Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally - ONRK: Het seizoen gaat van start!

De jacht op de diverse Nederlandse kampioenschap gaat weer van start tijdens de Zuiderzeerally. De deelnemers zijn inmiddels op weg naar de eerste proeven. Wij vroegen de belangrijkste kanshebbers ze hoe ze ervoor staan.

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal

Jasper van den Heuvel
Hoewel van den Heuvel met startnummer 1 vertrekt, schat hij zijn kansen op de overwinning niet al te hoog in. "Als Hermen en Bob niet sneller zijn verdienen ze een schop onder hun kont!"

Voorbericht-3

Tegelijkertijd zijn de belangrijkste Nederlandse rivalen Hermen Kobus en Bob de Jong ook voorzichtig over hun kansen, maar kijken ze wel uit naar het begin van het seizoen.

Erik de Wild (navigator Bob de Jong)
"We hebben erg veel zin om weer te beginnen. Na een moeizaam seizoen in Europa vorig jaar hebben we dit jaar voor een voornamelijk Nederlands programma gekozen. De competitie met Jasper en Bob maakt het erg leuk. We hebben een goede band en praten met veel respect over elkaar, maar als we eenmaal op de proeven staan, dan willen we elkaar uiteraard verslaan. Het belooft ook een mooie rally te worden, een van de dijkproeven is misschien wel de mooiste proef van Nederland, bumpy asfalt, erg technisch, ik heb er zin in!"

Voorbericht-6

Bob de Jong
Ook Bob de Jong kijkt uit naar de dijkproeven: "Voor mij als rijder zijn dat toch de mooiste proeven. Het zijn hele vloeiende proeven met snelle technische stukken. Hier moet je echt als team werken met je navigator om snel te kunnen zijn." Hoewel de Jong al een paar jaar niet in de Noordoostpolder heeft gereden, heeft hij veel vertrouwen: "We hebben veel ervaring opgedaan op technisch moeilijke proeven in België. Ik ben van mening dat als je goed verkent, je overal snel kunt snel. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare, als sportman wil je altijd winnen, dus als dat er in zit, dan ga ik er ook voor."

Voorbericht-1

Publiekslievelingen
Misschien niet al te kansrijk voor de eindzege, maar zeker zo interessant voor het publiek zijn Brian Madsen en Coen Vink. Ze brengen met repectievelijk een Peugeot 306 Maxi en een Subaru Impreza 555 aan de start, machtige fabriekswagens.

Brian Madsen
"Vorig jaar was het 'trickier'. Het was een bochtiger parcours dan dit jaar. Om snel te kunnen zijn hebben wij veel bochten nodig, dus het zal lastig worden. We gaan op slicks van start dus ik hoop dat het droog blijft. We gaan in elk geval het publiek vermaken!"

Voorbericht-4

Coen Vink
"We gaan een beetje mak beginnen. Ik heb 5 jaar niet gereden dus ik heb geen idee waar ik sta. Even kijken waar we staan na de eerste paar proeven, top tien misschien? We hebben natuurlijk wel een echte auto, maar hij is ook 24 jaar oud. Qua Koppel, pk's en gewicht leggen we het natuurlijk af tegen die R5's en Evo's. Qua spektakel valt er op de landelijke proeven ook weinig te beleven, dat komt vanavond, dus we kunnen mooi even op gang komen."

Voorbericht-5


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet