Formule 1

Formule 1: Raïkkonën pakt pole, maar start als elfde

Onder tropische temperaturen wordt dit weekend de voorlaatste Europese Formule 1 Grand Prix verreden in Monza. Met een buitentemperatuur van 31 graden en een circuittemperatuur welke opgelopen is tot 46 graden moesten de 20 beste coureurs van de wereld hun tijd noteren. De Fin Kimi Raikkonen was opnieuw met veel machtsvertoon de allersnelste, maar moet vanaf plaats elf starten door een motorwissel. Montoya start daardoor morgen vanaf pole. Albers maakte een kostbare fout en start als laatste, terwijl Doornbos in de Jordan-sandwich staat op plaats achttien.

Tekst: Pieter de Boer

Na de vele fouten die in de vorige kwalificatie gemaakt werden in Turkije, bleef deze kwalificatie bijna helemaal schoon van fouten. Alleen Albers maakte een kostbare fout, welke hem secondes kostte in zijn vliegende ronde en Fisichella wist niet een ‘schoon’ rondje te rijden. Het drama voor Ferrari gaat ook door op Monza. De rode brigade start morgen als zesde en zevenden, na vandaag zevende en achtste te zijn gekwalificeerd.

Maar niet alleen bij Ferrari is het al het gehele seizoen huilen met de pet op, want ook bij Williams gaat het, op een enkele uitzondering na, niet. Door het voortijdige uitvallen van beide wagens in Turkije en het ontbreken van Heidfeld door een opgelopen blessure moesten beide wagens als eerste hun ronde zetten. Gevolg is een vijftiende en zestiende startpositie voor de race van morgen, waar Pizzonia het naar verhouding nog goed deed door maar twee tiende langzamer te zijn dan teamgenoot Webber.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet