FIA F3000

F3000: Pastorelli vijfde in Euro 3000-thriller op Donington

 


De weergoden hadden dit weekend hun pijlen gericht op de diverse racecircuits in Europa. Op het Engelse Donington werd de Euro 3000-race van vanmiddag overspoeld door een enorme hoosbui, die de wedstrijdleiding er zelfs toe bracht de wedstrijd dan maar af te breken. Een herstart op regenbanden was het gevolg en voor onze landgenoot Nicky Pastorelli bracht die onderbreking niet het succes waar de Nederlander na zijn goede kwalificatie zo vurig op hoopte. Met zijn vijfde plek deed hij wel goede zaken voor het kampioenschap.

Tekst: Ralf Dennissen - Fotografie: Superfund-euro3000.com

Bij de eerste start was de rijder van het Draco Junior team direct goed weg. Pole-sitter John Lloyd moest door technische problemen uit de pitstraat starten en dat zorgde ervoor dat Nicky Pastorelli de tweede plek eigenlijk cadeau kreeg. Door middel van een goede start nam hij het presentje dus ook met beide handen aan.

Toen in het begin van de wedstrijd kampioenschapsleider Fabrizio Del Monte uit de wedstrijd spinde, leek voor Pastorelli het feest compleet. De 21-jarige Hagenaar kon zich relatief simpel handhaven op de tweede plaats en nam zelfs de leiding in de wedstrijd over van Reid toen de eerste regendruppels op het Engelse asfalt neerdaalden.

Normaal gesproken is het Draco Junior Team een van de snelsten als het gaat om het afwerken van de bandenwissels. Dit voordeel kon het team echter niet uitbuiten omdat de wedstrijdleiding de rode vlag tevoorschijn toverde. Door de enorme hoeveelheid regenwater achtte men het verstandiger een herstart achter de Safety Car uit te voeren.De tijden uit de beide sessies werden uiteindelijk bij elkaar opgeteld om de eindstand te bepalen, iets wat later nog voor veel verwarring zou zorgen.

In de regen bleek Pastorelli's auto moeilijk te besturen, na een uitstapje in het gravel  moest hij zich vanaf een zesde plek weer terugknokken. De opmars stokte op de (gecombineerde) vijfde plek en dat was uiteraard niet waar de Nederlander en zijn team op gehoopt hadden. Achteraf was er bovendien veel onduidelijkheid over de uitslag. Na het nodige extra rekenwerk verloor Pastorelli nog een plaats in de uitslag, iets wat hij pas op het vliegveld terug naar huis vernam; een gang van zaken die niet bepaald een schoonheidsprijs verdient.

Euro 3000 Donington. Race

1. J. Reid (NZL), John Village Automotive, 10 punten

2. N. Siedler (AUT), ADM Motorsport, 6 punten

3. C. Rocha (BRA), Euro 3000 Racing, 4 punten

4. B. Auinger (AUT), Euronova, 3 punten

5. N. Pastorelli (NL), Draco Junior Racing Team, 2 punten

6. M. Lauda, (AUT), Euro 300 Racing, 1 punt
 


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet