IndyCar

IRL Passend afscheid van NazarethAfgelopen weekend werd door het AGR Team met een spetterende 1-2-3
overwinning afscheid genomen van de Nazareth Speedway in Penssylvania.Het circuit dat tevens aan de bakermat van de Andretti-legende stond.Dan Wheldon, Tony Kanaan en Dario Franchitti konden hun baas Michael Andretti geen beter afscheidsgeschenk geven.Voor teambaas Michael Andretti was het zelfs de mooiste overwinning uit zijn lange carriere.

tekst Willem J. Staat
foto Honda


IRL Passend afscheid van NazarethDaniel Wheldon, ooit de sparring partner van Riccardo v.d. Ende in Formule Ford, behaalde dit seizoen zijn derde IRL overwinning op de Nazareth tri-oval.Een blunder van Penske rijder Sam Hornish bezorgde Wheldon in de 145e ronde eigenlijk definitief de leiding. Hornish was te gretig bij het refuellen, en reed weg terwijl de auto nog aan de slang vast zat, daarbij werd zijn refueller Chris Seaman met methanol overgoten.

Teameigenaar Roger Penske overgoot zijn medewerker met een emmer vol water.Hornish kwam vervolgens tot de conclusie dat zijn linkersidepod in brand stond.....Het betekende het einde van de kansen van Hornish, die door de organisatie nog een extra drive-through penalty aan de broek kreeg en tenslotte als 11e eindigde.Niemand liet letsel op bij dit incident, maar de kansen van Penske om bij de sluiting van een van zijn circuits de laatste overwinning te boeken waren verkeken. "Ik was ervan overtuigd dat Tony Kanaan niet zou aanvallen" was Wheldon overtuigd. Inderdaad, want Kanaan kreeg van Michael Andretti de opdracht dat Wheldon dit keer mocht winnen. De Schot Dario Franchitti finishte voor de derde achtereenvolgende maal als derde. Indy winnaar Buddy Rice had zich met zijn Tean Rahal Letterman G-Force Honda als 10e gekwalificeerd en eindigde tenslotte nog als vierde, maar had tegen het AGR trio geen schijn van kans."Je ziet toch hoe sterk ze zijn" klonk het enigszins teleurgesteld.Pole-sitter Helio Castroneves was eveneens niet in staat om Roger Penske de laatste overwinning op Nazareth te bezorgen en eindigde als vijfde. 

UITSLAG
1. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 225 ronden.
2. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda225 ronden.
3. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 225 ronden.
4. Buddy Rice(USA)G-Force Honda 225 ronden.
5. Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 225 ronden.
6. Darren Manning G-Force Toyota 225 ronden.
7. Adrian Fernandez(Mex) 225 ronden.
8. Bryan Herta(USA) Dallara Honda 225 ronden.
9. Scott Dixon(NZ) G-Force Toyota.
10. Vitor Meira(BR) G-Force Honda 225 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet