Formule 3

F3 Masters: Giedo van der Garde Marlboro coureur tijdens de Masters of Formula 3

 

Het is inmiddels een goede traditie dat een Nederlandse Formule 3-coureur tijdens de Marlboro Masters of Formula 3 met speciale ondersteuning en in de kleuren van Marlboro aan de start verschijnt. Dat is dit jaar het geval met Giedo van der Garde, de jonge rijder uit Veenendaal die bijzonder goed voor de dag komt tijdens  zijn eerste seizoen in de Formule 3. Philip Morris International ondersteunt ditmaal het Franse Opel Team Signature Plus, waarvoor Giedo van der Garde dit seizoen rijdt. Ook de auto van zijn Franse teamgenoot Nicolas Lapierre zal in de bekende Marlboro-kleuren worden uitgevoerd.

Giedo van der Garde geldt als een van de grootste talenten die ons land de laatste jaren in de racerij heeft voortgebracht. Hij boekte successen in de kartsport en leek na zijn vijfde plaats in de eindstand van het WK Formule Super A in 2001 al voorbestemd om het seizoen erop de overstap naar de formulewagens te maken. Een sterk optreden tijdens de selectie van het "Talent First"-programma van de nationale autosportfederatie KNAF leek een duw in de goede richting. Niettemin zag Van der Garde de ondersteuning van de KNAF in dat jaar net aan zijn neus voorbij gaan en besloot om nog een seizoen in de karting uit te komen. Met goed gevolg: ondersteund door Jos Verstappen behaalde Giedo van der Garde in 2002 de wereldtitel in de Formule Super A-klasse. Nu was de tijd werkelijk rijp om door te groeien naar de formulewagens. En ditmaal kreeg de Veenendaalse rijder wel de ondersteuning van de KNAF, zodat hij vorig jaar als "Talent First"-rijder bij het team van Van Amersfoort Racing kon instappen voor deelname aan de destijds voor Nederland nieuwe Formule Renault 2000.

Van der Garde leerde snel in zijn eerste autosportseizoen, daarbij geholpen door Frits van Amersfoort, die gedurende zijn lange loopbaan al heel wat ambitieuze coureurs het klappen van de zweep bijbracht. En niet de minsten: Huub Rothengatter, Jos Verstappen, Tim en Tom Coronel, Bas Leinders, Christijan Albers en Jeroen Bleekemolen reden allen bij het Gooise raceteam. In de Formule Renault boekte Van der Garde een aantal goede resultaten. Niet alleen op nationaal niveau, ook internationaal in de Formule Renault Eurocup streed hij in de hoogste gelederen mee. Dat trok de aandacht van Renault, dat de Nederlandse rijder opnam in het Renault Driver Development Program, een speciaal opleidingsprogramma voor beloftevolle jonge coureurs.Via het Renault-programma kwam Van der Garde terecht bij het Franse Opel Team Signature Plus voor deelname aan de Formule 3 Euroserie. "Sommigen vinden het misschien wat vroeg om na een jaar in de Formule Renault al gelijk naar de Formule 3 door te groeien, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het kan", zei hij voor aanvang van het seizoen. En hij snoerde de critici gelijk de mond door van meet af aan goed te presteren en in zijn pas vijfde race al direct op het podium te rijden. "Ik voel me in de Formule 3 goed thuis. De samenwerking met het team is prima en ik krijg de kans om veel te leren en ervaring op te doen."

Van der Garde verheugt zich op de Marlboro Masters of Formula 3. "Natuurlijk is dat voor een Nederlandse coureur het mooiste evenement om mee te maken. Vorig jaar reed ik er al in de Formule Renault, maar nu zit ik in de Formule 3, dat is het hoofdprogramma. Of thuisvoordeel een rol speelt weet ik niet. Ik ken de baan wel heel goed, maar op dit niveau leren alle rijders snel een nieuw circuit kennen en een aantal rijders was er ook vorig jaar al bij. Maar wie weet, misschien speelt dat thuisvoordeel me toch wel in de kaart, geeft me het net dat kleine beetje extra." Gevraagd naar zijn verwachtingen voor het Zandvoortse evenement laat Van der Garde niet het achterste van zijn tong zien. "Een plaats bij de eerste vijf zou al fantastisch zijn, maar het niveau ligt heel hoog. Hier rijden de beste Formule 3-coureurs van Europa, dus het wordt bepaald niet eenvoudig. Hoe dan ook, ik zal mijn uiterste best doen en dan zien we wel wat eruit komt."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet