Belcar

Belcar: Verpletterende zege voor Kumpen, Longin, Hezemans en Lamy
Om 17.30 uur reed de GLPK Viper met Pedro Lamy als winnaar onder het zwart-wit geblokt door. Met 778 ronden evenveel rondjes als vorig jaar, alleen een veel snellere race omdat de wedstrijd door de safety-car diverse malen veel langer was geneutraliseerd. Na 24 uur racen mag de vraag gesteld worden waarom GLPK zich toch altijd afvraagt of de Viper nog wel up-to-date is?

Tekst: Flor Schilte   Fotografie: Tim Bohme en Boudewijn Pieters

Verpletterende zege voor Kumpen, Longin, Hezemans en LamyNou, de concurrentie heeft haar tanden stuk gebeten op het avontuur van de heren Kumpen, Longin, Hezemans en Lamy. Vanwege de deelname van Eindhovenaar Mike Hezemans kon er toch gesproken worden van een kwart Nederlands succcesje in de 24 Uren van Zolder. De snelle équipe draaide zonder veel tegenslag haar rondjes terwijl de Viper angstaanjagend bleef brullen op de baan. De coureurs van team GLPK bouwden hun voorsprong steeds verder uit. Nadat eerst de PSI Porsche van Markus Palttala met een kapotte motor zondagmorgen de strijd moest staken was het tegen 10 uur de AD Porsche met de Clouseau bemanning, vergezeld van Albert Vanierschot, de Koning van Zolder, die de geest gaf. De Porsche had veel schade door een verloren wiel en bleef in de pit staan. De Kuismanen Viper sloop stiekem naar voren en kon zo een schitterende tweede plaats bemachtigen. Een verrassend optreden voor de jonkies met de Porsche 996 Biturbo. Ruben Maes en Francois Verbist en hun 2 teammaten reden wel een heel opmerkelijke wedstrijd door als derde op het podium te eindigen. Wie had dat verwacht?

 
De gebroeders Thiers en Guy van Mol eindigden op een grandioze 4de plaats na de veldslag op de Bolderberg.Tevens werd beslag gelegd op de overwinning in de GTB klasse.

Daarachter was de Gordon Porsche, met alle problematiek na de crash van Ugeux in de kwalificatie, uitstekend 5e en tweede in GTB. Het podium in de GTB had ook een Nederlands tintje. Race amazone Kelly Jamers was met de First Porsche op een 6e plaats algemeen en 3e in de GTB geëindigd. Op deze auto van First maakte Heerlenaar Kevin Leest ook deel uit van de bemanning. De 18-jarige scoorde meteen een podiumplaats bij zijn debuut in de 24 Uren van Zolder. Patrick Beliën en Nederlander Jan Jakobs bezetten een uitstekende 13e plaats aan de finish en pakten de overwinning in de klasse Toerisme. Door een kapot cardan zaterdagnacht viel de Yab Yum BMW terug in de rangschikking en 2e plaats in klasse Toerisme. Vlak voor de finish ging bij de Yab Yum BMW met Harrie Stoeltie achter het stuur nogmaals de cardan kapot, een dik probleem. René van der Made maakte nog een sterke opmars met zijn Duitse teammaatjes in de BMW M3 naar een 15e plaats algemeen. Onvoorstelbaar is de klassering van Robert Dehoen, Armand Essers en de broertjes Grauwels. Na een crash in de muur door de teamchef zelf, een start uit de pitlane vanwege technische problemen rijdt de BMW Compact nog steeds en komt aan de finish op een 20e plaats. Bart Moritz is een aantal versnellingen kwijt en heeft alle grindbakken van Zolder getest, maar toch komt de Marcos aan de finish op een 23e plek. Uiteindelijk kwamen 26 van de 50 gestarte auto's aan de meet. Vanaf zondagochtend gebeurde er weinig meer, aankomen was het devies voor de resterende teams

Overall uitslag Euphony 24 Uren van Zolder:
1. Kumpen-Longin-Hezemans-Lamy, Dodge Viper, 778 ronden
2. Kuismanen-Zonca-Hasenblicher-Alamäki, Dodge Viper, 760 r.
3. Maes-Tanghe-Verbist-Castelen, Porsche 996, 755 r.
4. Thiers-Thiers-Thiers-van Mol, Porsche 996 GT3 RS, 751 r.
5. Lambert-Ugeux-Lefort, Porsche 996 S Cup, 743 r.
6. .Jamers-Kersten-Leest-van Rompuy, Porsche 996 GT3, 726 r.
13. Beliën-Jakobs-Verhoeven-Colman, BMW E46 M3 V8, 699 r.>leider in TA
15. Steinberg-Haschke-Van der Made, BMW E36 M3, 693 r.
19 Crevels-Stoeltie-Keur-Sijthoff, BMW E46 M3 V8, 644 r.
20. Dehoen-Essers-Grauwels-Grauwels, BMW Compact, 626 r.
23. Moritz-Happé-Brom, Marcos Mantis, 560 r.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet