Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally - NRK: Kobus verreweg de sterkste in ELE Rally

ASN NL 05 ELE-4

Tekst en foto's: Dre Galiart

Veldhoven – Vanaf de eerste klassementsproef lieten Hermen Kobus en Erik de Wild er geen twijfel over bestaan; zij waren met de Škoda Fabia R5 het snelst. Het resulteerde in dertien snelste tijden op veertien proeven. Daarmee werden ze gekroond tot verdiende winnaars. "Soms wil je een spannende wedstrijd rijden, maar ik denk dat we vandaag oppermachtig waren, heel erg gaaf!" aldus Kobus. Daarachter vond een strijd plaats vol drama's. Piet van Hoof en Max Jacobs stelden nog maar eens een podium veilig in de Evo IV en werd tweede. Kevin van Deijne en Hein Verschuuren stuurden de Fiesta R5 naar plek drie.

Vrijdag onderscheidend maar nog niet beslissend
Met al tachtig competitieve kilometers voor de wielen zou de vrijdagavond wel eens een functie kunnen krijgen zoals in Hellendoorn al vaker gebeurde; een onoverbrugbaar gat werd gevreesd. Maar met zoveel R5's en dito ambitieuze bestuurders zou 't ook een secondespel tussen absolute toppers kunnen worden. Kobus zette direct een pittige tijd neer. Van den Heuvel, dit maal opnieuw in de Fiesta R5, was degene die het dichtste bij bleef. Het gat? 6,6 seconden! Voor Erik van Loon lijkt een mogelijke podiumstrijd er dan al op te zitten. "Een hairpinnetje, het ging de eerste keer goed, een stoeprandje, de band ging lek en meteen scheurt de velg" legt Van Loon uit aan Omroep Brabant. Doorrijden heeft geen zin en dus besluit hij te wisselen op de proef. Het tijdsverlies is groot en ook de schokdemper blijkt beschadigd. De eerste favoriet kan worden afgestreept van het lijstje..

Kobus blijft indrukwekkend
Op de twee proeven die volgen in de boucle gaat Kobus onverstoorbaar verder. Dik zeven seconden pakt hij op elk van de proeven. "Zowel Piet (van Hoof) als ik waren onderweg op regenbanden. Dat pakte niet zo goed uit als wij gehoopt hadden" verklaard Jasper van den Heuvel het tijdsverschil.

ASN NL 05 ELE-2

Bob de Jong is dan met de Hyundai opgerukt naar plek twee. Het verschil met Kobus? Dan al 22,5 seconden. "Na Sulingen zijn we gaan werken aan de set-up, we hebben daar wel wat gevonden wat niet goed was. Ik hoop dat dat het vertrouwen is wat ik daar miste. Als het vertrouwen er is komen de tijden vanzelf" verklaard Kobus zijn sterke opening. In de tweede boucle zet Van den Heuvel extra aan, hij verliest 0,6 seconde op Kobus, maar kan daarna het tempo niet vasthouden. "Ik heb mijn banden te veel pijn gedaan op de eerste proef" legt Van den Heuvel uit. Bob de Jong zakt terug en er verschijnt een nieuwe speler in de top drie. Mats van den Brand "Ik dacht op de derde proef, als dit niet de snelste tijd is, waar laat ik 't dan liggen? Toen verloor ik acht seconden. Ik heb met Hans overlegd en ben meer gaan focussen op het remmen" zo analyseert Van den Brand. Hij laat op 0,3 seconde de scratch liggen op proef zes en geeft daarmee zijn eerste visitekaartje af. Hij sluit de vrijdag af als derde. Kobus heeft dan zijn voorsprong al uitgebouwd tot 35,8 seconden op Van den Heuvel.

ASN NL 05 ELE-5

Zaterdag vol drama
Op zaterdagochtend is het meteen op de eerste proef raak. Jasper van den Heuvel moet zijn Fiesta R5 aan de kant zetten met een gebroken aandrijfas. Er lijkt vanaf dat moment een vloek te liggen op een positie in de top drie. Kobus blijft snelste tijden klokken. De verschillen in Spoordonk zijn te overzien maar op Wintelre deelt de Škoda rijder nog maar eens een dreun uit. Tien seconden worden er gepakt op meest naaste belager Bob de Jong. Laatstgenoemde is dan opgerukt naar plek drie algemeen. Een van de vervloekte plekken, want bij de tweede doorkomst op Wintelre moet De Jong de Hyundai parkeren met benzine toevoer problemen. Zijn ongeslagen status is Kobus dan wel kwijt. Piet van Hoof pakt in de tweede boucle van de zaterdag namelijk zijn eerste scratch, al had hij die zelf liever op Wintelre, dan op Spoordonk gedraaid. Met het uitvallen van De Jong schuift Van Hoof de top drie in. Daar is het drama nog niet voorbij.. We gaan naar Sint-Oedenrode. Het mag bekend zijn dat dit de woonplaats is van Mats van den Brand. "We willen heel graag een scratch rijden" liet hij eerder optekenen. Dit lijkt op basis van splits te gaan lukken, maar halverwege de proef valt de Fiesta stil... Een opgewokkelde cardanas, een zeldzaamheid bij een R5, blijkt het euvel. Totaal gedesillusioneerd zet hij de Fiesta aan de kant. Is dit het laatste slachtoffer van het 'top drie syndroom'?

Nog een slachtoffer?
De laatste boucle gaat in. Nog één keer Sint-Oedenrode en Ekkersrijt. Kobus blijft snelste tijd aan snelste tijd rijgen. Kevin van Deijne is dan samen met Hein Verschuuren opgerukt naar plek drie en Melissa Debackere en Erik van Loon (beiden Škoda Fabia) volgen op gepaste afstand. Maar.. op dat moment slaat het 'top drie syndroom' nóg een keer toe. Een losgeschoten slang van de turbo beperkt het vermogen van de Fiesta R5 van Kevin van Deijne. Hij verliest een dikke minuut op Debackere en houdt zo'n anderhalve minuut over op de Belgische. Gaat er dan nog een slachtoffer komen van het 'top drie syndroom'? Van Deijne vecht voor wat hij waard is, rijdt strakke lijnen op Ekkersrijt en.. "We kregen het probleem niet gemaakt, de turbo hing aan een zijden draadje.. Maar we hebben 't gehaald, het was even billenknijpen. Hein sprong bij de finish in de rondte!" aldus een dolgelukkige Van Deijne aan de finish. Debackere kon niet anders dan tevreden zijn. "Ik ben naar hier gekomen om me te amuseren. Rijden op onverhard is niet evident, maar we zijn zeer tevreden met het resultaat" liet de Belgische weten.

ASN NL 05 ELE-3

De concurrentie is gewaarschuwd!
En Kobus? Die kon niet anders dan zeer tevreden zijn. Hij had nog wel wat scherpe woorden over aan de finish in reactie op de uitspraken van Van den Heuvel tijdens de Centraal Nederland Rally. "Ja Jasper, we nemen 'm al een tijdje niet meer zo serieus. Hij mag met een R5 komen. Hij heeft leuk meegedraaid, maar hij moet niet denken dat hij heer en meester is, dat zijn wij hier vandaag" vat Kobus samen. In de GTC Rally verwacht Kobus overigens met updates op de Fabia te rijden. "Dat wordt werk aan de winkel voor de mannen, want ik denk dat dat een halve seconde per kilometer gaat schelen" lacht Kobus. De tweede geplaatste Piet van Hoof was realistisch aan de finish. "Vorig jaar lukte alles, dit jaar was het het materiaal wat niet meewerkte en me onzeker maakte" legt hij uit. Erik van Loon tot slot, finishte als vijfde na zijn pech op vrijdagavond. Een eervolle vermelding was er voor Henk Vossen. Hij is al een machtige vijftig jaar actief in de sport en kreeg daarvoor een speciale vermelding en bos bloemen op het podium. Vooral toen hij begon te spreken over zijn team vol vrijwilligers deed hem dat wat. Hij reageerde als volgt op de vraag waarom hem dat emotioneerde. "Ja, dat mag gerust gezegd. We zijn er nog altijd bij en het is voor hun net zo goed een hobby als voor mij. Dat is best bijzonder" meende Vossen.

Parren ruim voor Van der Zanden
In de top tien waren er nog meer feestjes te vieren. Zo won Lambert Parren de ouderwetse groep N. Hij versloeg regiorijder Roel van der Zanden (beide Evo X), maar laatstgenoemde was vooral trots. Zijn top acht tijd op zijn thuisproef deed hem zichtbaar veel deugd. Ad Smits, normaal gesproken de te kloppen man, verdween middels een crash al op vrijdagavond uit de wedstrijd.
Jan de Winkel werd snelste tweewiel aangedreven auto ruim voor Roald Leemans.

Nevenevenementen
De organisatie van de 54e ELE Rally maakte het ELE weekend compleet met diverse nevenevenementen. De ELE Shortrally werd, net als vorig jaar, gewonnen door Antoine Biesheuvel (Nissan 350Z), de ELE Legend was een prooi voor Robert Millar. De twee nieuwe evenementen; de Historic ELE Rally en de ELE Cross Country werden bij de deelnemers zeer positief ontvangen. Michel Straub (Ford Escort RS) won de Historic ELE en de winst in de ELE Cross Country was een prooi voor Joost Hofmans (Yamaha XYZ). Vooral bij de Cross Country deelnemers spatte het enthousiasme eraf. "Het was een hele mooie wedstrijd. De rest is ook enthousiast. We hebben met name genoten van Ekkersrijt. Wij zitten al hele dagen in het zand, vandaar vond ik Ekkersrijt zo leuk" liet de winnaar optekenen.

ASN NL 05 ELE-6

Uitslag ELE Rally
1. Koubs-de Wild Škoda Fabia R5 1.48.19,0
2. van Hoof-Jacobs Mitsubishi Lancer Evo 4 +2.17,6
3. van Deijne-Verschuuren Ford Fiesta R5 +6:10.2
4. Debackere-Bostoen Škoda Fabia R5 +6:29.9
5. van Loon-Scholtalbers Škoda Fabia R5 +7:07.0
6. Vossen-Findhammer Ford Fiesta R5 +8:35.3
7. Parren-Coumans Mitsubishi Lancer Evo X +9:00.6
8. van der Zanden-van de Sande Mitsubishi Lancer Evo X +11:32.9
9. Brouwer-Kroeze  Audi Coupé S2 +12:44.3
10. de Winkel-Bosscha Renault Clio R3 Maxi +13:34.5

ASN NL 05 ELE-7

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet