WRC

Rally WRC Spanje: Ott Tänak kampioen!

Na negen jaar Sebastien Loeb en zes jaar Sebastien Ogier hebben we een nieuwe naam voor de wereld rallykampioen: Ott Tänak! Het zag er voor deze wedstrijd al goed uit maar de man uit Estland moest het wel nog even waar maken. En dat deed hij.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

TanakKampioenPodium
Ott Tänak en Martin Järveoja heben het voor elkaar. Zij onttronen het succesduo Ogier/Ingrassia en dat moet gevierd worden

Het begon allemaal op vrijdagmorgen. Er waren nog drie teams die streden voor het kampioenschap maar al snel viel er eentje af. Op de eerste proef draaide hij nog de snelste tijd, maar op de volgende proef verloor Sebastien Ogier ineens tijd. Op de verbindingssectie naar proef 3 stond de Citroën C3 stil. De rijders liepen nerveus rond en deden van alles onder en naast de auto. Maar kennelijk lukte het niet. Die volgende proef Fatarella was met bijna 40 kilometer de langste van de rally. Aan de finish zagen we een redelijk uitgeputte Ogier. De hele proef had hij moeten rijden zonder stuurbekrachtiging en dat kostte hem ruim 3,5 minuut. Te veel om nog te mogen hopen op een goed resultaat.


Neuville podium
In Spanje waren er twee festiviteiten aan de finish: voor het seizoen en voor de wedstrijd. Dit is de tweede.


Toen waren er nog twee!
Vanaf dat moment maakten Dani Sordo en Thierry Neuville de dienst uit. Ott Tänak was nooit ver weg en ook Sebastien Loeb was goed op weg. Aan het einde van de dag voerde hij zelfs het klassement aan. Met Neuville op twee en Sordo op drie was dit voor Hyundai een bijna optimale uitgangspositie. Meeke Tänak en Latvala volgden. Voor Citroën tekende zich een ramp scenario af, want Lappi had zijn C3 aan de kant moeten zetten met een probleem dat 'iets met de motor' te maken had... Voor hem was de rally voorbij. Ogier reed nog wel maar lag 17e op ruim vier minuten.

TanakSpainActie Tanak in actie in Spanje

Neuville rukt op
Op zaterdag laat Neuville zien dat hij zich niet zo maar naar de slachtbank laat leiden. Hij wint de eerste twee proeven en pakt stevig de leiding. Tänak toont dan dat hij de zaak nog onder controle heeft en is vier keer achter elkaar de snelste man. Vlak voor het einde van zaterdag komt Neuville weer terug met een overwinning op de showproef in Salou. Op zondag gaat hij meteen door in dit ritme op de beroemde Riudecanyes proef. Daarna gaat hij enigszins van het gas. De afstand tot Tanak is groot genoeg. Ook Tanak haalt niet meer het onderste uit de kan. Dat bewaart hij tot de allerlaatste proef. In de stijl van een waar kampioen vliegt hj over de PowerStage en is de snelste. Deze 'superrun' levert hem niet alleen de vijf bonuspunten op van de PowerStage overwinning, maar ook nog eens een tweede plaats in de rally. Met slechts 0,4 seconde verslaat hij Dani Sordo. De laatste zat in een wat lastig parket. Hij moest zo snel mogelijk rijden om zijn tweede plaats vast te houden maar bij voorkeur moest hij achter Neuville eindigen om geen punten van hem af te snoepen. Het laatste lukte, het eerste niet. Voor de uiteindelijke klassering in het kampioenschap van Thierry Neuville maakt Sordo's positie in het eindklassement niet zoveel uit maar voor het constructeurs kampioenschap kost het toch drie punten.

EvansSpain
Elfyn Evans reedeen goede wedstrijd en bekroonde dat met plek twee op de PowerStage

Constructeurs

Het kampioenschap bij de fabrikanten is nog niet beslist. Hyundai staat stevig aan kop maar als Toyota in Australie een een-twee scoort liggen die zaken heel anders. Ook in de laatste wedstrijd zullen we de rijders van Hyundai en Toyota dan ook volop in de slag gaan. Voor Ogier zal dat hoogstens zijn om wraak te nemen. Voor Citroën valt er helaas weinig eer meer te behalen. Ogier uit de titelstrijd gevallen door een mechanisch defect en ook Lappi haalde om dezelfde reden de finish niet. In Australie valt dus niets meer te halen. 

OgierSpain
Sebastien Ogier was teleurgesteld met zijn resultaat

Groot kampioen
Voor iemand die tot twee keer toe is ontslagen door zin teambaas is Ott Tänak opmerkelijk terug gekomen. Vooral zijn laatste jaar bij M-Sport heeft hij heel veel geleerd van Sebastien Ogier, de man die hij nu verslagen heeft. Sportief gezien zijn het uiteraard grote rivalen. Maar op het persoonlijke vlak zijn het grote vrienden. Eén van de eersten die Tänak kwam feliciteren was dezelfde Ogier. En dat was geen koele formele handdruk. De handdruk symboliseerde ook een overdracht van de macht. Na vijftien jaar is de Franse hegemonie in het WRC gebroken. Dat zal voorlopig nog wel een unicum blijven.

PortretTanak
En dit is hem dan: de nieuwe kampioen Ott Tänak

Voorlopige einduitslag Rally RACC Catalunya – Rally de España

1 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 3:07:39.6
2 O. Tänak M. Järveoja Toyota Yaris WRC +17.2
3 D. Sordo C. del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +17.6
4 S. Loeb D. Elena Hyundai i20 Coupe WRC +53.9
5 J.M Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +1:00.2
6 E. Evans S. Martin Ford Fiësta WRC +1:14.2
7 T. Suninen J. Lehtinen Ford Fiësta WRC +1:47.6
8 S. Ogier J. Ingrassia Citroën C3 WRC +4:20.5
9 M. Østberg T. Eriksen Citroën C3 R5 +8.24.6
10 E. Camilli B. Veillas Citroën C3 R5 +8:47.2

FIA Wereldkampioenschap voor contructeurs na ronde 13 van 14

1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 380
2 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 362
3 Citroën Total World Rally Team 284
4 M-Sport Ford World Rally Team 218

Adamo
Andrea Adamo had het beter gevonden als de Hyundai's op de eerste twee plaatsen waren geëindigd maar houdt de kans om kampioen bij de constructeurs te worden. 


FIA Wereldkampioenschap voor rijders na ronde 13 van 14

1 O. Tanak 263 (Kampioen)
2 T. Neuville 227
3 S. Ogier 217
4 A. Mikkelsen 102
5 E. Evans 102
6 K. Meeke 98
7 J.M Latvala 94
8 D. Sordo 89
9 T. Suninen 89
10 E. Lappi 83
11 S.Loeb 51

AmbienceSpain
Aan het begin van de week zag het er allemaal nogal nat uit, maar geukkig verbeterde dat vlak voor de rally


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet