WRC

Rally WRC Mexico: Ogier wint ingekorte rally

Wellicht als één van de laatste grote sportwedstrijden die dezer dagen wereldwijd worden gehouden, werd in Mexico de WK Rally Mexico gereden. Het was een spannende maar zeer beladen wedstrijd, met Sebastien Ogier (voor de zesde keer) als winnaar.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

PodiumMexico
Er wordt wel gejuicht maar de sfeer is toch anders dan anders


Terwijl de hele wereld alleen nog maar oog heeft voor de nieuwste versie van het corona virus ging het In het servicepark in Léon ook al dagenlang over weinig anders dan over corona. Dan doelen we niet op een van de grootste sponsoren het Mexicaanse biermerk Corona maar op het virus met dezelfde naam. Onder de rijders was er nogal wat gemor, onder leiding van Sebastien Ogier die niets liever wilde dan afreizen naar huis. In overleg met alle belanghebbenden werd besloten toch van start te gaan. In het land zelf was het aantal gevallen van corona besmetting met 12 nog relatief klein.

Ogier
Ogier is voor de zesde keer de snelste man in Mexico

Guanajuato
Zoals elk jaar werd op donderdagavond dan ook de rally gestart met de roemruchte doorgang door het stadje Guanajuato. Dit jaar moesten de rijders zelfs twee keer door de smalle straatjes en tunnels onder het toeziend oog van vele tienduizenden dol enthousiaste Mexicaanse fans. Thierry Neuville was tot twee keer toe de snelste man en kon dan ook als leider in het klassement gaan slapen. Zijn voorsprong op tweede man Elfyn Evans was net iets meer dan een seconde.

Het echte werk
Maar het echte werk begon pas op vrijdag. Ott Tänak schoot uit de startblokken en was de allersnelste op de "El Chocolate' proef waarmee de dag begon. Hij was tien tellen sneller dan Sebastien Ogier, nog eens tien tellen achter Ogier volgde Teemu Suninen die op zijn beurt weer werd gevolgd door zijn teamgenoot Esapekka Lappi. Het eerste slachtoffer van de rally was Ken Block hij kreeg een rode lamp op zijn dashboard maar, zoals hij later toegaf, "het ging erg lekker dus ik dacht dat komt wel goed." Maar de motor van zijn Ford Focus dacht er anders over. Door oververhitting begonnen onderdelen te smelten en volledig vastgelopen kwam de Ford tot stilstand. "Mijn fout, verklaarde de zwaar teleurgestelde Block. Dani Sordo kreeg met een vergelijkbaar probleem te maken maar zag bij de finish dat een radiatorslang was losgeraakt. Na reparatie ging de Spanjaard weer voluit en scoorde een supertijd op minder dan een seconde van proef winnaar Ogier. Op proef vijf is hij zelfs de snelste man. Maar dan blijkt dat de motor van zijn i20 te veel schade heeft opgelopen en moet hij even later afhaken.

Het scheelde maar weinig of Ott Tänak had ook kunnen stoppen. Hij breekt iets uit en zijn auto ramt een weg kant. Daarbij beschadigt hij de ophanging. Hij verliest zo'n 45 seconden maar kan, met een provisorisch gerepareerde ophanging, wel verder.

Inmiddels zijn we wel Esapekka Lappi kwijt. Hij is vierde als hij brandend aankomt bij de stopfinish van de tweede run op El Chocolate. Hij rijdt snel verder om de auto uit het gebied van de stopfinish te rijden. "Ik dacht misschien dooft het vuur wel als ik weg rijd," legt Lappi uit. "Ik had geen idee dat het zo hevig brandde. Uiteindelijk was het dus niet zo slim om door te rijden."

Ook voor Neuville is er volop drama als hij door elektrische problemen vijf minuten verliest op Las Minas, de negende proef. Ogier, Suninen en Evans maken daarna de dienst uit. Ook Tänak blijft alert en aan het einde van de dag ligt hij 0,2 seconde achter Elfyn Evans die op dat moment derde is. Tweede is Teemu Suninen op 13 tellen van Ogier.

Tanak
Ott Tanak vocht een zware strijd naar de tweede plek.

Zaterdag
De verwachte nachtelijke regen blijft uit en de rijders worden weer ontvangen door een stralend blauwe lucht. Ott Tänak stormt naar de derde plek door Evans te passeren. De strijd gaat even hevig door en halverwege de dag moet ook Suninen zijn meerdere erkennen in de aanstormende regerend wereldkampioen.

Ingekort
Tegen die tijd is het al duidelijk dat de rally zal worden ingekort. Niet omdat de situatie met het virus in Mexico zelf ineens veel erger is geworden, maar in de rest van de wereld worden steeds meer luchthavens gesloten. Dat is vooral in Europa het geval en juist uit dat werelddeel komen de meeste mensen uit het WK wereldje. Om nu de rijders, monteurs teamleiding, FIA- en WRC officials en andere personeelsleden de kans te geven nog thuis te komen voor alle luchthavens zijn gesloten wordt besloten de rally te stoppen na de laatste proef op zaterdag.

Suninen
Teemu Suninen hield in een titanen gevecht het hoofd koel en eindigde op het podium

Ogier controleert en wint
Zowel Tänak als Neuville voeren de druk op Ogier hoog op, maar de Fransman buigt niet en doet wat hij moet doen. Hij houdt de tegenstanders op gepaste afstand en wint zijn eerste wedstrijd voor Toyota. Dat daarmee het vierde merk is waarmee Ogier een wedstrijd won. (Na Citroën, Volkswagen en Ford). Uiteraard is hij blij met de overwinning maar hij is aan de finish niet uitbundig. "Ik bied mijn excuses aan aan het Mexicaanse volk dat we jullie misschien extra in gevaar hebben gebracht, door deze rally te rijden," verklaart hij.

De toekomst
Het kampioenschap van 2020 wordt hiermee wel een vreemd kampioenschap. Al voor de start werd duidelijk dat Chili dit jaar niet van de partij zal zijn vanwege de politieke onrust in dat land. In Zweden werd het aantal proeven drastisch beperkt door het te warme weer, in Mexico reden we minder proeven vanwege corona. In het Mexico weekend werd duidelijk dat datzelfde virus ervoor heeft gezorgd dat Argentinië wordt uitgesteld. De volgende afspraak is nu Portugal, die is pas rond 21 mei. Laten we hopen dat tegen die tijd de crisis is afgelopen.

Voorlopige eindstand – Rally Guanajuato México

1 S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC 2:47:47.6
2 O. Tänak M. Järveoja Hyundai i20 Coupe WRC +27.8
3 T. Suninen J. Lehtinen Ford Fiesta WRC +37.9
3 E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC +1:13.4
5 K. Rovanperä J. Halttunen Toyota Yaris WRC +2:20.5
6 P. Tidemand P. Barth Škoda Fabia R5 +10:29.3
7 N. Gryazin Y. Fedorov Hyundai i20 R5 +12:27.0
8 M. Bulacia G. Bernacchini Citroën C3 R5 +13:37.5
9 G. Greensmith E. Edmondson Ford Fiesta WRC +13:56.5
10 O.C. Veiby J. Andersson Hyundai i20 R5 +15:32.2

Tussenstand FIA Wereld Rally Kampioenschap 2020 voor rijders
na ronde 3

1 S. Ogier 62
2 E. Evans 54
3 T. Neuville 42
4 K. Rovanperä 40
5 O. Tänak 38
6 T. Suninen 26
7 E. Lappi 24
8 S.Loeb 8
9 T. Katsuta 8

Tussenstand FIA Wereld Rally Kampioenschap 2020 voor constructeurs 2020
na ronde 3

1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 110
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 89
3 M-Sport Ford World Rally Team 65

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet