WRC

Rally - WRC: Evans wint en ligt op titelkoers

Evans

In de vijfde ronde van het WRC heeft Elfyn Evans zijn tweede overwinning van het seizoen binnen gehaald. Waar anderen in de problemen raakten op de ruige Turkse proeven hield de Toyota coureur het hoofd koel en zijn auto heel. En passant pakt hij de leiding in het kampioenschap.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR

Het hele jaar is de aandacht vooral gericht op 'de grote drie' – Tänak, Ogier en Neuville. Maar onder de radar is Elfyn Evans bezig aan een ijzersterk seizoen. Hij won al in Zweden en finishte iedere rally in de top vier. In een kort seizoen als dat van dit jaar is consistentie cruciaal en dat is precies wat Evans levert.

De korte openingsdag in Turkije, slechts twee proeven, zet de toon voor de rest van de wedstrijd. Het wordt een slijtageslag waarbij stof een grote rol zal spelen. Vooral Neuville heeft er veel last van en klaagt zelfs dat de veiligheid in het geding komt. Desondanks sluit hij de eerste dag als tweede af, achter teamgenoot Sebastien Loeb. De negenvoudig kampioen rijdt pas zijn tweede wedstrijd van het jaar maar een gunstige startpositie en zijn enorme ervaring werpen hun vruchten af.

Op zaterdag is Ott Tänak het eerste slachtoffer. De regerend kampioen heeft een probleem met zijn stuurinrichting waardoor zijn Hyundai plotseling linksaf gaat en in het struweel eindigt. Tänak zal op zondag herstarten maar maakt alleen nog maar aanspraak op de bonuspunten van de Powerstage.

Ogier en Neuville voeren ondertussen een verhitte strijd om de leiding en lopen langzaam weg van de rest. Sebastien Loeb kan met versnellingsbakproblemen het geweld vooraan niet volgen en zakt terug tot P4, achter Evans. Halverwege de dag krijgt Ogier een lekke band waarmee hij een halve minuut verliest. Teamgenoot Evans wacht op de laatste proef van de dag hetzelfde lot waardoor Hyundai de dag opnieuw leidend afsluit, alleen hebben Neuville en Loeb van plek gewisseld.

Na de tegenslag in Estland vecht Neuville voor zijn laatste kans, een overwinning in Turkije houdt hem theoretisch in de race voor het kampioenschap. Zondag heeft echter nog meer verrassingen in petto en Neuville is het eerste slachtoffer. Hoewel hij zelf dacht dat de schokdemper het begeven had, bleek ook Neuville lek te hebben gereden. Hij moest op de proef stoppen om te wisselen en verloor bijna twee minuten. Het wierp hem terug naar de derde plek, vlak achter Ogier. De Fransman zou de finish echter niet halen. Op de voorlaatste proef sloegen er plots vlammen onder zijn motorkap vandaan en was Ogier genoodzaakt te stoppen. Resultaat: France, zero points.

Buiten alle hectiek van de slotdag reed Evans onverstoord door naar een welverdiende overwinning. Het was zijn tweede van het jaar, waarmee hij de eerste is die dat voor elkaar krijgt. Hoewel Neuville en Tanak de meeste Powerstage punten pakken, harkt Evans in totaal de meeste punten binnen waardoor hij zich plots comfortabel aan de leiding van het kampioenschap vindt. Met nog twee rally's te gaan (Italië en België) heeft hij 97 punten, 22 meer dan zijn naaste rivaal Ogier en 27 meer dan Tänak. Zonder gekke gebeurtenissen mag hij dat niet meer weggeven, maar als Turkije ons iets geleerd heeft, is het dat we daar zeker niet van uit mogen gaan.

Uitslag na 12 proeven
1. Evans-Martin Toyota Yaris WRC 2:43.02,7
2. Neuville-Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +35,2
3. Loeb-Elena Hyundai i20 Coupe WRC +59,4
4. Rovanpera-Halttunen Toyota Yaris WRC +2.35,9
5. Greensmith-Edmondson Ford Fiesta WRC +4.08,3
6. Lappi-Ferm Ford Fiesta WRC +5.36,2
7. Kajetanowicz-Sczcepaniak Skoda Fabia Rally2 Evo +12.35,5
8. Tidemand-Barth Skoda Fabia Rally2 Evo +12.59,7
9. Fourmaux-Jamoul Ford Fiesta Rally2 +14.42,6
10. Bulacia-Der Ohannesian Citroen C3 R5 +14.46,4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet