WRC

Rally WRC Duitsland: M-Sport scoort maximaal

Op zondagmorgen speelde zich de laatste etappe af van de ADAC Rallye Deutschland en iedereen stond op scherp. Zou Ogier nog een aanval openen op Andreas Mikkelsen? Zou Ott Tänak de finish halen en winnen? Zou Thierry Neuville de opgelopen schade voor het kampioenschap beperkt kunnen houden? En op het Nederlandse front: zou de niewuwe set up van Ten Brinke naar wens werken? Zou Timo een unieke prestatie kunnen neerzetten met zijn 'unleash the beast' Opel Adam. Allemaal vragen die zondagmiddag konden worden beantwoord.

Tekst: Harry van Venendaal
Foto's: Steven van Veenendaal / Rally-eMag

WRC GER ASN ZON-Tanak 1
Ott Tänak komt steeds meer bovendrijven als een topper. In Duitsland scoorde hij zijn tweeede overwinning dit jaar!


Het begon al heel vroeg en vanaf het eerste moment was het duidelijk dat Andreas Mikkelsen niet van plan was zijn tweede plaats uit handen te geven. Na de eerste twee proeven had de Citroënrijder zijn voorsprong op Ogier ruim verdubbeld. Ogier koos ervoor zijn derde plaats in klinkende punten om te zetten en niet het risico te lopen om alles weer kwijt te raken. "Maar op de PowerStage ga ik wel proberen, Thierry zover mogelijk achter me te houden," beloofde hij. Maar voor het zover was wonnen drie verschillende rijders een proef: Juho Hänninen, Craig Breen en Esapeka Lappi. Toen kwam de PowerStage. Lappi ging bijna van de weg af, maar kreeg de Toyota toch weer in het rechte spoor, met een prachtige tijd. De volgende rijder was Dani Sordo, die 0,2 seconde sneller bleek dan zijn jonge Finse tegenstander. Daarna kwam Neuville. Hij keek niet vrolijk bij de finish. "Ik heb een heel stel kleine foutjes gemaakt. Ik heb nadat ik gisteren de hele dag niet gereden heb, geen goede afstelling kunnen vinden. Daarom ging het hier niet goed. Dat klopte op dat moment was hij derde, en zou hij dus in ieder geval niet het gewenste aantal PowerStage punten kunnen binnenhalen. Maar het werd nog erger voor onze zuiderbuur. Want Latvala, Breen en ten slotte zelfs Ogier, zorgden ervoor dat hij naar de zesde plaats zou zakken in de rangschikking voor de PowerStage. Geen punten dus en wél punten voor zijn grote concurrent Ogier.

WRC GER ASN ZON-Mikkelsen 2 Andreas Mikkelsen zorgde voor een lichtpuntje in het Citroënkamp en pakte de tweede plek

Met dit resultaat en de derde plaats in de wedstrijd scoorde Ogier 17 punten en Neuville geen een. Daarmee nam de Fransman de leiding in de tussenstand van het kampioenschap weer over.

WRC GER ASN ZON-Ogier 1
Sebastien Ogier staat weer aan kop van het kampioenschap.

Tanak
Voor M-Sport was het een mooi weekend. Niet alleen pakte Ogier zijn leidende positie terug, maar Ott Tänak, de andere rijder uit het team van Malcolm Wilson, won de wedstrijd. Hij had zich Mikkelsen van het lijf kunnen houden en zorgde er daarmee voor dat M-Sport een grote voorsprong kon nemen in het kampioenschap voor constructeurs. Mede omdat Hyundai nauwelijks kon scoren, doordat zowel Sordo als Neuville heel laag eindigden omdat ze eerder waren uitgevallen.

WRC GER ASN ZON-Neuville 1
Thierry Neuville kon zijn strijd om de titel (nog) niet in een koppositie omzetten.

Nieuwe set-up werkt
Op zaterdag vertelde Bernard ten Brinke ons nog dat hij een gokje nam door zijn totale afstelling te veranderen, op zondag meldde hij verheugd dat het gewerkt had. "Het voelde heel goed en ik reed met meer vertrouwen. Toch kon hij zijn positie niet verbeteren hij bleef 10e in de zeer zwaar bezetten WRC2 klasse waar de Zweed Pontus Tidemand het kampioenschap binnen sleepte.

WRC GER ASN ZON-Ten Brinke
Bernard ten Brinke nam een geslaagde gok en het werkte!

De Tweede vaderlandse equipe was Timo van der Marel. In de klasse van kleine twee wiel aangedreven auto's hoefde hij alleen het Finse talent Jari Huttunen voor te laten. Een prestatie waarmee van der Marel, terecht, tevreden was. "We hebben het beest echt los gelaten," lachte hij vrolijk aan de finish.

WRC GER ASN ZON-vd Marel
Het best kwam los en pakte in de handen van Timo van der Marel een mooie tweede plek in de RC4 klasse.

Ook Henk Vossen kan terugkijken op een geslaagd weekend. De 42e plaats was net niet helemaal wat hij hoopte ("Ik hoop op het eerste blaadje te komen, dus 29e," zoas hij ons voor de wedstrijd meldde) maar zoals hij zei: Ik heb hier weer progressie gemaakt en, zoals ik altijd zeg we kunnen niet allemaal wereldkampioen worden, maar je moet blijven proberen vooruit te gaan en bovenal om er plezier aan te hebben. En dat laatste heb ik nog steeds." Zijn glimlach sprak boekdelen.

WRC GER ASN ZON-Vossen
Henk Vossen, 72 jaar maar nog steeds fanatiek! In zijn 36 deelname hier had hij weer veel plezier.

Uitslag ADAC Rallye Deutschland 2017-08-20

1 O. Tänak M. Järveoja Ford Fiesta WRC 17 2:57:31.7
2 A. Mikkelsen A. Jaeger Citroën C3 WRC +16.4
3 S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC 17 +30.4
4 J. Hänninen K. Lindström Toyota Yaris WRC +1:49.2
5 C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +2:01.5
6 E. Evans D. Barritt Ford Fiesta WRC 17 +2:03.4
7 J.M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +3:58.2
8 H. Paddon S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +4:32.4
9 A. Kremer P. Winklhofer Ford Fiesta WRC 17 + 10:19.4
10. E Camilli B. Veillas Ford Fiesta R5 + 10:44.3
20 B. Ten Brinke D. Thierie Skoda Fabia R5 + 17:59.8
30 T. Vd Marel R. V.d. Marel Opel Adam +32:18.5
42 H. Vossen S. V. Barschot Ford Fiesta R5 + 55:06.3

2017 FIA Wereld Rally Kampioenschap voor rijders
Tussenstand na ronde 10

1 S. Ogier 177
2 T. Neuville 160
3 O. Tanak 144
4 J.M Latvala 123
5 D. Sordo 89
6 E. Evans 87
7 C. Breen 64
8 J. Hänninen 58
9 H. Paddon 55
10 E. Lappi 49

2017 FIA Wereld Rally Kampioenschap voor Constructeurs
Tussenstand na ronde 10

1 M-Sport World Rally Team 325
2 Hyundai Motorsport 261
3 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 213
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 163

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet