Formule 1

Formule 1: Montoya wint Italiaanse Grand Prix

Juan Pablo Montoya heeft de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza gewonnen. Wat ogenschijnlijk een foutloze race voor de Colombiaan leek te worden, werd aan het einde nog even spannend, toen drie ronden voor de finish het loopvlak van zijn linkerachterband kapot ging. Dit gebeurde eerder in de wedstrijd ook bij zijn teamgenoot Kimi Raikkonen, die daardoor een extra stop moest maken en zijn één-stop-strategie in rook zag opgaan. Uiteindelijk wist hij vierde te worden, nadat hij in de 45ste ook nog eens spinde. Montoya hoefde niet te stoppen voor een bandenwissel en kwam als eerste over start-finish, voor Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella. Fernando Alonso is met dit resultaat weer vier punten uitgelopen op Kimi Raikkonen en daarmee kan de wereldtitel hem bijna niet meer ontgaan.

Tekst: Laura Postma en Pieter de Boer, Foto's: PR

 zondag 3


Nog nooit in meer dan vijftig jaar Formule 1 gebeurde het dat alle coureurs die de race aanvingen, ook de finish behaalde. Vandaag werd dat gegeven uit de boeken geschreven. Alle 20 gestarte coureurs wisten ook de finish te behalen. Dat dit niet zonder slag of stoot ging werd al bij de start duidelijk. Albers verliest zijn neus door een te enthousiaste actie bij Karthikeyan. Beiden moeten de pit bezoeken, net als Webber en Coulthard. die elkaar tegen komen. Echter een korte stop is voldoende om de wagens weer op de baan te krijgen.

 zondag 1


Ook McLaren had een mogelijke uitvaller kunnen worden. Waren in Turkije nog beide wagens van het Williams-team uitgevallen met bandenproblemen, dit weekend kampen de McLaren’s met eenzelfde probleem. Räikkönen moet halverwege de race een extra stop maken om zijn achterwiel te vervangen, welke op vreemde wijze aan het splijten is. Montoya kan weliswaar zijn race winnend afsluiten, maar moet de laatste drie ronden flink van het gas af wanneer bij hem eenzelfde probleem ontstaat. Voor Räikkönen betekend zijn extra stop opnieuw kostbaar puntenverlies in het kampioenschap. Alonso kan met zijn huidige voorsprong al volgende week in Spa kampioen worden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet