ERC

ERC - 'Kajto' wint thuisrally

De afwezigheid van Alexey Lukyanuk en Ralfs Sirmacis betekende dat Kajetan Kajetanowicz een lastige keuze moest maken. Vol voor de overwinning gaan, of 'op save' proberen de belangrijke kampioenschapspunten te pakken in zijn thuisrally, de Rally Rzeszowski?

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: FIA ERC

Het ERC keerde voor het eerst sinds 2013 terug in Polen nadat de Rally van Polen weer deel uit was gaan maken van het WRC. De terugkeer van het kampioenschap naar zijn maakte het voor Kajetanowicz extra aantrekkelijk om de overwinning na te jagen. Ondanks dat de nummers twee en drie van het ERC klassement niet aanwezig waren, kon er nog voldoende tegenstand worden verwacht.

ASN ERC Polen-3
'Kajto' op jacht naar punten en de overwinning in zijn thuisrally. 

Pools kampioen Lukasz Habaj kwam na de auto24 Rally Estonia voor de tweede keer aan de start in het ERC en ook Bryan Bouffier gaf weer acte de presence. De Fransman mag een halve Pool genoemd worden. Hij reed al zeven keer het Poolse kampioenschap en won het drie keer. Bovendien won hij de Rally Rzeszowski al vier keer. Zijn navigator Xavier Panseri woont zelfs in Polen; al met al genoeg ervaring aan boord om het Kajetanowicz lastig te maken.

ASN ERC Polen-2
Pools kampioen Lukasz Habaj hoopte hoge ogen te kunnen gooien maar vergooide zijn kansen met een fout op de eerste echte proef van de rally. 

Op de eerste echte proef van de wedstrijd is het direct bal. Habaj gaat van de weg en vergooit zijn kansen op de zege. Kajetanowicz verliest tijd doordat het wrak van Habaj de weg blokkeert waardoor Bouffier als lachende derde de leiding grijpt. Gedurende de dag komt Kajetanowicz langzaam maar zeker dichterbij en als de wedstrijdleiding besluit om hem en een normtijd te geven voor de eerste proef (veel sneller dus dan zijn eigenlijke tijd) wipt hij over Bouffier heen.

ASN ERC Polen-1
Net als in Ieper bemoeide Bouffier zich met de leiding, maar moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in een lokale favoriet. 

Bouffier probeert het wel, maar komt tot de conclusie dat Kajetanowicz een maatje te groot is. De Pool is ongenaakbaar op zijn thuisproeven en haalt daarmee zowel de taart binnen (de kampioenschapspunten) als de kers (de overwinning). Kajetanowicz wint niet alleen de rally maar zet ook nog eens de snelste dagtijden neer waardoor hij maximale kampioenschapspunten pakt en zijn kampioenschapsleiding uitbreidt naar 76 punten. "Het is geweldig om hier te winnen" aldus Kajetanowicz. "Ik heb hard 'gepushd'. Het is genieten om te winnen van Bryan (red. Bouffier), hij is een zeer snelle rijder op asfalt. Het was een perfect weekend voor ons; we wonnen de rally en belangrijker nog, scoorden maximale punten voor het kampioenschap."

ASN ERC Polen-4

Uitslag Rally Rzeszowski, ronde 7 van het European Rally Championship:
1. Kajetanowicz – Baran, Ford Fiesta R5 2.01.37,1
2. Bouffier – Panseri Citroen DS R5 +46,0
3. Grzyb – Hundla Ford Fiesta R5 +3.37,6
4. Habaj – Wos Ford Fiesta R5 +4.04,1
5. Brzezinski – Gerber Ford Fiesta R5 +4.19,4
6. Kasperczyk – Syty Ford Fiesta R5 +5.06,1
7. Chuchala – Dymurski Subaru Impreza STi +5.19,7
8. Koltun – Pleskot Ford Fiesta R5 +6.22,7
9. Jeets – Toom Skoda Fabia R5 +6.42,9
10. Tlustak – Vybiral Skoda Fabia R5 +9.46,0
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet