Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally – ONRK: Kobus grijpt titel in België

Kobus - BRC 2

Tijdens de tweede buitenlandse wedstrijd van het Open Nederlands Rallykampioenschap hebben Hermen Kobus en Erik de Wild hun titel geprolongeerd. Een zesde plaats in de sterk genoteerde East Belgian Rally was genoeg om het kampioenschap veilig te stellen.


Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR (BRC)

Na overwinningen in de 'Grote drie' van de Nederlandse rallysport, de ELE, GTC en Hellendoorn rally kon de verdiende titel Kobus en de Wild eigenlijk al niet meer ontgaan. Om zeker van hun zaak te zijn volstond het halen van de finish, maar bij een mooie buitenlandse wedstrijd lonkt natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om je te meten met concurrenten uit een ander land.

Kobus gaf echter al bij de start van de wedstrijd aan dat zijn doel was om de Nederlandse titel binnen te halen, niet om te proberen zijn overwinning uit 2015 te evenaren.

Kobus begint dan ook bedaard aan het evenement. In de openingsproeven klokt hij tijden in de staart van de top tien. Daarmee is hij nog wel de snelste Nederlander. Onze andere toppers, Bob de Jong en Kevin van Deijne, moeten al snel respectievelijk een gaatje en een gat laten vallen naar Kobus.

Hoewel Kobus op de meeste proeven de snelste Nederlander is, blijft de Jong toch aardig in het spoor. Het verschil loopt langzaam op maar komt niet boven de halve minuut. Een klein foutje of een lekke band kan dan genoeg zijn om de wedstrijd nog op zijn kop te zetten. Dat gebeurt ook nog wel, alleen niet zoals Bob de Jong gehoopt had. Na een onzachte aanrijding met een strobaal moet Bob de Jong zijn wedstrijd en seizoen in mineur afsluiten. Het is het niet het jaar geworden waarop hij gehoopt had aan het begin van het seizoen. Slechts drie maal haalde hij dit jaar het einde van een wedstrijd. Daarbij stond hij wel twee keer op het podium. Toch zal de Hyundai-man op meer gehoopt hebben. Gelukkig is er altijd volgend jaar nog.

Met de exit van de Jong kan Kobus de wedstrijd helemaal fluitend uitrijden. Als hij geen fouten maakt haalt hij zijn derde (eerder won hij al de Eurol R5 Challenge en de FIA Benelux Rally Trophy) en grootste titel van dit jaar binnen. Bovendien is hij onbedreigd de snelste Nederlander aangezien Kevin van Deijne al een kleine drie minuten achterstand heeft.

Kobus - BRC

De laatste twee proeven worden in het donker verreden maar ook deze extra moeilijkheidsfactor brengt Kobus niet van de wijs. Hij rijdt op zijn eigen veilige tempo de wedstrijd uit en maakt zijn titeldroom waar. Kevin van Deijne eindigt als tweede Nederlander en negende algemeen. Een eervolle vermelding voor Mats v.d. Brand. In zijn brute BMW M3 wint hij de M-Cup en finisht als 12e algemeen.

Einduitslag East Belgian Rally:

1. K. Princen-B.Eelbode Skoda Fabia R5 1.22.21,3
2. A. Fernemont-S. Maillen Skoda Fabia R5 +7,9
3. G. De Mevius-M. Wydaeghe Citroen C3 R5 +30,2
4. V. Verschueren-V. Hoskens Skoda Fabia R5 +37,2
5. G, de Mevius-J. Jalet Skoda Fabia R5 +1.08,1
6. H. Kobus-E. De Wild Skoda Fabia R5 +2.07,0
7. P. Snijers-D. Thiery Porsche 997 GT3 +2.45,5
8. S. Fernandez-O. Beck Skoda Fabia R5 +4.10,2
9. K. Van Deijne-K. Botson Ford Fiesta R5 +5.52,4
10. Y. Munhowen-S. Lanners Misubishi Lancer Evo 8 +6.53,7
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet