ERC

Rally – ERC: Twee op twee voor Lukyanuk

ASN ERC 02 Canarias-2
Alexey Lukyanuk is dit jaar de te kloppen man in het ERC. Verlost van eeuwige rival Kajetanowicz laat Lukyanuk dit jaar zien dat hij ook op gecontroleerde wijze wedstrijden kan rijden, en winnen.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: FIA ERC

Na zijn zege in de openingswedstrijd op de Azoren trok Lukyanuk vol goede moed naar de tweede eiland rally, dit keer op de Canarische Eilanden. Zijn voornaamste concurrentie mocht verwacht worden in de persoon van Bruno Magalhaes. De Portugees kon het de Rus door technische problemen op de Azoren niet echt moeilijk maken en werd ook in Spanje getroffen door de nodige technische malheur, uiteindelijk moest hij zich tevreden stellen met een zevende plek.

ASN ERC 02 Canarias-3
Voor Chris Ingram verliep het weekend nog teleurstellender. De jonge Brit crashte eerst al stevig tijdens een test voor de wedstrijd en werd vlak voor de start plotseling ziek. Hoewel het nog wel probeerde moest hij na proef drie de strijd staken om terug te reizen naar Engeland en daar het ziekenhuis op te zoeken. Het is nog niet duidelijk waar Ingram precies last van had en wat zijn huidige gesteldheid is.

ASN ERC 02 Canarias-1

Achter Lukyanuk werd de dienst uitgemaakt door de junioren in de U27 klasse. Nikolay Gryazin was daarin duidelijk de snelste en ook voor hem gold dat hij liet zien een rally te kunnen controleren. Vorig jaar vergaloppeerde hij zich nog wel eens in pogingen om Lukyanuk en Kajetanowicz bij te benen wat resulteerde diverse 0-resultaten. Dit jaar rijdt hij duidelijk met de U28 titel in zijn gedachte. Dit was vooral evident bij zijn commentaar na KP 6, waar plotseling de mist op kwam zetten "Ik denk dat we wat tijd hebben verloren in de mist, maar ik wil op dit tempo door gaan, niet te hard pushen en vooral geen fouten maken." Zo gezegd, zo gedaan. Zijn geduld werd beloond met een mooie tweede plaats en de overwinning in de U28 categorie.

Het mooiste gevecht vond plaats om de derde plek. Fabia Kreim en Jose Suarez zaten elkaar dicht op de huid. Tot de lunchpauze op de laatste dag zat er amper licht tussen de twee. Kreim ging er echter even goed voor zitten en sloeg op de laatste lus zijn slag. Suarez moest de Duitser laten gaan en wist uiteindelijk nog nipt voor het Franse talent Laurent Pellier te eindigen.

ASN ERC 02 Canarias-4

Met zijn tweede overwinning op rij slaat Lukyanuk nu al een groot gat naar zijn concurrenten. Lukyanuk voert het klassement aan met 76 punten, ruim twee keer zo veel als de nummer twee, Bruno Magalhaes, die het met 35 punten moet doen Er zijn echter nog zes wedstrijden te gaan en na vorig jaar weet zeker Magalhaes hoe snel een voorsprong weer kan verdwijnen.

ASN ERC 02 Canarias-6

Uitslag na 14 proeven:
1. Lukyanuk – Arnautov / Ford Fiesta R5 / 2.06.23,6
2. Gryazin – Fedorov / Skoda Fabia R5 / +51,4
3. Kreim – Christian / Skoda Fabia R5 / +1.29,5
4. Suarez – Carrera / Hyundai i20 R5 / +1.48,4
5. Pellier – Combe / Peugeot 208 T16 / +1.49,9
6. Grzyb – Wrobel / Skoda Fabia R5 / +2.04,5
7. Magalhaes – Magalhaes / Skoda Fabia R5 / +2.21,1
8. Ares – Pintor / Hyundai i20 R5 / +2.23,1
9. Fuster – Avino / Ford Fiesta R5 / +2.24,3
10. Brynildsen – Eriksen / Ford Fiesta R5 / +2.25,9
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet