WRC

Rally WRC Finland: Vrijdagochtend

Het venijn zit in de staart is een bekend gezegde. Dat gold vanmorgen niet in Finland. Het venijn zat hem voor sommige rijders in het begin, of, om het preciezer te zeggen op de beroemde Jukojärvi proef (proef 4, de derde van vrijdagochtend.)

TGR 0059 Jari Matti Latvala is de snelste man, maar wordt op de huid gezeten door Toyota collega Lappi

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR 

Voor we op die proef aankomen nemen we eerst even de ochtend door. Om 07:12 uur lokale tijd, ging Sebastien Ogier als eerste van start op de Halinen proef. Snelste man daar bleek Teemu Suninen, de nieuwe rekruut van M-Sport. Hij werd op de voet gevold door Kris Meeke, die zich volgens eigen zeggen nog niet helemaal op zijn gemak voelt, na zijn retraite van een wedstrijd. Hayden Paddon gaat ook goed en is derde. Maar de verschillen zijn op deze relatief korte proef klein. Op de volgende proef (Urria) komt Latvala als eerste binnen met een voorsprong van 0,1 seconde op Toyota teamgenoot Esapekka Lapppi en ook Suninen is weer van de partij hij klokt een derde tijd. Ott Tänak is nog steeds eerste in de wedstrijd maar Latvala komt steeds dichterbij. En ook Paddon ligt maar weinig achter op plek 3.

2017010137N
Craig Breen houdt de Citroën eer hoog op de derde plek

Jukojärvi
Jukojärvi is de laatste proef van de eerste ochtend boucle en hier gaat het mis voor een aantal grote namen. Om te beginnen Sebastien Ogier. Na een flinke jump landt hij wat onzacht en breekt er iets in zijn ophanging. Kansloos glijdt hij van de weg en voor vrijdag is het voorbij voor de Fransman. Ook Hayden Paddon komt niet zonder kleerscheuren over de proef en valt uit met schade aan de ophanging. Het derde slachtoffer is Ott Tänak. Hij loopt een lekke band op. Als enige van dit drietal kan hij wel verder. Maar hij moet zijn eerste plek inruilen voor een dertiende stek met 1,5 minuut achterstand. De stand in de top verandert dus drastisch met nu een Toyota 1, 2 met resepectievelijk Latvala en Lappi, gevolgd door de eerste niet Fin Craig Breen. Suninen volgt hem op 0,2 seconden...

Voor de middag service wordt dit rondje nog een keer gereden. Esapekka Lappi wint alle drie de proeven en nadert zijn ervaren teamgenoot Latvala tot op 1,6 seconden. Uit de schaduw komt ook ineens Mads Østberg. Ondanks dat hij deze wedstrijd voor het eerst met Torstein Eriksen rijdt nadat Ola Floene en hij om 'sportieve redenen' uitelkaar gingen, voelde de Noor zich meteen op zijn gemak . Aan het einde van de ochtend stond hij dan ook op een voorlopige (derde) podiumplek.

Vrijdagmiddag
Voor de tweede ronde op vrijdag trekken de rijders noordoost van rallycentrum Jyväskylä voor een ronde van drie proeven die twee keer gereden worden. Eén van die proeven voert over het terrein van de boerderij van Juha Kankkunen. Aan het inde van de dag wordt de Harju proef in Jyväskylä weer gereden. Ons is verzekerd dat na de problemen van gisteren, de verbindingen bij de live tv uitzending op WRC+ (19:30) dan weer in orde zijn.

Tussenstand Neste Rally Finland na 7 van de 25 proeven (Voor middag service)
1. Latvala 40:57.5
2. Lappi +1.6
3. Østberg +13.8
4. Breen +14.2
5. Suninen +14.3
6. Hänninen +19.7
7. Meeke +20.2
8. Evans +22.5
9. Neuville +34.1
10. Sordo +51.5
11. Tänak +1:40.3

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet