Belcar

Belcar Nurburgring Overwinning voor Schnitzer

De buitenlandse excursie van de Belcar Endurance series naar de Nurburgring leverde een overwinning op voor het Schnitzer BMW Tean, dat zich met haar Belgische campagne voorbereidt op de 24 uen van Spa.De combinatie Hans J. Stuck/Antonio Garcia(ESP) wist dankzij de uitgekiende strategie van Schnitzer de wedstrijd onder een safety-car fase, dankzij een blunder van de GLPK Viper naar zich toe te trekken. 

tekst Willem J. Staat
foto's Tim Böhme
Vierde overwinning voor BMW in een lange-afstandswedstrijd op de Nurburgring dit seizoen.Overwinning voor Schnitzer BMW Een verloren motorkap van de Britse Viper van de combinatie Pelle/Cook op het rechte stuk bepaalde uiteindelijk de uitslag van de wedstrijd.Terwijl leider Anthony Kumpen via zijn crew duidelijk te kennen werd gegeven buiten te blijven, ging de jonge Belg toch de pits in, en verloor exact onder toezicht van een grijnzende Hans J. Stuck veel tijd in de pitlane.Uiteindelijk eindigde GLPK Viper van Kumpen/Longin als zevende algemeen.Exact op het juiste moment haalde Schnitzer teammanager Charly Lamm deSpanjaard Garcia binnen en Hans J. Stuck klaarde het karwei.Toch hing de zege aan een zijden draadje verklaarde Stuck na afloop."De linkerband was zodanig versleten dat ik geen drie ronden meer had moeten rijden." Schnitzer had voor een bijzonder zachte regencompound gekozen. 

  

Kumpen leidt indirect het voortijdig uitvallen van de PSI Porsche van Markus Paltalla en de SRT Corvette van Franz lamot in. Voor BMW was het de vierde zege in een lange-afstandswedstrijd, na twee zeges in de langstreckenpokal en de Nurburgring 24 Uren was dit de vierde.BMW selecteerde twee BELCAR wedstrijden om aan toegelaten te worden aan de 24U van Francorchamps eind deze maand. Mogelijk dat er toch een addertje onder het gras zit. Uit betrouwbare bron vernam autosport.nl dat de FIA op korte termijn een beslissing neemt omtrent de toelating van traction control en ABS op de M3 GTR. Moet BMW Motorsport verplicht afzien van het gebruik van deze hulpmiddelen, dan slinken de kansen op een eindoverwinning aanzienlijk. Limburger Jos Menten zag met zijn AD Sport Porsche 996 Turbo in de slotfase van de wedstrijd een podiumpositie in rook opgaan omdat hij volgens de officials in de pitlane onder safety car had ingehaald. Menten bestrijdt dit en verklaart dat het licht aan het eind van de pitlane definitief op groen stond.De combinatie Menten/Verbergt eindigde uiteindelijk als vierde."We hebben in ieder geval punten gepakt" aldus Tim Verbergt die als doel heeft om in de 24 Uren van Zolder zoveel mogelijk punten te pakken.Tevens een goed resultaat voor de RTM Porsche van Couwbergs/V.d. Haterd als achtste in GTB eindigden. 

 

Jos Menten verspeelde een podiumpositie tijdens de safety car fase. De wedstrijd begon vrij tumultueus, doordat Anthony Kumpen zich op het vuile gedeelte iets verremde toucheerden de Corvette van Franz Lamot en de Fin Markus Paltalla elkaar, waardoor beiden reeds in de eerste ronde moesten opgeven."Ze waren gewoon een referentiepunt aan het zoeken, dat ze niet konden vinden"verklaarde Anthony Garcia, die met een tweede plaats onmiddellijk van de situatie wist te profiteren.De tweede plaats algemeen ging naar de PSI Porsche van Vincent Vosse(B) enFred Bouvy(B), terwijl de Finse Kuismanen Viper van Pentti Kuismanen en Karl Hasenbichler als derde eindigde.In de GTB categorie ging de zege naar de gebrs. Thiers met hun Porsche GT3/RS, terwijl de Speedlover Porsche van Jean Pierre Verhoeven/Frank Döring een fraaie vierde plaats voor zich opeiste. 

 

Na jaren een verdiende overwinning van de Britten Willy Moore en Dave Cox met hun BMW M3 in de TB categorie. In de TA categorie ging de zege naar de Ford Mondeo van Peter van Delm en Marc Neyens, terwijl de Britten Willie Moore en Dave Cox na jaren aanwezigheid in de Belcar eindelijk verdiend de overwinning pakten in de TB categorie,Eveneens een podiumplaats voor de combinatie Jan Jakobs en Patrick Belien, die met hun M3 GTR als derde in TB eindigden. 

 

Vierde overwinning voor BMW op de Nurburgring met de M3 GTR in diverse kampioenschappen. 

Uitslag
1. Hans J.Stuck(D) Antonio Garcia(ESP)  54 ronden 2.06.51.284 gem.131.204 km/u
2. Vincent Vosse(B)Fred Bouvy(B) Porsche 996 Biturbo 54 ronden.
3. Pertti Kuismannen(SF)Karl Hasenbichler(A) 53 ronden
4. Jos Menten(NL) Tim Verbergt(B) Porsche 996 Biturbo 53 ronden
5. Koen en Kris Wauters(B) Porsche 996 Biturbo 53 ronden
6. Ruben Maes(B) Francois Verbist(B) Porsche 996 Biturbo 52 ronden
7. Anthony Kumpen(B) Bert Longin(B) Chrysler Viper GTS-R 52 ronden
8. Bart Couwvbergs(B) Toon v.d. Haterd(NL) Porsche 996 GT3R 52 ronden
9. Michael Heydens(B) Ian Khan(GB) Porsche 996 Turbo 52 ronden
10. Kurt en Hans Thiers(B/B) Porsche 996 GT3RS 52 ronden 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet