WRC

Rally WRC Estland: Het WRC is terug!

Op 15 maart, dus bijna een half jaar geleden, namen we voorlopig afscheid van het Wereld Rally kampioenschap. De wereldwijde corona crisis woede in volle hevigheid. Nog steeds houdt het virus ons dagelijks bezig maar toch zijn er nu mogelijkheden gevonden om sportevenementen weer op te starten. In de Formule 1 is dat al een tijdje het geval, maar daar is het relatief eenvoudiger om het feitelijke wedstrijd gebied (het circuit dus) af te sluiten voor het publiek. Toch heeft ook het WRC nu mogelijkheden gevonden. Op 4 september reist de hele rallykaravaan naar Estland. Vorig jaar nog een promotie evenement in het WK en nu door de crisis gepromoveerd tot een 'échte' WK Rally. 

PR ESTONIA-033-2 In Estland herstarten we het WRC seizoen 2020

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Afgelast
We schreven het al in maart, het kampioenschap van 2020 wordt een vreemd kampioenschap. Al voor de start werd duidelijk dat Chili dit jaar niet van de partij zal zijn vanwege de politieke onrust in dat land. In Zweden werd het aantal proeven drastisch beperkt door het te warme weer, in Mexico reden we minder proeven vanwege corona. In het Mexico weekend werd duidelijk dat corona ervoor heeft gezorgd dat Argentinië na eerst te zijn uitgesteld, uiteindelijk helemaal van de kalender moest worden afgevoerd. Hetzelfde lot gold voor Portugal. De Safari Rally in Kenya die na een lange afwezigheid weer terug was in het kampioenschap volgde en ook Finland en Nieuw-Zeeland waren genoodzaakt hun wedstrijd voor dit jaar af te gelasten. Daarmee waren we de hele zomer verstoken van enige live actie in het rallykampioenschap. Achter de schermen werd hard gewerkt maar ook Duitsland, Wales en Japan vielen ten prooi aan COVID 19.


PR ESTONIA--2
Sebastien Ogier en Tommi Mäkinen tonen dat mondkapjes ook in het WRC verplicht zijn.

Wat blijft er nog over?
Niets is zeker rondom de restricties die het virus ons oplegt. Maar op dit moment staan de volgende evenementen nog op de lijst:

4 september: Rally van Estland
18 september: Rally van Turkije
8-11 oktober: Rally van Sardinië
19 november: Rally van Ieper

In Estland is de shakedown al afgelopen dus daar gaat het in ieder geval door. In Turkije is het programma aangepast; Sardinië is een paar keer van plaats veranderd en Ieper zat zoals we eerder al meldden helemaal niet in het WK maar of die Belgische rally nu voor het eerst kan worden gehouden is nog een groot vraagteken. De huidige ontwikkelingen rond het virus maken ons niet optimistisch.

Schema van de Rally van Estland:

De rally begint met een showproef op vrijdagavond (4 september) vanaf 18:00 uur Nederlandse tijd. Zaterdag is een lange dag om 06:40 start de eerste proef, tien proeven later start de laatste het is dan alweer 17:15. Op zondag begint de eerste van zes proeven om 06:35 uur. De alles beslissende PowerStage start zoals gebruikelijk even na het middaguur. Uiteraard is alles live te volgen via het betaalkanaal WRC+ All LiveShakedown
Op de shakedown was thuisrijder Ott Tänak heer en meester. Sebastien Ogier volgde op een dikke seconde, vlak daarachter lag Esapekka Lappi.

Uitslag Shakedown Rally Estonia 2020
1 Ott TÄNAK Hyundai Coupé i20 WRC 2:56.8
2 Sebastien OGIER Toyota Yaris WRC 2:58.2
3 Esapekka LAPPI Ford Fiësta WRC 2:58.3
4 Kalle ROVANPERÄ Toyota Yaris WRC 2:58.4
5 Thierry NEUVILLE Hyundai Coupé i20 WRC 2:58.6
6 Elfyn EVANS Toyota Yaris WRC 2.59.2
7 Craig BREEN Hyundai Coupé i20 WRC 2:59.4
8 Takamoto KATSUTA Toyota Yaris WRC 3:00.0
9 Pierre Louis LOUBET Hyundai Coupé i20 WRC 3:00.2
10 Teemu SUNINEN Ford Fiësta WRC 3:00.7
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet