenis een uitzonderlijk jaar, dat geldt zeker ook voor het WK seizoen 2020 de geschiedenis in gaan als een uitzonderlijk jaar. Vele wedstrijden werden afgelast met als gevolg dat er tussen eind maart en begin september geen WK rally werd gereden. Nog steeds veranderd de kalender. Na Sardinië stond er nog een evenement geprogrammeerd: de Rally van Ieper. Voor de eerste keer zou er bij onze zuiderburen een WK rally worden verreden. Of dat ook daadwerkelijk gaar gebeuren is geheel afhankelijk van de ontwikkelingen rond COVID-19. Het Nederlandse reisadvies naar België (en omgekeerd dat van België naar ons land) bijvoorbeeld, stemt niet optimistisch. We hopen dat het door kan gaan. Inmiddels geeft de FIA nog een andere rally toegevoegd. De ACI Rally Monza zal voor een deel over het beroemde circuit, voor een deel om landweggetjes in de omgeving worden gereden op 4-6 december a.s.

Sardinië
De eerste dag van de RALLY toonde weer dat we een heel competitief kampioenschap hebben. Aanvankelijk ging Teemu Suninen aan de leiding. Zijn temgenoot Esapekka Lappi was al snel uitgevallen met motorische problemen, maar de Ford's bewezen hier toch weer zeer snel te zijn. Ook Gus Greensmith bleef behoorlijk in de buurt. Hij werd echter op de hielen gezeten door Dani Sordo die hem na de middagpauze dan ook passeerde. Aan het einde van de vrijdag had Sordo inmiddels een voorsprong van 17 tellen verzameld maar Suninen lag nog steeds tweede voor Neuville, Ogier en Evans. Ott Tänak zag de prolongatie van zijn WK titel erg lastig worden na een probleem op de eerste proef. Het probleem werd niet duidelijk omdat zowel de rijder zelf als het team de lippen stijf op elkaar hield. Uiteindelijk kwam er in de boeken dat het om 'een probleem met de ophanging' ging.

MSport SUN
Teemu Suninen reed enige tijd aan de leiding maar werd vrijdag van zijn troon gestoten door Sordo.


Zaterdagochtend
Er ontspon zich een gevecht tussen Ogier en Sordo. Suninen viel wat terug door problemen met zijn handrem. Sordo bleef aan de leiding maar Neuville en Ogier vochten op het scherpst van de snede. Tijdens de rust op zaterdag was Neuville tweede en Ogier op drie tellen daarachter. Elfyn Evans volgde direct daarachter en staat virtueel nog steeds aan de leiding in het WK klassement.


Hyundai NEU02 ITA
Thierry Neuville doet zijn uiterste best zich Ogier van het lijf te houden. Tot de middagpauze op zaterdag lukt dat.

Toyota Ogier
Maar Ogier laat dat toch niet zo maar lopen dus de rest van de zaterdag en de zondag belooft nog wat vuurwerk. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet