WRC

Rally WRC Duitsland: Strijd tussen wijnranken en Hinkelsteine

Voor veel Nederlandse rallyfans staat de Rallye Deutschland altijd rood omcirkeld in de agenda. Helaas verscheen er dit jaar maar één landgenoot aan de start, maar dat was dan ook meteen de enige rijder in ons land met een gouden licentie, die hij vorig jaar van de KNAF kreeg als eerbetoon voor een vijftigjarige rally carrière. Ook in Duitsland is Henk Vossen, want over hem hebben we het, bepaald geen debutant hij startte hier voor de 38e keer!

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal

GER ASN FRI-4TAN
Ott Tänak was vrijdag de snelste man

Naast Vossen was uiteraard de hele wereldtop aanwezig want Duitsland is één van de veertien rally's uit het wereldkampioenschap. In dat kampioenschap is de spanning te snijden. Ott Tänak is inmiddels de grote favoriet maar zowel Ogier als Neuville zijn binnen schootsafstand. Dit weekend spraken we met Tanak ontdekker en M-Sport eigenaar Malcolm Wilson: "Ik denk dat het moeilijk gaat worden voor Sebastien Ogier om weer kampioen te worden, maar ik heb de laatste twee jaar samen met hem hele grote successen gehad en ik blijf dan ook zeggen dat je Seb nooit uit kunt vlakken."

GER ASN FRI-1
Thierry Neuville hield de druk er goed op

Ook Thierry Neuville verkeert in een goede vorm dus voldoende stof voor een spannend verhaal dat zich zoals altijd in deze rally, afspeelt tussen de wijnranken aan de steile oevers van de Moezel en de beruchte 'Hinkelsteine' van de legerplaats Baumholder.

We zijn gestart!
Als we naar de snelste proeventijden op vrijdag kijken lijkt de strijd al bijna gestreden, Ott Tänak die hier twee keer eerder won, won vijf van de zeven proeven en Thierry Neuville de andere twee. Ogier zat niet helemaal lekker in zijn vel. "Ik doe alles wat ik kan maar sneller kan gewoon niet". Aan het einde van de vrijdag staat Tänak aan de leiding, maar hij heeft er hard voor moeten trappen want Neuville staat nog geen 3 tellen achter hem. Ogier is derde maar heeft al ruim 22 seconden achterstand. Geen drama als je je bedenkt dat er zaterdag onder andere twee heel lange (ruim 40 kilometer per stuk) proeven moeten worden afgewerkt op het beruchte militaire terrein van Baumholder. De strijd is dus nog zeker niet gestreden, of om met rallyleider Ott Tänak te spreken: "In zo'n zware wedstrijd waar de tijden zo dicht bij elkaar liggen is het nooit makkelijk!"

GER ASN FRI-3OGI 
Sebastien Ogier had moeite om het leidende tweetal bij te houden


Bij de toppers valt slechts één uitvaller te noteren. Teemu Suninen viel al op de eerst proef van vrijdag uit met een hydraulisch probleem aan zijn Ford Fiësta WRC. Dani Sordo kwam wel over de finish maar viel terug door een versnellingsbak waarvan alleen de eerste versnelling werkte.

GER ASN FRI-2GREEN
Gus Greensmoith moest de M-Sport eer hoog houden, hij verving de geblesseerde Elfyn Evans en Suninen viel al vroeg uit


Olielek
Ook Henk Vossen haalde de vrijdagse finish niet. In het servicepark legde hij zijn probleem uit. "Bij de middag service ontdekten we dat er olie onder de auto lag," aldus de gouden licentie houder. "We hebben toen bij M-Sport een paar nieuwe slangen gehaald, maar die hebben het probleem helaas niet opgelost. Bij de start van de proef ontdekten we dat er weer een hoop olie onder de olie lag. Toen heb ik even met de technici hier gebeld en in gezamenlijk overleg hebben we besloten de laatste twee proeven niet te rijden om het risico op grotere schade te vermijden. Wel jammer dat we nu zoveel tijd verliezen door de straftijd van het Rally 2 systeem. Maar we gaan ervan uit dat we zaterdag weer starten. Ze mogen tot vannacht drie uur sleutelen dan moeten ze het toch kunnen vinden?"

GER ASN FRI-5VOS
Henk Vossen haalde de finish vrijdag niet maar is er zaterdag weer bij


Tussenstand na 7 van de 19 klassementsproeven
1. Tanak/Jarveoja Toyota Yaris WRC 59.12,4
2. Neuville/Gilsoul Hyundai i20 WRC +2,8
3. Ogier/Ingrassia Citroën C3 WC +22,1
4. Meeke/Marshall Toyota Yaris WRC +25,6
5. Latvala/Anttila Toyota Yaris WRC +27,8
6. Mikkelsen/Jaeger Hyundai i20 WRC +40,0
7. Lappi/Ferm Citroën C3 WRC +52,9
8. Greensmith/Edmondson Ford Fiesta WRC +1.05,5
9. Sordo/Del Barrio Hyundai i20 WC +1.15,1
10. Rovenperä/Halttunen Skoda Fabia R5 +2.58,5
45. Vossen/Berkhof Ford Fiesta R5 +24.48,2 (Rally 2)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet