FIA F3000

F3000: Doornbos net niet op podium maar derde in kampioenschap

Robert Doornbos heeft in zijn zevende race om het FIA International F3000 kampioenschap een keurige vierde positie bemachtigd. Op het 4.574 meter lange circuit van Hockenheim had de coureur van Arden International lange tijd uitzicht op een podiumplaats, maar moest in de eindfase van de wedstrijd door grote bandenslijtage een positie prijsgeven aan Esteban Guerrieri. De overwinning ging naar Doornbos' teamgenoot Vitantonio Liuzzi die alweer de zesde overwinning van het seizoen pakte. De tweede Nederlander Olivier Tielemans werd twaalfde en laatste en moet op dit niveau nog veel leren. 

Met een zevende positie in de kwalificatie, had Robert Doornbos een redelijke uitgangspositie voor de 33 ronden tellende race veroverd. In het begin van de wedstrijd passeerde Doornbos nog enkele rijders en rukte op naar een fraaie derde plaats. In zijn kiel zoog nam hij Esteban Guerrieri (BCN) mee. De twee coureurs vochten rondelang om een podiumpositie en doken gelijk de pitstraat in om hun bolides weer te voorzien van nieuw rubber. Aan het einde van de race waren de banden van Doornbos echter van een mindere kwaliteit waardoor hij niets anders kan doen dan zijn positie verdedigen. De Rotterdammer kwam na 51 spannende minuten over de finish en pakte vijf waardevolle kampioenschappunten. Doornbos heeft met zijn vierde plaats optimaal geprofiteerd van de misstap van zijn directie concurrentie. Zowel Tomas Enge (Ma-Con), Patrick Friesacher (Coloni) als Raffaele Gianmaria (AEZ Engineering) bleven namelijk puntloos. Door deze prestatie bezet de 'rookie' de derde plaats in het kampioenschap met een totaal van 26 punten. Hiermee slaat Doornbos een kloof van vier punten naar Gianmaria in het kampioenschap. Doornbos net niet op podium maar derde in kampioenschap Doornbos: "Ik ben erg tevreden over de vanmiddag verreden race. De laatste twee wedstrijden kopieerde ik de set-up van mijn teamgenoot, maar dat bleek niet in mijn voordeel te werken. Voor deze race zijn we weer teruggegaan naar de 'oude' race afstelling die we op de Nürburgring gebruikte en dat verliep stukken beter. Ik reed een strakke rondetijden en schoof gedurende de race enkele plaatsen op naar derde plaats. Uiteindelijk ging ik als vierde over de meet doordat mijn tweede sets banden hevig waren afgesleten. Waar de concurrentie het liet liggen heb ik vijf punten aan mijn totaal kunnen toevoegen. Met nog drie F3000-races voor de boeg zit ik nog steviger in het zadel met een derde plaats in het kampioenschap!"

Olivier Tielemans reed de wedstrijd uit op een twaalfde plaats en kon eindelijk de broodnodige kilometers maken om ervaring op te doen in dit kampioenschap. Positief is dat de pas twintig jarige coureur in de race sneller was als tijdens de kwalificatie. Het blijft echter een enorme stap om van de nationale Formule Renault 2000 meteen door te stoten naar de Formule 3000.

Uitslag race 7 FIA Int. F3000 - Hockenheim
1. V. Liuzzi Arden International 51:01849
2. E. Toccacelo BCN Competicion + 06.699
3. E. Guerrieri BCN Competicion + 12.713
4. R. DOORNBOS Arden International + 15.121
5. T. Schmidt Ma-Con International + 15.499
6. J. Lopez CMS Performance + 26.352

Stand na zeven races
1. Vitantonio Liuzzi (I)  60 
2. Enrico Toccacelo (I) 50
3. Robert Doornbos (MC) 26
4. Raffaele Giammaria (I) 22
5. Jose Maria Lopez (I) 21
6. Tomas Enge (CZ) 20
7. Patrick Friesacher (A)19
8. Esteban Guerrieri (I) 18
9. Yannick Schroeder (F) 13
10. Tony Schmidt (D) 8
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet