WRC

Rally WRC Finland: De rally der rally's

Het is voor velen geen nieuws maar Finland is voor ons één van de absolute hoogtepunten van het WK seizoen. De fraaie gladde onverharde wegen die nergens horizonttaal liggen maar op en neer gaan als de spreekwoordelijke achtbaan staan heel hoge snelheden toe en dat zorgt dan weer voor enorme sprongen bij de deelnemende auto's. Het laatste weekend van juli reist het WRC wereldje weer naar Jyväskylä om er getuige van te zijn. 

GM201710045
Nog steeds aan kop: Sebastien Ogier.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR en Rally-eMag

Uniek
Elk WK evenement is uniek en een bezoek meer dan waard. Maar Finland is een rally zoals rally's bedoeld zijn. Het mooiste dat je tijdens dit evenement als nergens anders kan zien, is de manier waarop de rijders de auto's de goede kant op sturen. Behalve het stuurwiel spelen hier gas- en rempedaal een essentiële rol. Een blinde bocht achter een heuveltje is geen probleem. In de notes staat aangegeven waar die bocht is en vlak voor het heuveltje voert de rijder een aantal zaken uit: met vol gas komt hij aan, hij houdt het gas erop en geeft een schop tegen de rem terwijl hij instuurt voor de komende bocht. Door deze combinatie wordt de auto de lucht ingestuurd en zie je hem in de lucht met de bocht meedraaien, om aan de andere kant te landen met de voorwielen in de goede richting en zijn weg te vervolgen naar de volgende bocht en heuvel vaak slechts een aantal meters verderop. Hier zie je waarom de Finnen zoveel toprijders heeft voort gebracht. Het vermogen om de eerder genoemde combinatie van remmen, sturen en gas geven in de juiste volgorde te doen is niet aan te leren dat zit in de genen.

FinlandHyundai
Neuville is op jacht naar punten om Ogier in te halen...

Felle strijd
Vanaf donderdagavond gaan Neuville en Ogier weer vol in gevecht voor het kampioenschap, de Belg moet nog 11 punten inlopen op de Fransman en hij zal hier zeker proberen dichterbij te komen. Maar er zijn kapers op de kust: met name Jari-Matti Latvala is er zo eentje. Hij beschouwt Finland als zijn rally. De druk zal zeker ook voor hem hoog zijn, maar hij voelt het meer dan in andere rally's als een nederlaag als hij thuis die 'buitenlanders niet kan verslaan. Maar zoals gezegd de bal ligt vooral bij de eerste twee.

TGR 0078
Jari Matti Latvala: Kaper op de kust in zijn Toyota Yaris

Ogier vs Neuville
Voor Ogier wordt het wellicht een lastige start omdat hij tijdens de tests voor de wedstrijd op niet mis te verstane wijze van de weg ging. Op de test locatie kwam hij een grote steen tegen die hij kennelijk bij een eerdere doorgang zelf op de weg had gegooid. De steen lag precies bij het uitkomen van een volgas bocht en de botsing bracht de auto uit balans en tegen een boom. De bemanning kon ongedeerd uitstappen, maar dat is toch niet goed voor het zelf vertrouwen. Ogier maakte zijn excuses aan het team, maar was niet onder de indruk. "De auto voelde heel goed aan," sprak de regerend wereld kampioen. "Dus ik kijk erg uit naar de strijd met Neuville. De Belg op zijn beurt straalt de laatste evenementen een grote hoeveelheid zelf vertrouwen uit en zal zijn huid duur verkopen.

unnamed 1
Ook Citroen is van de partij, en de winnaar van vorig jaar Kris Meeke is er weer terug.

Volg de rally

Alle reden dus om de rally te volgen. Dat kan natuurlijk hier op de pagina's van Autosport.nl maar dat kan ook op tv, of liever via internet. De huidige moderne smart tv's hebben veelal de mogelijkheid om apps te installeren. Twee mogen er dan niet ontbreken: die van RedBull TV en die van WRC+. Beide apps zijn gratis en ook verkrijgbaar voor tablet en telefoon. Voor de live content van WRC+ moet wel betaald worden maar daar krijg je dan ook wat voor. De content van RedBull TV is gratis maar minder uitgebreid. Tijdens de Rally Finland zijn er maar liefst vijf proeven live te volgen. De Harju proeven door het centrum van Jyväskylä zijn niet de spannendste maar met name de laatste bocht naar de finish brengt de rijders nogal eens in de problemen. Ouninpohja belooft een hoogtepunt te worden met maar liefst veertien vaste camera's een helikopter en drie on board camera's in elk van de vijftien top auto's brengt het team van het ook in ons land bekende NEP TV onder de bezielende leiding van de Finse regisseur Marko Viitanen deze beroemde en berucht proef in beeld. Let vooral op de gigantisch jump bij het Gele Huis en de hairpin in het dorpje Kakaristo vlak voor de finish. Vorig jaar won Kris Meeke hier de wedstrijd, of hem dit dit jaar weer zal lukken? Op zondag is er natuurlijk weer de PowerStage. De Oittilla proef wordt twee keer gereden, de tweede keer als PowerStage waar vijf extra punten zijn te verdienen.

ASN Finland TV-24 De Finse regisseur Marko Viitanen aan het werk tijdens een live TV proef. (Foto: Rally-eMag)


Schema van de live proeven van WRC+ 
Donderdag 27 juli 19:00 uur Proef 1 Harju
Vrijdag 28 juli 19:30 uur proef 13 Harju
Zaterdag 29 juli 15:00 uur proef 19 Ouninpohja*
Zondag 30 juli 09:00 uur proef 23 Oittila 1
Zondag 30 juli 12:00 uur proef 25 Oittila 2 (PowerStage)

*Ook live op RedBull TV (14:50 uur)


Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet