WRC

Rally WRC Wales GB: M:Sport: nog vier punten te gaan

Wales Rally GB is de laatste jaren niet verwend met een echte strijd in het kampioenschap. Dit jaar ligt dat anders. Zowel het constructeurs kampioenschap als de rijders titel zijn nog niet beslist. Daar kan zondag middag verandering in komen. Maar zover is het nog niet. Eerst moeten er nog even 21 proeven over iets meer dan 300 kilometer worden afgelegd.

2017013078AL


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

Getallen kraken

In dit evenement gaat dus alles om de kampioenschappen. Laten we beginnen bij het constructeurs kampioenschap. In Wales en Australië kunnen in totaal nog 86 punten verdiend worden. Om die punten te vergaren moet de constructeur twee keer een één, twee scoren.... Op dit moment heeft M-Sport een voorsprong van 83 punten op Hyundai. Dus als één van de drie auto's die punten kunnen scoren (Ogier, Tänak en Evans) en op een achtste of hogere plek eindigt verslaat het privé(!) team uit Cockersmouth in Engeland de drie grote echte fabrieksteams van Hyundai, Citroën en Toyota. Dit seizoen is het Britse team in alle evenementen tot nu toe op het podium geëindigd. Op papier zou het dus eenvoudig moeten worden. Maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Bij de rijders ligt het iets minder duidelijk. Ogier heeft een voorsprong van 37 punten op zijn naaste belager Ott Tänak. Direct daarachter ligt Thierry Neuville, die dus 38 punten moet overbruggen. Maar er zijn nog 6o punten te winnen! (2x25 voor een overall overwinning plus 2x5 punten voor twee overwinningen in de PowerStage. Met andere woorden Sebastien Ogier moet 23 punten binnen harken om onbereikbaar te worden. Een overwinning is dus genoeg... De afgelopen vier jaar won hij in Wales dus denkbeeldig is het niet. Ook een tweede plek plus winst in de PowerStage zou hem net veilig binnenbrengen. Maar de verhoudingen liggen dit jaar wat anders. Op zondag middag weten we of de titelstrijd tussen Ogier, Tanak en Neuville hier eindigt of dat die verder gaat in de laatste ronde in Australië. Een spannende tijd dus voor M-Sport, het team kan twee titels binnen halen.

Bij de shakedown was Elfyn Evans het snelste en op de eerste proef op donderdagavond was het Ogier die het veld aanvoerde. Neuville kreeg een straf aan zijn broek voor een inklok fout en stond 45e. Op ruim 10 seconden. Dat is dus nog te overzien.

TV
Zoals altijd is de ontknoping live op tv te zien op WRC+. Deze keer zijn er twee live proeven te zien. Op zaterdagmiddag begint om 12:00 uur (Britse tijd, 13:00 uur in Nederland) de uitzending van proef 12 Gartheiniog. 24 uur later is de finale live te zien tijdens proef 21, Brenig, de afsluitende PowerStage. Op vrijdag- zaterdagavond om 23:30 is er een samenvatting van de dag te zien. Zondagavond om 21:30 uur is er een samenvatting van dag 3 en om 22:30 een samenvatting van de hele rally. Geen tijd om op die momenten te kijken? Geen nood alles blijft gewoon staan en je kunt het ook later bekijken.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet