Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Prima prestaties Nederlandse coureurs

De Nederlanders hebben een goede prestatie geleverd bij de eerste race in de Eurocup Formule Renault 2.0. Op het Britse Donington Park was Carlo van Dam de beste Nederlander, hij eindigde als vierde, vlak voor Xavier Maassen. Junior Strous werd twaalfde. De race werd gewonnen door de Japanner Kamui Kobayashi.

Tekst: Laura Postma

Carlo van Dam startte van een tiende plaats. “Aan het begin van de kwalificatiesesie ging het nog goed, maar aan het einde ging iedereen harder, omdat wij verkeerd gegokt hadden met de bandenspanning,” legt van Dam zijn tiende startplaats uit. Toch wist hij zich in de eerste race naar voren te knokken, waarbij hij ook in gevecht raakte met Xavier Maassen, die dus één plaats achter hem eindigde, namelijk als vijfde. Maar Maassen kwam van een twaalfde startpositie en behaalde daarmee dus ook een prima resultaat.

Junior Strous moest zelfs van nog verder komen. De coureur uit Wassenaar rijdt dit weekeinde voor het eerst met AR Motorsport, een samenwerking die hem tot nu goed is bevallen. “Het team heeft heel veel ervaring en er lopen hier aardige mensen rond. Doordat er hier meer mensen zijn dan bij het privé-team van mijn vader, kan ik rustiger aan doen,” aldus Strous. Helaas voor hem had hij last van motorproblemen en moest hij genoegen nemen met een twintigste startplaats. Toch wist hij bij de eerste race als twaalfde eindigen en dus acht plaatsen goed te maken.

Bij de tweede race, morgenvroeg, heeft Junior Stous de beste kaarten in handen. Hij start van een vierde plek. Strous: “Ik had een hele tijd de snelste tijd, totdat een Engelse coureur onder de gele vlag mijn tijd verbeterde. Ik dacht dat hij wel teruggezet zou worden, maar dat doen die Engelsen dus niet. Balen en erg jammer.”
Carlo van Dam had een moeilijke tweede kwalificatie, die overigens in de regen verreden moest worden. “We hadden de verkeerde set-up voor de regen gekozen en daardoor ging het niet goed,” vertelt van Dam. Hij kwam niet verder dan een zestiende startplaats. Xavier Maassen vertrekt van plaats acht.

Uitslag race 1 Eurocup Formule Renault 2.0
1. Kamui Kobayashi
2. Adrain Zaug
3. Benjamin Hanley
4. Carlo van Dam
5. Xavier Maassen
12. Junior Strous

Eurocup Mégane Trophy
De eerste race in de Eurocup Mégane Trophy is gewonnen door de Belg Jan Heylen. Hij eindigde voor Renaud Derlot en Ludovic Badey.
De twee Nederlandse coureurs van Equipe Verschuur, Sandor van Es en Berard ten Brinke werden respectievelijk elfde en dertiende. Van Es kwam van een dertiende startpositie, Ten Brinke van een negentiende. Beide wisten dus wat plaatsen goed te maken. Voor race twee morgen staat van Es twaalfde en Ten Brinke zestiende.

Renault World Series
Jaap van Lagen start in de eerste race van een uitstekende tweede plaats. Hij kwam net wat te kort op pole sitter Adrian Valles, maar heeft met deze positie prima vooruitzichten op de eerste race.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet