WRC

Rally: Nog een WK-evenement in de Benelux: Rally Ieper krijgt mondiale status

200819 WK Rally Ieper
Ieper, hier bij de EK-rally in 2019, ontvangt dit jaar het WK-circus

Nog een autosportevenement van WK-niveau in de Benelux: de FIA maakte vanmorgen bekend dat de Renties Ypres Rally Belgium van 19 tot en met 22 november aanstaande dient als finale van het WK Rally van 2020. Het Belgische evenement neemt de plaats in van de Rally Japan, die na een afwezigheid van tien jaar dit seizoen zou terugkeren op de WK-kalender. Reisrestricties van de Japanse regering in verband met de corona-pandemie stonden de doorgang van het evenement echter in de weg.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Met de opname van de rally van Ieper in de WK-kalender is er voor het eerst een ronde van het wereldkampioenschap in België, dat natuurlijk al vele rallyrijders van wereldniveau voortbracht. België wordt het 34e land waarin het WK sinds de invoering in 1973 (destijds alleen nog als constructeurskampioenschap, de eerste rijderstitel werd pas in 1979 toegekend, nadat er in 1977 en 1978 een FIA Drivers' Cup was) te gast is.

De historie van de rally van Ieper gaat nog langer terug, en wel tot 1965, met beroemde winnaars als Gilbert Staepelaere, Walter Röhrl, Jean-Claude Andruet, Henri Toivonen, Robert Droogmans, Patrick Snijers en Freddy Loix, maar in 2017 ook onze eigen Kevin Abbring. Jarenang vond de rally plaats onder de titel 12 Uur van Ieper en later zelfs 24 Uur van Ieper en de wedstrijd kent een lange traditie als vaste waarde in internationale competities als het Europees Kampioenschap, de IRC en ook het tegenwoordige ERC, de actuele variant van het EK.

Voor de première als WK-wedstrijd zijn er zo'n 300 kilometer aan klassementsproeven over drie dagen gepland, volledig op asfalt. Op zondag wordt de afsluitende etappe vooral verreden op het Circuit de Spa-Francorchamps, met de Power Stage over de passage Eau Rouge/Raidillon. Het servicepark wordt ingericht op de Grote Markt in het centrum van Ieper.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet