Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Nederlandse Rally Kampioenschap

ELE Rally: Gevechten op alle fronten?

Van Loon pb 20-5

Dit weekend vindt rondom Helmond en Veldhoven de ELE Rally plaats. Een wedstrijd waarin de deelnemers aan het Nationaal Nederlands rallykampioenschap voor het eerst écht gezelschap krijgen van de WRC's en de R5's. Wordt het deze keer wel spannend voor de winst in een wedstrijd die meetelt voor het NK Rally?

Tekst: Dré Galiart
Foto's: Dré Galiart en PR

Van Loon belettering

Swaanen of Van Loon?
Toegegeven, in de persoon van Erik Wevers had de Tank S Rally ook een WRC in de gelederen, maar tijdens de ELE Rally wordt toch een strijd verwacht van een ander niveau. De twee WRC's, in handen van voormalig winnaars Jeroen Swaanen en Erik van Loon, moeten in staat worden geacht de standaard Mitsubishi van Van den Heuvel makkelijk achter zich te houden. Daarmee zijn het direct de twee kandidaten voor de eindoverwinning. Beiden investeerden in het beste rallymateriaal. Swaanen opteert voor de 1.6 liter WRC in de Ford Fiesta en Van Loon vertrouwd op de 2.0 liter WRC in de Subaru Impreza S14. Dat beiden resoluut voor de winst gaan beloofd alvast vuurwerk!

Heuvel tegen de R5's?
Het gevecht voor het laatste podiumplekje, uitgaande van een finishresultaat van beide WRC's, kon nog wel eens interessant worden. Jasper van den Heuvel verkeerd het hele seizoen al in bloedvorm en beschikt over veel wedstrijdritme. Zijn uitdagers komen uit het, normaalgesproken snellere, R5 kamp.

Bob de Jong DS3 R5 150526

Zo debuteert Bob de Jong met de DS3 R5. Voor de tweevoudig winnaar en titelverdediger in de ELE, is het pas zijn eerste wedstrijd én aan het stuur van een gloednieuwe auto. Michiel Becx daarentegen deed al wel meer wedstrijdritme op met de Fiesta R5. Toch zal zijn vertrouwen wellicht een klein deukje hebben opgelopen door de recentelijke uitvalbeurten in het Belgisch kampioenschap; beide met schade aan de Fiesta. Kunnen zij een ontketende Van den Heuvel de baas? Antwoord in Veldhoven...

Vernieuwd parcours
De organisatie van de ELE Rally kondigde alvast groots zijn wedstrijd aan. Met nog maar 60% van de verbindingskilometers op zaterdag ten opzichte van vorig jaar, is de wedstrijd op zijn minst compacter geworden. Veel proeven werden hertekend waaronder de scherprechter 'Strijpse Kampen'. Normaal gesproken is dit militaire terrein afgesloten voor publiek, maar de organisatie laat dit jaar voor het eerst een kleine groep publiek toe. Tot donderdagavond is de mogelijkheid om hiervoor in te schrijven en er geldt op=op. Deze groep gaat wellicht de beslissingen in de wedstrijd live aanschouwen. Een deel van de proef gaat over een gesimuleerd berglandschap met hoge stijgingspercentages en 0% ruimte voor foutjes. Een proef die alles in zich heeft om beslissend te zijn.

Van den Brand in X-auto
Met een keur aan WK-rijders in het Brabantse land, mocht een WK naam niet ontbreken op het ELE Rally affiche. Kersverse Drive DMack Fiesta Trophy rijder Mats van den Brand mag dan ook de X-auto besturen tijdens de ELE Rally. Voor deze gelegenheid is dat een BMW M3. Jammer genoeg verschijnen de andere twee Brabantse WK-namen, Kevin Abbring en Kevin van Deijne, niet aan de start tijdens de ELE Rally.

Meer informatie over de ELE Rally is te vinden via www.elerally.nl of via de Facebook en Twitter kanalen.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet