IndyCar

IRL: Milwaukee Franchitti terug!De  Schot Dario Franchitti is helemaal terug. De echtgenoot van filmster Ashley Judd boekte op de oval van Milwaukee gisteren zijn eerste IRL overwinning.
Na een zwaar motorongeluk in 2003 twijfelden vele insiders aan een echte come-back van de Schot, die met zijn overwinning alle kritieken verstomde.


Critici bestempelden Franchitti vaak als een man, die alleen maar op de roadcircuits kan scoren, maar ondanks alle pech in 2003 bleef Michael Andretti toch in het potentieel van de Schot geloven. Franchitti domineerde de tweede helft van de A.J. Foyt Indy 225 en reed de laatste 220 ronden op kop. Een vers setje banden bracht nieuw leven in de Dallara, grapte Franchitti na afloop. Ondanks een neutralisatie vanwege een crash van Jacques Lazier wist de Schot het hoofd koel te houden en wist Indy winnaar Buddy Rice op voldoende afstand te houden.Het verschil bedroeg bij de finish slechts 0.6599 secs.

"Ik denk niet dat die neutralisatie enig verschil gemaakt had, hoewel ik hem liever niet had gehad" gaf Buddy Rice eerlijk na afloop toe. Goed pitcrew werk van Team Penske leverde Sam Hornish een keurige derde plaats op. De voormalige IRL kampioen klaagde over onderstuur in de slotfase."Eigenlijk moest ik nogal conservatief met het brandstofgebruik omgaan en indien die neutralisatie er niet was geweest, had de uitslag weleens totaal anders kunnen zijn" aldus de tweevoudige kampioen. Voor de Nieuw Zeelander zijn de kampioenskansen vrijwel tot het nulpunt gedaald, na een crash in de training, kwam hij tijdens de wedstrijd niet meer in actie.Een gekneusde enkel en vinger bezorgden Dixon teveel pijn. Ganassi weigerde voor Dixon een vervanger in te zetten. "Voor mij is dit een zeer bijzondere overwinning" verklaarde Franchitti na afloop."Jim Clark won hier met Lotus, maar ook de betreurde Greg Moore won hier zijn eerste CART race, terwijl de baas hier maar liefst 5 keer won... Saillant detail, tijdens de eerder dit seizoen verreden CART wedstrijd waren er ruim 25000 betalende toeschouwers, bij de IRL race werden er ruim 37.000 bezoekers genoteerd, zo liet Milwaukee weten. 

Uitslag
1. Dario Franchitti (GB) Dallara Honda 225 ronden.
2. Buddy Rice (USA) Panoz G-Force Honda 225 ronden.
3. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Toyota 224 ronden.
4. Tony Kanaan (BR) Dallara Honda 225 ronden.
5. Vitor Meira (BR) Panoz G-Force Honda 225 ronden6. Townsend Bell (USA) Dallara Chevrolet 225 ronden.
7. Alex Barron (USA) Dallara Honda 224 ronden.
8. Adrian Fernandez (MEX) Panoz G-Force Honda 224 ronden.9. Bryan Herta (USA) Dallara Honda 224 ronden.
10. Kousuuke Matsuura (J)Panoz G-Force Honda 224 ronden. 

Stand kampioenschap
1. Tony Kanaan 357 pnt.
2.Buddy Riuce 293 pnt.
3. Dan Wheldon 276 ronden.
4.Helio Castroneves 260 pnt.
5. Sam Hornish 235 pnt.
6. Dario Franchitti 226 pnt.
7.Scott Dixon 200 pnt.
8. Vitor Meira 200 pnt.
9. Darren Manning 199 pnt.
10.Bryan Herta 199 pnt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet