IndyCar

IRL: Sensationele zege Buddy RiceTijdens de Michigan 400 heeft Indianapolis winnaar Buddy Rice voor het team vanRahal Letterman een sensationele zege behaald. Rice versloeg de Braziliaan Tony Kanaan in de allerlaatste ronde op de streep, nadat hij eigenlijk de race volledig gedomineerd had in zijn AGR Dallara Honda.

tekst Willem J. Staat. Foto PR

In de allerlaatste ronde versloeg Rice Tony Kanaan met een verschil van slechts.0796 secs. Ongeveer tien ronden voor het einde greep Rice, die eigenlijk een onopvallende wedstrijd reed, definitief de kop. "We laten pas het achterste van onze tong zien als de tijd er rijp voor is. En dat was pas in de laatste 20 ronden..." Tony Kanaan verweet het AGR Racing een verkeerde strategie uitgestippeld te hebben, want zodra Rice aan Kanaan voorbijgestoken was kreeg hij de order om niet aan te vallen, omdat men er bij AGR van overtuigd was dat Rice zonder methanol zou komen te staan. Een misrekening.

"Ik ga geen beschuldigende vinger uitsteken, maar zij waren wel slimmer dan wij"aldus een teleurgestelde Braziliaan. De Brit Dan Wheldon eindigde voor het team van AGR als derde. Het racen op de ovals houdt risico in, maar de race in de pitlane ook.Twee monteurs moesten met betrekkelijk lichte verwondingen worden afgevoerd, nadat zij door aanstormende bolides waren geraakt.De Mexicaan Adrian Fernandez verloor een goede uitgangspositie in de 159e ronde, toen zijn crew-members zich ternauwernood in veiligheid konden brengen.Fernandez kreeg voor zijn escapade een stop/go, die hem naar de twaalde plaatsterugwierp. Sam Hornish eindige als vierde voor Team Penske, maar moest in de slotfase zijn tempo aanzienlijk passen ivm. methanolverbruik. 

Uitslag
1. Buddy Rice(USA) G-Force Honda 200 ronden.
2. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda200 ronden.
3. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden.
4. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Toyota 200 ronden.
5. Vitor Meira(BR) G-Force Honda 200 ronden.
6. Bryan Herta(USA)Dallara Honda 200 ronden.
7. Scott Dixon(NZ) G-Force Honda 200 ronden.
8.Townsend Bell(USA) Dallara Chevrolet 200 ronden.
9. Scott Sharp(USA) Dallara Toyota 200 ronden.
10. Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 200 ronden. 

nb In de supporting Infinti Proseries wedstrijd werd Arie Luyendijk jr. voor de tweede achtereenvolgende maal door een crash uitgeschakeld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet