Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally – ONRK: Weijs klasse apart in Zuiderzeerally

ASN ZZR-4

De openingswedstrijd van het ONRK mocht zich verheugen op een sterk deelnemersveld. De voltallige nationale top was aanwezig, met maar liefst 7 R5 auto's aan de start. Na 12 proeven was er echter één die duidelijk de snelste was. Hans Weijs reed negen jaar geleden voor het laatst de Zuiderzeerally en was sinds 2015 niet meer te zien op de Nederlandse rallypaden. Desondanks domineerde hij de wedstrijd en won 11 van de 12 proeven waarna hij als winnaar werd gehuldigd in Emmeloord.

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal

Winterse omstandigheden werden in de aanloop naar de wedstrijd voorspeld. Hoewel de deelnemers sneeuw bespaard bleef, daalde de temperatuur tot onder het vriespunt. In combinatie met de aanhoudende wind was het vooral voor het publiek en de officials een zware wedstrijd. Over het algemeen hadden de deelnemers weinig problemen met de lage temperaturen, Hans Weijs licht toe: "We zitten in de auto he, dus dat gaat best. Zonder dollen, het is droog dus de wegen zijn niet glad en de banden kun je best warm krijgen. Als je met flink commitment de eerste paar bochten in gaat zijn de banden snel genoeg warm!"

Hermen Kobus moest enigszins teleurgesteld toestaan dat Weijs van meet af aan weg liep. "Weijs rijdt natuurlijk niet het hele kampioenschap, dus we hoeven hem niet per se te verslaan. Maar we willen natuurlijk ook winnen." Gaandeweg de wedstrijd werd duidelijk dat Weijs een maatje te groot was. "Mijn rechtervoet kan nog wel wat meer, maar dat wil vandaag niet lukken. Het is jammer maar Hans is vandaag gewoon sneller."

ASN ZZR-1
Hermen Kobus kon Hans Weijs niet bijhouden maar deed goede zaken voor het kampioenschap.

Jim van den Heuvel maakte voor het eerst zijn opwachting in een Skoda Fabia R5. De jonge Barnevelder richt zich dit jaar voornamelijk op zijn studie maar pakt uiteraard ook nog een aantal rally's mee. De overstap van de vertrouwde Mitsubishi naar de Skoda kostte nog enige gewenning "We zijn nog op zoek naar de limiet van de auto, Die ligt verder dan die van de Evo en ook verder dan we aanvankelijk dachten, maar waar precies?" Aldus navigator Jouri Docx.

ASN ZZR-5 Een sterk debuut voor Jim van den Heuvel in de Skoda Fabia R5 eindigde op plek vier.

De twee jongen honden vochten een mooi duel uit met de ervaren rotten Erik van Loon en Harmen Scholtalbers. "We zijn samen de 100 al gepasseerd dus het is mooi om te zien dat we nog met die jonge gasten kunnen meekomen!" sprak van Loon tevreden. Uiteindelijk kreeg van den Heuvel een minuut straftijd wegens het niet inschakelen van de brandblusser waarna de derde plek eenvoudig naar van Loon ging.

ASN ZZR-6
In pas de tweede wedstrijd met een R5 behaalden Erik van Loon en Harmen Scholtalbers een mooie podiumplek.

Bob de Jong had moeite om goed in zijn ritme te komen. "Het gaat matig. We hebben in Zandvoort meer heel kort gereden en Twente is al een tijdje geleden dus we moeten nog wennen aan de auto. Vooraan gaan ze erg hard, we zouden tevreden zijn als we derde staan aan het einde van de dag, maar gezien het deelnemersveld zal dat moeilijk worden." Het lukte de Jong dan ook niet om het podium te bereiken. De Hyundai piloot moest genoegen nemen met de vijfde plek.

ASN ZZR-2
Een moeizame wedstrijd van Bob de Jong eindigde op plek vijf.

Verrassend zesde was Wim Muilwijk. De proeven van de Zuiderzeerally zijn op het lijf geschreven van de krachtige BMW "Het zijn erg snelle proeven hier met weinig haakse bochten, dat ligt onze auto goed."

Officeuze uitslag
1. Weijs – van Goor Ford Fiesta R5
2. Kobus – de Wild Skoda Fabia R5
3. van Loon – Scholtalbers Skoda Fabia R5
4. van den Heuvel – Docx Skoda Fabia R5
5. de Jong – Degandt Hyundai i20 R5
6. Muilwijk – Muilwijk BMW E46
7. Parren – Coumans Mitsubishi Lancer Evo X
8. Smits – Boertje Mitsubishi Lancer Evo X
9. Altena – Aaltink Opel Manta i200
10. vd Zanden – vd Sande Mitsubishi Lancer Evo X
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet