Nederlandse Rally Kampioenschap

Rally - NRK: Centraal Nederland Rally, lokale favoriet tegen WRC’s en een R5

Barneveld – Een nieuwe naam, een vertrouwd gebied. Zo mag de Centraal Nederland Rally toch wel benoemd worden. Dit weekend keert rallyminnend Nederland terug in het gebied van de oude Tulpenrally. De Centraal Nederland is rallycultuur historisch gezien, geheel verantwoord en dat is veel rallyteams in Nederland niet onopgemerkt gebleven.

Tekst: Dre Galiart
Foto's: Steven van Veenendaal

Veel interesse
Een Finse WRC, een Nederlandse Dakar topper, de regerend Nederlands kampioen en een snelle Engelse Evo X, over interesse heeft de eerste editie van de Centraal Nederland Rally alvast niets te klagen. Zowel aan de top als in de breedte mag het evenement rekenen op grote interesse en dus is het aftellen naar de tweede wedstrijd van de Nederlandse rallykalender alvast hardop begonnen. Ook al is het terrein bekend, de variatie aan klassementsproeven die uit te zetten is in het gebied is op papier zeer groot en dus is het afwachten wie met zijn wapen het meeste voordeel kan pakken rondom Barneveld.

Preview-1 Is dit weer wat de rest van de deelnemers gaat zien? Jasper van den Heuvel domineerde tijdens de Zuiderzeerally maar krijgt bij de Centraal Nederland Rally te maken met tegenstanders met een ander kaliber auto.

De kanshebbers
Er kan er maar één startnummer 1 krijgen tijdens een wedstrijd en dus daarmee gebombardeerd worden tot grote favoriet. Die eer valt ten prooi aan Erik van Loon. Hij moet dan wel zijn thuiswedstrijd laten schieten, maar voor de Centraal Nederland Rally werd de ex-Kuipers Subaru WRC S14 in een compleet nieuw kleedje gehuld. Het is de krachtigste wagen op papier, maar dat zegt niets tegenover die andere favoriet. Dat is namelijk de regerend kampioen, Jasper van den Heuvel. In de achtertuin waar hij ooit voor het eerst met de Evo X ging experimenteren. Dat feit lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Zo groot als het verschil in tijd, zo groot moet ook het verschil zijn tussen die eerste Evo X en de huidige auto. De Evo X is tot een geduchte concurrent voor R5 en 2 liter WRC ontwikkeld, mits de omstandigheden goed zijn. Van den Heuvel zal ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd zijn!

Preview-2
Bob de Jong is een van de drie favorieten voor de eindzege. 

Maar er is meer. Wie terugdenkt aan de thuiswedstrijd van die andere kanshebber, zal met weemoed terugdenken aan het gevecht tot de laatste klassementsproef. Bob de Jong kan, als alles klopt, rivaliseren met Van den Heuvel. Zoveel is al gebleken en dus mag ook de Citroen R5 niet uitgevlakt worden voor de zege. Hij zal een goede referentie vormen voor Piet-Hein van der Heijden, die voor het eerst met een Fiesta R5 op pad mag, nadat het team eerder in de Peugeot 208 R2 aan de start kwam. En dan de grote onbekende. Saku Vierimaa brengt een ex-Sainz Focus WRC uit 2002 aan de start en ook al is asfalt voor hem zeker geen bekende ondergrond en is de auto wellicht minder potent dan een hele recente WRC; een plezier voor oog en oor zal het zeker zijn! Wie tot slot zeker niet vergeten mag worden is Jim van den Heuvel. Het jongere broertje van Jasper zal ooit uit de schaduw van zijn broer naar voren willen treden. Dat moment komt eraan. Zou hij het mooiste bewaren voor zijn thuiswedstrijd?

Preview-3
Voorlopig is dit de laatste Nederlandse wedstrijd voor Jim van den Heuvel, die zich gaat richten op een Europees avontuur in de Tour European Rally (TER). 

Evo brigade
Nederland is en blijft het land van de Evo's. Ook deze wedstrijd is dat niet anders. Toch komen er enkele 'vreemde eenden in de bijt' aan de start. Paul Allerts, die vooral in België actief is, komt weer eens aan de start in Nederland met een ex-Heuvel Evo X. Hij krijgt gezelschap van een rijder uit dat andere BRC, het Brits kampioenschap. Robert Woodside, ook al een klant uit de stal van Van den Heuvel, laat de Fiesta R5 in Engeland en rijdt nog eens met een Mitsubishi zoals hij al eerder in Zandvoort deed. Terug van weggeweest is Michiel Eckhaus en eveneens nieuw aan de start is Lambert Parren (eerder actief in de ex-Garvelink 350Z). Kortom, er valt genoeg Mitsubishi geweld te zien in de meest Centraal gelegen rally van het land.

Preview-4
Ook Henk Bakkenes rijdt dit seizoen de TER. Tijdens de Zuiderzeerally oefende hij alvast wat op onverhard...

Breedte
Met zo'n 70 geaccepteerde inschrijvers is het aantal ten opzichte van de Zuiderzeerally al weer licht toegenomen. Daar kwamen inclusief de shortrally zo'n 60 deelnemers aan de start. Vooral de 206 cup is opnieuw sterk vertegenwoordigd in het veld met 10 auto's. Andermaal is bewezen dat rallycups een kloppend hart zijn voor de toekomst van de sport. Maar ook het broodnodige spektakel is aanwezig rondom Barneveld. De BMW M3 van Ger Haverkate, de bloedsnelle Corolla van Dries Bosch of de prachtige Ascona van Janjur Monshouwer. Of zien we liever een Lancia Integrale zoals van Jef van Hooft? Er zal sowieso voor de neutrale kijker genoeg te beleven zijn dit weekend in Barneveld. Nieuwe punten te ontdekken, spektakel te zien en hopelijk een felle strijd om de overwinning!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet