IndyCar

IRL: Pikes Peak Dario Franchitti helemaal terug

!De Schot Dario Franchitti is helemaal terug in de IRL series. Na zijn eerste overwinning op Milwaukee zegevierde hij eveneens op de fameuze Pikes Peak oval. Na zijn tweede overwinning dit seizoen sprak de Schot de media bestraffend toe. Door een motorongeval moest Dario zoals bekend nogal langduring pauzeren.Voor zijn stap van de CART naar de IRL series werd door de media heftig bekritiseerd.

Tekst Willem J.Staat
foto PR


Vorig jaar maakte Franchitti zijn come-back op Pikes Peak en finishte als vierde.Zijn gezichtsuitdrukking sprak boekdelen. De Schot besloot andermaal te pauzeren en kwam begin 2004 terug bij het team van Andretti Green Racing. Vaak werd Franchitti bekiritiseerd waarom hij na zijn motor-ongeluk toch weer terugkwam in de IRL series. "De enige mensen die voor mij belangrijk zijn, zijn mijn bazen, de engineers, de mensen van Honda en mijn teamgenoten. Zij begrepen hoe ik me voelde. Waarom zou ik hier racen, als ik het niet zou willen" klonk het bestraffend in de perszaal. Een hint aan hen die zijn come-back in de IRL bekritiseerden. "Ik hou van deze races en volgend jaar ziet het schema er nog beter uit", klonk het enthousiast, waarmee Franchitti openlijk doelde op de toevoeging van de roadcircuits op de IRL kalender. Op de fameuze Pikes Peak Oval was Franchitti vrij dominant, van de 225 ronden reed de Schot maar liefst 128 ronden op kop. Een mislukte tankstop bracht de zege van Franchitti even in gevaar, toen de brandstofslang weigerde te ontkoppelen en refueller Mike Miller door het linkerachterwiel gegrepen werd. Met lichte verwondingen aan zijn knie moest Miller worden afgevoerd.Deze pech kostte Franchitti 10 secs. en de kop van de wedstrijd. Een neutralisatie waarbij hij de leider Sam Hornish, van de eerste plek wist te verdringen werkte zijn voordeel.Hornish die met zijn Team Penske Dallara Toyota geruime tijd aan de leiding reed verdween door een crash, waarbij hij lichte verwondingen aan zijn knie opliep."Ik wilde alleen maar terrein goed maken, ik was nog niet eens aan het pushen toen ik de controle verloor." aldus de tweevoudige ex-IRL kampioen die zich zijn seizoen bij Penske iets anders had voorgesteld. Alleen de Mexicaan Adrian Fernandez vormde in de slotfase nog een bedreiging voor Franchitti,en eindigde als tweede, gevolgd door de Britten Dan Wheldon en Darren Manning. De winnaar van de Indy 500 Buddy Rice verloor de aansluting in het puntenklassement door een crash in de openingsfase, waardoor de Braziliaan Tony Kanaan zijn voorsprong verder kon uitbouwen. Mevr. Franchitti, de bekende actrice Ashley Judd, was niet bij het tweede succes van haar man aanwezig, zij preferreerde een Yoga bijeenkost op haar vrije zondag.

UITSLAG:
1. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 225 ronden
2. Adrian Fernandez(MEX) G-Force Honda 225 ronden
3. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 225 ronden
4. Darren Manning(GB) G-Force Toyota 225 ronden
5. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 225 ronden
6. Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 225 ronden
7. Vitor Meira(BR) G-Force Honda 225 ronden
8. Jacques Lazier(USA) Dallara Chevrolet 225 ronden
9. Bryan Herta(USA) 224 ronden
10. Alex Barron(USA) 224 ronden 

Infiniti Proseries
In de Infiniti Proseries races, die aan de IRL voorafgaat finishte Arie Luyendijk jr. keurig als vijfde, hij staat vierde in het kampioenschap.De Infiniti Proseries is inmiddels gewonnen door de ex-teamgenoot van jr. de Braziliaan Thiago Madeiros die de eerste vier wedstrijden van het seizoen op zijn naam schreef.De wedstrijd op Pikes Peak werde gewonnen door PJ Chesson, die voor het team van Mo Nunn inmiddels drie wedstrijden op zijn naam schreef.Mo Nunn heeft hoge verwachtingen van deze nieuwkomer, die volgend jaar eveneens voor zijn team in de IRL gaat uitkomen. 

Nieuws
De IRL race op het stratencircuit van St. Petersburg is eigenlijk zo goed als zeker in 2005.Achter de schermen zou de deal reeds beklonken zijn met o.a. Michael Andretti.. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet