WRC

Rally WRC Finland: Tänak bouwt leiding uit

Na een lang en roerig tussenseizoen kwam het WRC circus weer samen voor de Neste Rally Finland, voor velen nog steeds een van de mooiste en snelste wedstrijden van het seizoen. De stand in het kampioenschap toonde drie hoofdrolspelers: op de eerste plaats Ott Tänak die door zijn eerste plaats als eerste moet starten in Finland. Hij wordt gevolgd door Sebastien Ogier en Thierry Neuville. Dit zijn dus de mannen waar het in het land van de duizend meren om gaat.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

09 Toyota Tanak3
Tanak was net als vorig jaar de snelste man in Finland


De vierde man in het kampioenschap zal niet starten in Finland. Een harde landing na een jump in de Rally Estonia zorgde voor een rugblessure waardoor hij niet kan starten. In zijn plaats komt Gus Greensmith in de Ford Fiësta. Ook bij Hyundai is er een personeelswisseling. De derde auto wordt hier verrassenderwijs bemand door Craig Breen. Ook bij M-Sport nog een wijziging, de Nieuw Zeelander Hayden Paddon stond ingeschreven als derde rijder voor het M-Sport team. Helaas had hij bij de tests voor de rally een zware crash. Zowel Paddon als navigator John Kennard kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. De Fiësta daarentegen kon niet op tijd worden gerepareerd. Tot grote teleurstelling van fans, sponsors en vooral hemzelf, was hij dus al uitgevallen voor hij kon starten.

09 Citroen Esapekka Lappi
Esapekka Lappi was in zijn thuiswedstrijd goed op dreef: tweede

De strijd begint
Thierry Neuville wint de eerste publieksproef door de straten van Jyväskylä, maar daarna neemt Tänak het heft in handen. Samen met Latvala, Lappi en Meeke wordt er de eerste dag een felle strijd gevoerd. Tot halverwege de dag leidt Tänak de wedstrijd, ondanks dat hij als eerste over de proeven moet. De verschillen zijn echter klein en na de lunchpauze pakt Jari-Matti Latvala de leiding ten koste van zijn teamgenoot. De marges zijn heel erg smal. Tänak ligt 0,4 seconde achter Latvala en op zijn beurt wordt Tänak op 0,1 seconde gevolgd door Meeke. Esapekka Lappi ligt daar weer een tel achter. In de kampioenschapsstrijd hebben Ogier en Neuville het wat moeilijker. Ze starten ook in de kopgroep, maar lijken daar meer last van te hebben dan de leider in het kampioenschap. Aan het begin van de middag is Ogier 6e en Neuville 8e. Aan het einde van de dag leidt Latvala, voor Meeke en Lappi. Tänak is vierde maar de afstand met de leider is maar 2,5 seconde. Een opvallende verschijning in de top vijf is Craig Breen. Hij is de snelste van alle Hyundai's maar wordt op de hielen gezeten door Mikkelsen.

09 Hyundai Mikkelsen
Bij Hyundai was Andreas Mikkelsen de beste


Tänak valt aan
Sebastien Ogier is niet helemaal fris aan het begin van zaterdag: "ik heb bijna niet geslapen vannacht en ik voel me niet fit," verklaart hij zijn niet erg heldere blik. Tänak is wel wakker en pakte meteen Latvala. Maar de volgende proef zijn de posities weer omgekeerd en leidt de Fin weer. Op de 14e proef (Kakaristo, een deel van de berucht Ouninpohja proef) gaat het mis voor Kris Meeke. Hij gaat iets te dwars en raakt een steen. Zijn linker achterwiel wordt eraf gerukt en hij valt uit. Even later zien we Latvala aan de finish van de proef en ook aan de linker achterzijde van zijn Toyota ontbreekt het een en ander. Hij had, naar later bleek, dezelfde steen geraakt als Meeke. Een lekke band heeft een groot deel van het spatbord en de daarbij behorende aerodynamica weg geslagen. De lekke band is na de stopfinish snel gewisseld en kennelijk kun je ook best zonder aerodynamica wat de volgende proef is Latvala gewoon weer de snelste man. Toch is hij een beetje van zijn zelfvertrouwen kwijt want in de daaropvolgende proeven wordt hij ingehaald door een ontketende Lappi. Aan het einde van de dag heeft Tänak de leiding in handen voor Lappi, Latvala Mikkelsen, Ogier en Breen.

09 Msport Suninen
M-Sport had dit weekend pech, Suninen was de enige rijder aan de finish


Volg de leider
Ott Tänak geeft de toon aan op de laatste dag in Finland. Hij wint de eerste proef en zakt daarna wat terug. De volgende twee proeven zijn voor Latvala en Mikkelsen maar op de laatste proef toont de meester nog even wie er de grootste kanshebber is op het kampioenschap. Met overmacht wint hij de PowerStage en mag dus het maximale aantal van 30 punten bijschrijven. Neuville moet even slikken want tot dat moment had hij de snelste tijd op de PowerStage. Voor hem dus 'maar' vier extra punten. Sebastien Ogier doet zijn best maar blijft in de PowerStage op de vierde plaats steken omdat Andreas Mikkelsen zich perfect positioneert tussen zijn teamgenoot Neuville en Ogier. Daarmee pakt hij een kampioenschapspuntje af van Ogier. Het resultaat is dat Tänak zijn voorsprong uitbouwt naar bijna een hele overwinning (22 punten) en dat Ogier en Neuville nog steeds drie punten van elkaar liggen. Dat is dan mede te danken aan teamorders waardoor Neuville, Breen kan passeren.
In dit verhaaltje ontbreekt Kris Meeke. Op de een na laatste proef raakt hij van de weg af en valt hij voor de tweede keer in deze rally uit. Eerder was ook Gus Greensmith, na een misverstand over een note, van de weg geraakt en ook hij haalde de finish dus niet.

Nederlanders
Deze keer waren er twee vaderlandse rijders aan de start. De 'Finse Nederlander' Kees Burger met zijn Finse navigator Miika Teiskonen en Michiel Becx met Sander van Barschot, respectievelijk in een Skoda Fabia R5 en een Ford Fiësta R5. Beide teams vallen op de eerste dag uit, Burger met technische problemen en Becx na een uitstapje in een greppel. Beide eams komen de volgende dag terug, maar Burger valt opnieuw uit. Becx komt na diverse problemen toch aan de finish op zondag en eindigt als 46e.

Voorlopige eindstand Neste Rally Finland 2019
1 Tänak Järveoja Toyota Yaris WRC 2:30:40.3
2 Lappi Ferm Citroën C3 WRC +25.6
3 Latvala Antilla Toyota Yaris WRC +33.2
4 Mikkelsen Jaeger Hyundai i20 WRC +53.4
5 Ogier Ingrassia Citroën C3 WRC +56.1
6 Neuville Gilsoul Hyundai i20 WRC +1:32.4
7 Breen Nagle Hyundai i20 WRC +1:38.2
8 Suninen Lehtinen Ford Fiësta RS WRC +2:33.8
9 Rovanpera Halttunen Skoda Fabia R5 +7:54.1
10 Gryazin Fedorov Skoda Fabia R5 +10:28.7

2019 FIA Wereld Rallykampioenschap voor rijders Voorlopige tussenstand na 9 ronden (van 14)

1 Tanak 180
2 Ogier 158
3 Neuville 155
4 Evans 78
5 Mikkelsen 71
6 Suninen 66
7 Meeke 60
8 Lappi 58
9 Latvala 56
10 Sordo 52
11 Loeb 39

2019 FIA Wereld Rallykampioenschap voor constructeurs Voorlopige tussenstand na 9 ronden (van 14)
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 262
2 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 238
3 Citroën Total World Rally Team 198
4 M-Sport Ford World Rally Team 158

ALLE UITSLAGEN ONDER VOORBEHOUD
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet