Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally - ONRK: Open rallytitel voor Bob de Jong

BOB DE JONG RALLYING - Na een foutloos optreden in de Omloop van Vlaanderen behaalt de Hyundai-equipe Bob de Jong-Bjorn Degandt de titel 190908

Roeselare - Het tweeluik aan buitenlandse rally's was voldoende om een definitieve beslissing te brengen in de strijd om het Internationaal Nederlands rallykampioenschap. Bob de Jong trok aan het langste eind en schonk Hyundai Nederland zijn eerste rallytitel. De beslissing viel in de Belgische Omloop van Vlaanderen. Al toen halverwege de zaterdag Kevin van Deijne (Skoda Fabia R5) uitviel, wist De Jong dat het eigenlijk niet meer mis kon. "Fantastisch, we hebben hier dit seizoen echt onze zinnen op gezet. DDG Motorsports heeft de Hyundai het gehele seizoen in topconditie gehouden en Bjorn heeft mij 'de juiste weg' gewezen, het is wat dat betreft echt een teamprestatie" aldus De Jong.

Tekst: Dré Galiart/Steven van Veenendaal
Foto's: PR

Titelstrijd
Het was nog maar een tweestrijd om de Internationale Nederlandse rallytitel. Enkel Kevin van Deijne en Bob de Jong maakten nog aanspraak op de titel. Het seizoen begon met de Zuiderzeerally en de ELE Rally. In beide wedstrijden werden de kemphanen tweede en derde, waarbij De Jong telkens het betere resultaat neerzette. Het beeld op dat moment in seizoen was duidelijk. De Jong profiteerde van wijzigingen en updates op de Hyundai waardoor hij sterker en stabieler voor de dag wist te komen. Van Deijne, op zijn beurt, profiteerde van de wissel van Ford naar Skoda. Een wissel die hem in staat stelde weer wat extra stapjes te maken.

Crash
In aanloop naar de GTC Rally crasht Van Deijne zwaar in Ieper. Hij moet afzien van een start in 'de Nacht van Achtmaal' en dus gingen er al dure punten verloren. Zeker als De Jong zijn thuiswedstrijd ook nog eens wint! De aanloop naar de twee buitenlandse wedstrijden ziet er daardoor ineens heel anders uit. Van Deijne zal de wedstrijd in Duitsland in het teken moeten stellen van het hervinden van vertrouwen. Met de knappe winst in een bizarre GTC Rally legt De Jong dus een belangrijke basis voor zijn titel. In Duitsland moeten beiden hun meerdere erkennen in de lokale matadoren, al pakt De Jong nog wel even verrassend de leiding op de eerste KP. Kan hij stunten in het, voor hem redelijk vertrouwde, België?

Overige Nederlanders
Naast kampioenschapsrivalen Bob de Jong en Kevin van Deijne kwamen er nog diverse andere Nederlandse aan de start rondom Roeselaere. Wim en Nadia Muilwijk moesten hun BMW halverwege de tweede dag aan de kant zetten terwijl BMW collega's Marc en Jordy de Groot ondanks een excursie door een sloot de finish haalden en zo de nodige ervaring op deden. Timo van der Marel rijdt het hele jaar in België waar hij een gooi doet naar de RC4 titel. In dat kampioenschap is hij in een fel gevecht verwikkeld met Grégoire Munster die de Omloop laat schieten (slechts 6 resultaten mogen meegeteld worden). Voor de van der Marel dus zaak om maximaal te scoren en dat doet hij dan ook. Vooral als het donker en nat wordt voelt van der Marel zich in zijn element en pakt hij tijd op de concurrentie. Uiteindelijk wint hij zijn klasse met ruime marge en passeert zo Munster weer in de kampioenschapsstand.

Zware concurrentie
In de Omloop van Vlaanderen liegt het startveld er alvast niet om. Met Kris Princen, regerend kampioen, Sébastian Bedoret, aanstormend talent en diverse anderen die in staat moeten worden geacht te strijden voor de winst, kunnen De Jong en Van Deijne alvast hun borst natmaken. De wedstrijd begint moeilijk, met natte omstandigheden terwijl veel rijders nog op slicks starten. Zo zijn de twee Nederlanders die strijden om de titel, al snel aangewezen op een onderlinge strijd. De Jong gebruikt de ervaring die in de auto aanwezig is, zeker die van Degandt. Hij is namelijk geboren in de streek van de rally. Als er al een behoorlijk gat is geslagen, stuit Van Deijne, genavigeerd door Hein Verschuuren, op technische maleur en moet opgeven. Zo zijn De Jong en Degandt verzekerd van de titel. "Geweldig om die samen met Bob juist te behalen in mijn geboortestreek," aldus West-Vlaming Degandt op het finishpodium in Roeselare. Ze finishen uiteindelijk als achtste terwijl Bedoret zijn eerste BRC manche wint.

BOB DE JONG RALLYING - Bob de Jong links en Bjorn Degandt zijn de nieuwe Nederlandse rallykampioenen 190908
Bob de Jong en Bjorn Degandt pakken de Open Nederlands Rallykampioenschap titel

Beide rijders kunnen nu de focus verleggen naar de topafspraak over twee weken, de Eurol Hellendoornrally. Met de hoofdsponsor die matcht met de auto van De Jong kan hij zich, zonder zorgen over de punten, opmaken voor de strijd om de prestigieuze winst in Hellendoorn. De tegenstand zal, met 13 ingeschreven R5's, pittig zijn.

Toekomst
Dat de beslissing in het kampioenschap al is gevallen heeft mogelijk ook nog consequenties voor het verdere jaar van de Jong en van Deijne. Zoals gezegd zullen beide heren in Hellendoorn starten maar het is nog onzeker of ze dat ook in Twente zullen doen. Nu de noodzaak verdwenen is wordt de inzet van budget natuurlijk opnieuw onder de loep genomen.

Voor Timo van der Marel is de nabije toekomst helder. In de resterende twee wedstrijden van het Belgisch kampioenschap moet hij Grégoire Munster in rechtstreekse duels verslaan om zijn mogelijk voorlopig laatste actieve seizoen met een titel af te sluiten. De Opel Adam wordt na dit seizoen verkocht en het is nog niet zeker of en waar van der Marel volgend jaar rijdt. "Ik blijf sowieso bij Opel, er is geen enkele andere constructeur waar ik dergelijke ondersteuning kan vinden. De Adam wordt verkocht en een R5 is er niet, dus de kans is aanwezig dat ik volgend jaar niet zelf rijd." Onlangs werden echter plannen uit de doeken gedaan door Opel Motorsport dat zij volgend jaar al met een volledig elektrische Corsa willen gaan rijden. De auto zal halverwege het seizoen beschikbaar komen waarna er een speciale cup voor georganiseerd zal worden. Hier ziet van der Marel mogelijkheden. "We zijn aan het kijken of we iets op kunnen zetten om een jong Nederlands talent in zo'n auto te zetten. We hadden vroeger het KNAF Talent First programma, misschien is zoiets weer mogelijk. Er zitten nog allerlei haken en ogen aan dus het is allemaal nog hoogst onzeker, maar we werken er aan. Het zou natuurlijk fantastisch zijn voor de Nederlandse rallysport als we op deze manier ook weer nieuwe aanwas van jonge talenten kunnen krijgen." Wordt vervolgd...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet