Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally ONRK: R5 Challenge is goede start voor toekomstige ontwikkelingen

Zoals aan het begin van het jaar bekend werd heeft Bob de Jong het initiatief genomen een Nederlandse R5 challenge te organiseren. Vandaag werd de Eurol R5 Rally Challenge gepresenteerd met vier deelnemers.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal (Rally-eMag)

ASN R5-2
Bob de Jong nam het initiatief voor het instellen van een R5 Challenge

Enige tijd geleden publiceerden we op deze website al een interview met Bob de Jong over dit onderwerp. Hij had een aantal rijders uitgenodigd om over zijn R5 project te praten en ging recht op zijn doel af: "Jongens, wat gaan we doen? Zien jullie het überhaupt zitten om in Nederland te rijden?" Er was wel animo voor, maar uit de reacties bleek dat men niet meer dan drie wedstrijden wilde rijden. "Ikzelf en een aantal anderen wilden misschien wel vier of vijf wedstrijden rijden, maar de meerderheid gaf te kennen echt alleen de drie, in hun ogen interessantste, Nederlandse wedstrijden te willen rijden. Natuurlijk had ik het graag wat groter gezien, maar ik verwacht dat we nu in elk geval in drie wedstrijden met vier à vijf gelijkwaardige auto's gaan starten."

Vier auto's
Bij de presentatie bleek dat er inderdaad vier auto's staan ingeschreven voor ELE Rally, de eerste wedstrijd van de Eurol R5 Challenge. Uiteraard komt Bob de Jong aan de start in zijn Citroën DS3 R5. Daarnaast komt Henk Vossen met zijn Fiesta R5 naar het SchippersStop Rallydorp in Veldhoven waar deze rally zal starten. Ook de huidige leider in de FIA Benelux Rally Trophy Hermen Kobus heeft zich ingeschreven met de Skoda Fabia R5 waarmee hij in de Zuiderzeerally winnend over de finish kwam. De Fiësta R5 van Hans Weijs Motorsport is de vierde auto. In de ELE Rally zit Piet-Hein van der Heijden achter het stuur.

ASN R5-1 Wij tippen Hermen Kobus (links) en Bob de Jong als grote kanshebbers op de eindzege in de Challenge 

Alles bij elkaar opgeteld is dit een goed initiatief dat (ook volgens Bob de Jong) uiteraard nog moet groeien. Met die potentiële groei kan dit officieuze R5 kampioenschap zeker een bijdrage leveren aan het vaderlandse rallywereldje. Hopelijk inspireert het een aantal andere potentiële deelnemers om in 2018 in te schrijven. We denken dan natuurlijk in eerste instantie aan Bernard ten Brinke die ook ondersteund wordt door titelsponsor Eurol, maar ook aan anderen. Wie de schoen past trekke hem aan.

Kalender
Naast de ELE Rally start de Challenge dit jaar in de GTC Rally op 8 en 9 juli en in de Eurol Hellendoorn Rally op 15 en 16 september.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet