Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally ONRK: Kobus doet goede zaken in Sulingen

De tweede ronde uit het Open Nederlands Rally Kampioenschap, tevens de tweede ronde in de FIA Benelux Trophy werd 6 en 7 mei in Duitsland verreden bij de 30e editie van de ADAC Rallye Rund um die Sulinger Bärenklaue. Het aantal Nederlandse deelnemers viel wat tegen, maar de Hermen Kobus, winnaar van de Zuiderzeerally die de huidige tussenstand de FIA Benelux Rally Trophy aanvoert was wel naar Duitsland gekomen. De beloofde tweestrijd tussen hem en Christian Riedemann kon helaas niet plaats vinden omdat de Duitse Peugeot rijder herstellende is van de gevolgen van een zware crash in de ADAC Hessen Rallye Vogelsberg. Voor Riedemann betekent het dat hij dit seizoen verder is uitgeschkeld. Voor bijrijder Michael Wenzel zij de gevolgen helaas ernstiger. Hoewel zijn herstel redelijk gaat zal hij waarschijnlijk niet meer in een rally wagen kunnen rijden. In het Peugeot Deutschland Romo team wordt het tweetal vervangen door Philip Knoff en bijrijder Alexander Rath. 

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR (met dank aan Daan Pont)

Sulingen-06 Hermen Kobus en Erik de Wild deden uitstekende zaken en werden tweede in Sulingen.


Behalve van deze Knoff zal Kobus vooral tegenstand mogen verwachten van de leider in het Duitse kampioenschap Fabian Kreim, die net als Kobus, in een Skoda Fabia R5 rijdt. Ook Dominik Dinkel in een identieke Fabia en René Mandel (Ford Fiësta R5) moeten als geduchte tegenstanders worden gezien.

Na de vrijdagse proloog leidt , zoals verwacht Fabian Kreim. Dinkel en Mandel volgen hem op ruime afstand. Na een niet zo beste tijd op proef 1 vinden we Hermen Kobus pas op de 9e plaats. Valk achter hem staat Joachim Grahn met de Fiësta waarmee hij ook Emmeloord aanwezig was. Op zaterdagmorgen was Kobus goed bij de les en scoorde een vierde tijd. Hij klom naar de zesde plek, wel enigszins geholpen doorat Fabian Kreim er hard af ging en moest opgeven. Gestaag bleef onze landgenoot goede tijden rijden en op de vijfde proef was hij terug op de stek van zijn startnummer (40. Hij lag nog achter Peugeotrijder Knoff, maar op die vijfde proef reden ze wel sneller dan het Duitse team. Kobus bleef op de weg en dat kan niet gezegd worden van Domini Dinkel. Hij viel uit het klassement en Kobus klom op naar het podium. Op de achtste proef gaat Kobus er eens goed voor zitten en rijdt de snelste tijd. Knoff valt uit en onze landgenoot staat tweede. Ook proef 9 en 10 zijn een prooi voor Kobus. Philipp Knoff heeft inmiddels de handdoek in de ring gegooid dus de eindstrijd gaat tussen René Mandel en Hermen Kobus. Fiesta vs Fabia. Uiteindelijk blijkt René Mandel t ver uitgelopen te zijn en draait het gas iets terug. Hij doet uitstekende zaken voor zowel het ONRK als de FIA Benelux Rally Trophy en kan terug kijken op een uitstekende wedstrijd. De soms erg listige proeven verrasten veel kanshebbers maar Kobus hield het hoofd koel en eindigde in de top.

De andere Nederlanders
Gert-Jan Kobus was eigenlijk op jacht naar Benelux Trophy maar helaas zijn tijdelijke navigator Radboud van Hoek niet over een internationale licentie. Geen punten dus voor de trophy, maar die had de Peugeot 208toch nier gehaald want na allerlei technische problemen tijdens shakedown en eerst proeven moest hij op de eerste ochtendproef definitief de handdoek in de ring gooien. Gerben Brouwer en Niels Kroeze gingen best lekker maar moesten halverwege de zaterdag opgeven met een kapotte versnellingsbak. Wél aan de finish kwamen Pierre Brouwer en Paul Helmink. Zij brachten hun Volvo 240 turbo binnen op de 26e plaats. En Mark Jansma Sascha von Veen kwamen met hun Subaru Impreza als 38e binnen. Vier plaatsen verderop stond de Ford Fiësta van Martin van Brussel en Bert Stax. In de BMW challenge reden Peter Smeets en Nick Vesters naar de 52e plek, Bas en Marieke Slob kwamen een plekje lager uit.

Dirk de Boer en Egbert Kamp vielen op proef 5 uit en Thom de Jong en Dinant Klumpers overkwam hetzelfde in de slotfase.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet