ERC

Rally - ERC: Lukyanuk herovert leiding in ERC

Lukyanuk 1

Met een klinkende zege in de rally met misschien wel de mooiste naam van het seizoen, de Rally di Roma Capitale, heeft Alexey Lukyanuk de leiding in het ERC heroverd. De Rus wist lokale held Giandomenico Basso achter zich houden en 37 kampioenschapspunten bijschrijven.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: FIA ERC

Lukyanuk's huidige seizoen kenmerkt zich, zoals in voorgaande jaren ook het geval was, door ups-and-downs. De eerste twee wedstrijden won Lukyanuk, maar in de twee daaropvolgende wedstrijden wist hij slechts op één dag punten te scoren. Hierdoor Moest hij de 'steady' Bruno Magalhaes uit Portgual nog voor zich dulden in het kampioenschap.

Op de eerste dag werd de wedstrijd feitelijk al beslist. Lukyanuk nam vanaf de eerste serieuze proef het heft in handen en zag een voor een zijn voornaamste concurrenten wegvallen. Nikolay Gryazin bleef het dichtst bij de rus totdat hij met een defecte stuurbekrachtiging drie minuten verloor. Voor Bruno Magalhaes verliep de openingsdag niet veel beter. De Portugees had te kampen met een Fabia waarvan de motor regelmatig uitviel, waarna deze pas weer in dienst trad na een master reset. Een gefrustreerde Magalhaes sloot de dag als zesde af.

Magalhaes

De voornaamste concurrentie kwam voor Lukyanuk dus niet uit de reguliere ERC hoek. Gelukkig hebben de Italianen ook voldoende lokale sterren om het de 'Russian Rocket' lastig te maken. Simone Campedelli blijft goed in het spoor tot hij maar liefst twee lekke banden voor zijn kiezen krijgt. Met slechts een reservewiel aan boord zit er niks anders op dan de strijd te staken. Tweevoudig ERC kampioen Giandomenico Basso klimt hierdoor op naar de tweede plaats. Hij rijdt echter pas zijn tweede wedstrijd in een Skoda Fabia R5 en moet nog wennen aan het karakter van de auto, waardoor het voor hem lastig is om een serieuze aanval te plaatsen.

Basso

Chris Ingram maakte zijn rentree in het ERC. De talentvolle Brit moest zich tijdens de tweede wedstrijd van het seizoen, de Rally Islas Canarias, terug trekken wegens ziekte. De symptomen hielden aan waardoor hij ook in Griekenland en Cyprus niet aan de start verscheen. Nog wat roestig na zo'n lange afwezigheid, en laten we ook niet vergeten dat het feitelijk pas zijn tweede ERC wedstrijd in een R5 is, sloot Ingram de wedstrijd keurig als zesde af. Een lekke band op de eerste dag kostte hem nog de nodige tijd, anders had een top vijf notering er misschien nog wel in gezeten. Het belangrijkste was echter dat Ingram weer aan de start verscheen en op het oog geen hinder meer ondervond.

Ingram

De afsluitende zondag is grotendeels een formaliteit. Paolo Andreucci valt uit waardoor Magalhaes nog een plaatsje opschuift. Vooraan komt Basso langzaam maar zeker op stoom en nadert hij Lukyanuk tot op 5 seconden. De Rus heeft echter nog wat over en parreert de aanval van Basso om de wedstrijd uiteindelijk met een voorsprong van 7,5 seconden te winnen.

Lukyanuk 2

Uitslag Rally di Roma Capitale
1. Lukyanov–Arnautov Ford Fiesta R5 1.48.03,5
2. Basso-Lucca Skoda Fabia R5 +7,5
3. Grzyb-Wrobel Skoda Fabia R5 +1.04,2
4. Kreim-Christian Skoda Fabia R5 +1.16,5
5. Magalhaes-Magalhaes Skoda Fabia R5 +1.41,2
6. ingram-Whittock Skoda Fabia R5 +2.32,2
7. Nordgren-Suominen Skoda Fabia R5 +2.34,7
8. Scattolon-Nobili Skoda Fabia R5 +2.56,8
9. Rusce-Farnocchia Ford Fiesta R5 +3.08,4
10. Ahlin-Sjoberg Skoda Fabia R5 +3.17,0
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet