Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally - ONRK: Spectaculaire opening Nederlands rallyseizoen tijdens Zuiderzeerally

Onder ruime belangstelling werd gisteravond tijdens de persconferentie de Zuiderzeerally 2017 gepresenteerd. De rally is dit jaar weer de seizoensopener van de Nederlandse rallysport en belooft door de vele kampioenschappen en het sterke deelnemersveld een waar spektakel te worden. Ook buiten de auto's om wordt er voor het nodige entertainment gezorgd, voldoende te beleven dus op zaterdag 18 maart.

ZZR PRE Persconferentie-1

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal

Drie in één
Net als vorig jaar zullen Emmeloord en omstreken het strijdtoneel vormen voor maar liefst drie verschillende wedstrijden. Naast de Zuiderzeerally worden ook de Zuiderzee Short Rally en Zeebodem Short Rally op dezelfde dag verreden.

Deelnemers aan de Zuiderzeerally zijn van 's-morgens tot 's-avonds laat actief , zowel op de landelijke dijkproeven als op de beroemde publieksvriendelijke industrieterreinproeven. De Zuiderzee Short Rally zal zich overdag afspelen op de landelijke proeven; de industrieterreinen vormen 's-avonds het strijdtoneel voor de Zeebodem Short Rally.

Uniek aan dit concept is dat door de twee short rally's achter elkaar te rijden, aspirerende rallyrijders op één dag voldoende Short Rally kilometers onder de gordel kunnen krijgen om in aanmerking te komen voor een rallylicentie.

Afwisseling en entertainment
De organisatie van de Zuiderzeerally is er weer in geslaagd een mooie mix van klassementsproeven samen te stellen en richt zich er ook duidelijk op om de rallysport naar het publiek te brengen.

Wedstrijdleider Jan Seinen licht toe: "We zijn er erg trots op dat we weer een servicelocatie midden in de stad hebben. Het onderhoud aan de auto's zal plaats vinden op de Paardenmarkt in Emmeloord, niet weggestopt op een industrieterrein zoals je vaak ziet bij andere evenementen. Hier kan het publiek de auto's en deelnemers in een mooie omgeving van dichtbij bewonderen. Aan de jeugd is ook gedacht, er wordt een kartbaan aangelegd waar de kids zelf het stuur in de hand kunnen nemen."

ZZR PRE Persconferentie-2
Wedstrijdleider Jan Seinen legt uit hoe de rally dit jaar aantrekkelijker dan ooit wordt voor het publiek.
 

De proeven zijn dit weer grotendeels anders dan vorig jaar maar behouden het gevarieerde karakter van de Zuiderzeerally met landelijke proeven en industrieterreinen. "We proberen de proeven elke jaar te rouleren zodat we niet twee jaar achter elkaar dezelfde proeven rijden. Daarmee komen we de aanliggende bewoners tegemoet, maar houden we het ook voor de deelnemers interessant. Voor het eerst sinds 2012 rijden we de proef Haatland weer. Een mooie proef die begint met een rundkurs op het industrieterrein bij Kampen en vervolgens eindigt met een mooi landelijk stuk. Ook de Nagelerweg mag natuurlijk niet ontbreken, de mooiste industrieproef van Nederland! We hebben hem dit jaar weer enigszins aangepast, maar alle belangrijke elementen, zoals de vloeiende bochten en spectaculaire jump zijn natuurlijk weer inbegrepen."

Op die proef Nagelerweg heeft de organisatie dit jaar een bijzondere verrassing in petto. De proef zal namelijk deels door de bedrijfshal van AGPRO lopen die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een heus evenmententerrein. Ronald Luimens: "Het bedrijf lag al jaren midden in de proef, en dit jaar kwam het idee om daar meer mee te doen. Toen het idee rond was om door de loods te gaan rijden, kwam natuurlijk de vraag, wat kunnen we daar mee? We gaan de hal ombouwen tot een evenemententerrein en er komt een DJ om het publiek ook tussen de auto's door te vermaken. Het publiek zit bovendien bovenop de actie, er wordt een stellage gebouwd zodat het publiek perfect zicht heeft op de auto's als ze door de hal komen."

ZZR PRE Heuvel-1
Jasper van den Heuvel vertrok vorig jaar met startnummer 2 en werd tweede, dit jaar vertrekt hij met nummer 1...

Kampioen in kampioenschappen?
Als er een kampioen in het aantal kampioenschappen zou worden aangewezen zou de Zuiderzeerally daar een belangrijke kandidaat voor zijn. De Zuiderzeerally telt mee voor alle Nederlandse kampioenschappen, het Open NRK, NRK, Junior NRK en de Ladies cup., maar ook voor diverse internationale cups en trophies zoals de FIA Benelux Rally Trophy en de West Euro Cup. De Short Rally telt vanzelfsprekend mee voor het Short Rally Kampioenschap en tevens voor het Junior NRK en de Peugeot 206-100 Cup.

Deelnemers
Al die kampioenschappen zorgen voor een zeer gevarieerd deelnemersveld. De belangrijkste kanshebbers voor de Nederlandse titel verschijnen aan de start. Jasper van den Heuvel zal hoogst geklasseerde deelnemer van vorig jaar met startnummer 1 vertrekken. Van de Heuvel is in de loop der jaren natuurlijk praktisch vergroeid geraakt met zijn vertrouwde Mitsubishi en zal moeilijk te kloppen zijn. "Hij stapt er niet in, hij trekt hem aan" is een veelgehoord gezegde over de regerend kampioen.

Van den Heuvel zal het echter zeker niet cadeau krijgen. Hij zal moeten afrekenen met zijn kleine broertje Jim die met een vergelijke Mitsubishi start en met zijn twee belangrijkste uitdagers voor de titel dit seizoen, Hermen Kobus en Bob de Jong die beide met een R5 auto aan de start verschijnen.

Kobus rijdt in een Skoda Fabia R5 en wordt weer vergezeld door zijn vertrouwde navigator Erik de Wild, die uitkijkt naar de start van het seizoen. "We hebben erg veel zin om weer te beginnen. Na een moeizaam seizoen in Europa vorig jaar hebben we dit jaar voor een voornamelijk Nederlands programma gekozen. De wedstrijden in Nederland zijn misschien iets minder mooi dan de grote Europese wedstrijden, we hebben in Nederland nu eenmaal een fantastische infrastructuur met hele goede wegen, maar de competitie met Jasper en Bob maakt het toch erg leuk. We hebben een goede band en praten met veel respect over elkaar, maar als we eenmaal op de proeven staan, dan willen we elkaar uiteraard verslaan. Het belooft ook een mooie rally te worden, een van de dijkproeven is misschien wel de mooiste proef van Nederland, bumpy asfalt, erg technisch, ik heb er zin in!"

ZZR PRE Kobus-1
Kobus en de Wild waren afgelopen seizoen vooral in Europa actief, hier in Ieper waar ze net naast het podium grepen.

Ook Bob de Jong kijkt uit naar de dijkproeven: "Voor mij als rijder zijn dat toch de mooiste proeven. Het zijn hele vloeiende proeven met snelle technische stukken. Hier moet je echt als team werken met je navigator om snel te kunnen zijn." Hoewel de Jong al een paar jaar niet in de Noordoostpolder heeft gereden, heeft hij veel vertrouwen: "We hebben veel ervaring opgedaan op technisch moeilijke proeven in België. Ik ben van mening dat als je goed verkent, je overal snel kunt snel. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare, als sportman wil je altijd winnen, dus als dat er in zit, dan ga ik er ook voor."

ZZR PRE de Jong-1
Bob de Jong is actief bezig om meer R5's naar de Nederlandse rally's te trekken en geeft zelf het goede voorbeeld. Foto: PR.

Een andere in het oog springende deelnemer is Coen Vink. Eind jaren negentig was Vink een van de sterkhouders in het Nederlands kampioenschap. Na wat uitstapjes op het circuit pakt Vink de afgelopen jaren zo nu en dan de handschoen weer op om een rally te rijden, zo ook bij de Zuiderzeerally. "Een goede vriend van mij moedigde me aan om weer eens een rally te gaan kijken. Dat zag ik wel zitten, dus zei ik tegen hem 'We jagen de kippen uit dat ding en gaan weer van start'". Vink zit ook nooit om een goede quote verlegen. 'Dat ding' is overigens een ex-fabrieks Subaru Impreza groep A. "Het is een officiële Prodrive auto, alleen zitten de oorspronkelijke nummerplaten er niet meer op. We weten dus niet of Carlos Sainz of Colin McRae ermee gereden heeft, maar we zeggen gewoon dat het Colin was." Daarmee geeft Vink direct ook aan waar zijn passie voor de rallysport vandaan komt, spektakel. "Daar is het ook de sport voor, het publiek komt toch om spektakel te zien? Nou, dan brengen we dat."

ZZR PRE Persconferentie-3 Coen Vink komt het publiek vermaken met zijn spectaculaire rijstijl, en gevoel voor humor.

Buitenlanders
De Nederlandse top zal hun handen vol krijgen aan enkele snelle buitenlanders. Net als vorig jaar verschijnt de Duitser Christian Riedemann aan de start in zijn officiële Peugeot 208 R5, waarmee hij vorige week nog tweede werd in de eerste ronde van het Duits kampioenschap, waar Riedemann afgelopen seizoen als tweede in eindigde. Met de ervaring van vorig jaar op zak, zal Riedemann dit jaar nog sneller zijn in Emmeloord en een geduchte tegenstander vormen.

Naast Riedemann verschijnt er ook een Zweed met een R5 aan de start. Joakim Grahn heeft een Ford Fiesta tot zijn beschikking waarmee hij dit jaar de Benelux Rally Trophy zal rijden. De Zuiderzeerally is de openingswedstrijd van dit kampioenschap en dus de eerste graadmeting voor de Zweed met zijn concurrenten.

Met de aanvulling van Riedemann en Grahn staan bovendien vier van de vijf verschillende R5 auto's van dit moment aan de start, een prachtig affiche dus!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet