WRC

Rally WRC Zweden: Elfyn Evans wint kletsnatte Rally van Zweden

Enkele weken voor de start lag er nog best wat sneeuw op de onverharde bospaden waar de rally van Zweden wordt verreden. Maar bijna lenteachtige temperaturen zorgden voor kale wegen vlak voor de start. Alhoewel voor het weekend van de rally lage temperaturen werden voorspeld was de organisatie toch genoodzaakt bijna de helft van de proeven af te gelasten. Wat overbleef was een bijna sneeuwvrije winterrally. Veel wisselende omstandigheden met stukken weg waar de spijkers uit de banden om je oren vlogen en andere stukken waar niet te rijden was zonder die spijkers en op de laatste dag waren de temperaturen weer ver boven nul en kwam de regen met bakken uit de hemel. Eén man wist deze wisselende omstandigheden te trotseren: Elfyn Evans. Hij won op overtuigende wijze de rally van Zweden.


Evans Zweden20
Elfyn Evans voelt zich goed thuis in de kletsnatte omstandigheden van Zweden


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

De eerste dag van de rally bracht ons de bekende proeven in Zweden en Noorwegen. In totaal stonden er vier proeven op het programma. In de 2020 editie hadden de rijders daar de hele dag voor. Normaal werden de proeven eerst in de ochtend gereden en in de middag volgde dan een tweede rondje. Dit jaar werd een rondje verdeeld over de ochtend en middag. Het tweede exact hetzelfde rondje werd pas zaterdag gereden. Voor zondag bleven er nog twee proeven over, maar door hoge temperaturen en overvloedige regenval moest de eerste run van wat later de de PowerStage zou zijn, worden afgelast. Dus nog maar één proef op zondag.

Tanak Zweden20
Ott Tanak was tevreden met zijn tweede plek


Vanaf het begin liet Elfyn Evans zien dat zijn goede prestatie in Monte-Carlo geen toevalstreffer was. Hij kan het goed vinden met zijn nieuwe auto en ook door deze omstandigheden liet hij zich niet afschrikken. Ott Tanak revancheerde zich voor zijn uitval in Monte Carlo en bleek hier de grootste tegenstander van de man uit Wales. Zijn gevecht strandde op de tweede plek op een kleine 13 seconden. De grote verrassing was Kalle Rovanperä, hij werd in zijn tweede WK wedstrijd in zijn debuutjaar als fabrieksrijder bij Toyota jaar, derde. Als slagroom op de cake won hij ook nog de PowerStage. Sebastien Ogier was blij met zijn twee rappe teamcollega's. Hij koos ervoor onder deze moeilijke omstandigheden niet voluit te gaan. "Ik ben natuurlijk niet blij om vierde te worden maar het geeft ons wel een goed uitgangspositie voor de volgende wedstrijd in Mexico. Daar richten we ons dus nu op. In het Hyundai kamp was men niet helemaal tevreden. Teambaas Andrea Adamo was er duidelijk over: "Het hele weekend zijn we niet echt in staat geweest om werkelijk voor de overwinning te rijden, gelukkig staan we in het rijders kampioenschap samen met Elfyn Evans nog aan de kop." Ott Tanak was wat positiever. "We leren de auto steeds meer kennen en we zijn dan ook blij met het podium hier." De leider in het kampioenschap was berustend: "Het was een zware rally maar we hebben het beste ervan gemaakt, meer was hier niet mogelijk.

Lappi Zweden2020
Esapekka Lappi had regelmatig een glimlach op zijn lippen en was niet ontevreden met zijn klassering


En de winnaar? Hij was uiteraard heel blij met zijn tweede overwinning ooit in het WRC. "De auto geeft me veel vertrouwen en onder deze lastige omstandigheden is dat heel veel waard." Aldus Evans. "We hebben hier heel lekker gereden en we hopen dat we dat gevoel mee kunnen nemen naar Mexico".

Pechvogel
Jari-Matti Latvala heeft dit jaar geen fabrieksstoeltje en moet het dus hebben van privé inzet. Dit jaar zal hij een aantal wedstrijden rijden waaronder zijn thuisrally in Finland en ook de Rally van Zweden. Hier kwam hij echter niet ver. Na een wat onzachte landing begon zijn auto te stotteren. Na een groot tijdsverlies besloot hij de handdoek in de ring te gooien. "Het had geen zin door te rijden want de mogelijkheid voor een redelijke klassering was al verkeken," verklaarde Latvala later. Toyota teambaas Tommi Mäkinen trok het boetekleed aan. Hij had hem de auto verhuurd en die was, naar later bleek, niet in orde. "We hebben de auto onderzocht. Inderdaad is een stevige landing geweest maar daardoor had de auto niet mogen uitvallen," gaf Mäkinen toe. "De gaskabel bleek klem te zitten door de klap maar die was verkeerd gemonteerd anders had dit niet gebeurt". Als pleister op de wonde bood de Toyota teambaas Latvala een extra rally aan. Hij mag het in Sardinië nog een keer proberen.

Voorlopige einduitslag Rally van Zweden ronde 2e (van 13) in het WK rally 2020 (WRC)

1 Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 1h11m43.1s
2 Ott Tänak-Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +12.7s
3 Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +20.2s
4 Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +23.6s
5 Esapekka Lappi-Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) +32.4s
6 Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +33.8s
7 Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m00.9s
8 Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +1m24.5s
9 Takamoto Katsuta-Daniel Barritt (Toyota Yaris WRC) +1m59.6s
10 Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) +4m03.0s

Voorlopige tussenstand in het 2020 FIA World Rally Championship voor rijders
na ronde 2e (van 13)

1 E. Evans 42
2 T. Neuville 42
3 S. Ogier 37
4 K. Rovanperä 30
5 E. Lappi 24
6 O. Tänak 20
7 T. Suninen 11
8 S.Loeb 8
9 T. Katsuta 8
10 C. Breen 6

Voorlopige tussenstand in het 2020 FIA World Rally Championship voor constructeurs
na ronde 2e (van 13)
1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 73
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 63
3 M-Sport Ford World Rally Team 40

Sneeuw Er was voor en, voor een klein deel tijdens, de rally best wat sneeuw...


Geensneeuw
Maar tijdens de rally zag het er toch vaak wat anders uit

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet