WRC

Rally WRC Monte Carlo: Neuville fikst het!


Het was mooi weer bij de start van de laatste dag van de Rallye Monte Carlo. Thierry Neuville ging dan ook voluit uit de startblokken Hij won de eerste keer op de beroemde proef van La Bollène- Vésubie naar Peïra Cava vooral beroemd omdat midden in die proef de Col de Turini ligt. Bijna een bedevaartsoord voor elke rallyliefhebber. Elfyn Evans verloor vijf seconden maar behoudt nog net de leiding. Sebastien Ogier had geen vertrouwen op deze proef: "Ik rijd nooit sneller dan het vertrouwen dat ik voel," was zijn verklaring. "En dat vertrouwen was er niet vanmorgen." Ook Henk Vossen kwam aan de finish en werd 36e algemeen.

Neuville Zondag2
Uiteindelijk kregen zijn tegenstanders alleen maar de achterkant van Neuville's auto te zien, hij won in Monte Carlo

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's PR

Op La Cabanette - Col de Braus, de volgende proef was Neuville opnieuw de snelste man. Ruim 5 seconden won hij op Evans en ruim 6 op Ogier. "Dit was geen goede proef voor ons. Het is geen Hyundai proef onze auto is veel te lang voor de krappe bochten hier. Maar ik heb hard gepusht en hopelijk compenseert dat wat samen met de lastige omstandigheden."

Ogier
Ogier pakt de tweede plaats terug van teamgenoot Evans


Op de volgende proef, we zijn inmiddels weer op de Turini is Neuville wat meer tevreden: "Hier hadden we een goede proef. Ik heb maximaal gereden. De tegenstanders zijn in staat om voor een verrassing te zorgen dus ik ben gewoon voluit gegaan." Ogier's verloor opnieuw, deze keerr 1,8 seconden, maar was nu wel wat positiever: "Het ging hier een stuk beter en ik had weer wat vertrouwen terug. Maar als we realistisch zijn is de achterstand eenvoudigweg te groot, maar we blijven het proberen." Elfyn Evans weet niet waarom hij ruim zeven seconden verloor op de proef. "Het voelde niet echtverkeerd, dus ik begrijp het net.

LappiScenery
Esapekka is blij met zijn vierde plek. "Vanaf zaterdagmiddag ging het steeds beter!"

Finale
Om een lang verhaal kort te maken: Thierry Neuville wint ook de PowerStage, het gaat om een paar honderdsten van seconden maar zijn weekend is compleet. Hij wint de rally en pakt het maximum aantal PowerStage punten. Sebastien Ogier passeert Elfyn Evans nog in de eindstand en is tweede op de laatste proef. Dus ook voor hem een goed weekend al moeten we een heel eind terug naar het moment dat hij Monte Carlo níet won. Elfyn Evans is dus derde en Esapekka Lappi vierde. Neuville was heel gelukkig: "Dit is waar ik al jaren zo hard voor werk, het winnen van deze rally. Voor de startpositie in Zweden is het niet goed, maar ik wilde hier persé winnen!"

Voorlopige einduitslag Rallye Monte Carlo 2020
1. T. Neuville N. Gilsoul Hyundai I20 Coupe WRC 3:10:57.6
2 S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC +12.6
3 E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC +14.3
4 E. Lappi J. Ferm Ford Fiesta WRC +3:09.0
5 K. Rovanperä J. Halttunen Toyota Yaris WRC +4:17.2
6 S. Loeb D. Elena Hyundai I20 Coupe WRC +5:04.7
7 T. Katsuta D. Barritt Toyota Yaris WRC +11:27.9
8 T. Suninen J. Lehtinen FFord iesta WRC +13:30.4
9 E. Camilli F. Buresi Citroën C3 R5 +13:42.2
10 M. Ostberg T. Eriksen Citroën C3 R5 +14:21.8
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet