WRC

Rally WRC Monte Carlo: Ogier wint bloedstollende finale

De snelste man is waarschijnlijk Ott Tanak. Hij won zes proeven achter elkaar, maar door een lekke band in de beginfase van de rally streed hij niet voor de topposities. Dat deden Sebastien Ogier en Thierry Neuville. De Fransman begon zondag met een voorsprong van iets meer dan vier tellen. Maar zienderogen slonk die voorsprong. Na afloop van de een na laatste proef over de beruchte Col de Turini, klaagde Ogier over een probleempje met het gaspedaal, maar daar voerde hij nog steeds de wedstrijd aan.

Ogier03
Sebastien Ogier stuurde de Citroen C3 als winnaar over de finish. De 100e overwinning voor het Franse merk!

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Als dit een voorbode is van de rest van het seizoen dan mogen we ons verheugen op weer een ultra spannend seizoen. Want de winnaar moest dus weer uit de PowerStage komen. In tegenstelling tot vorig jaar toen Ogier rustig aan naar de finish kon rijden.

2019MONTECARLO FD 223
Thierry Neuville was heel snel maar net niet snel genoeg. In een spannende strijd werd hij op de laatste proef verslagen. Dan hoef ik in Zweden niet als eerste te starten, glimlachte hij bij de finish.

Onder fraaie weersomstandigheden werd de PowerStage afgewerkt maar alle ogen waren natuurlijk gericht op de twee grootste tegenstanders. Kris Meeke reed een onwaarschijnlijk snelle tijd, Thierry Neuville miste bewust de bocht na de vliegende finish maar was niet sneller, wél was hij ietsje sneller sneller dan Tanak. Ogier reed het vuur uit zijn sloffen maar moest zijn meerdere op deze proef erkennen in Kris Meeke. Wel versloeg hij tot zijn grote vreugde Thierry Neuville. Aan het einde van de dag was Ogier 1,7 sneller op de proef, tel daar bij op de 0,4 seconde voorsprong die hij aan het begin van de proef had dan zien we dus Ogier winnen met de 'ruime' voorsprong van 2,2 seconde. Zijn zevende overwinning op rij in deze rally, zijn eerste dit jaar in zijn nieuwe auto en de 100e overwinning voor Citroën. Een mooie start van hun 100 jarige jubileumjaar!

Einduitslag Rallye Monte-Carlo 2019: 1e ronde, van 14 van het Wereld Rallykampioenschap

1 Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) 3h21m15.9s
2 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +2.2s
3 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +2m15.2s
4 Sebastien Loeb/Daniel Elena (Hyundai i20 Coupe WRC) +2m28.2s
5 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +2m29.9s
6 Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +5m36.2s
7 Gus Greensmith/Elliott Edmondson (Ford Fiesta R5) +13m04.6s
8 Yoann Bonato/Benjamin Boulloud (Citroën C3 R5) +13m56.5s
9 Stephane Sarrazin/Jacques-Julien Renucci (Hyundai i20 R5) +14m06.8s
10 Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul (Citroën C3 R5) +16m03.4s

De Nederlanders
Op het moment van schrijven waren nog niet alle deelnemers gefinisht dus kunnen we nog geen definitieve klassering geven van Henk Vossen en Timo van der Marel. Op de voorlaatste proef waren zij respectievelijk 46 en 40e maar helaas viel voor Van der Marel daarna het doek want Rebecca van der Marel meldde op  Instagram  dat zij met een gebroken wishbone aan hun Adam niet verder konden. Geen finish voor het Van der Marel team dus. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet