Formule 3

F3 Masters 2004: De beste Formule 3-coureurs ter wereldDe Marlboro Masters of Formula 3, de toonaangevende Formule 3-race van Europa, beleeft van vrijdag 6 tot en met zondag 8 augustus alweer zijn veertiende editie. Op het Circuit Park Zandvoort, het kloppend hart van de Nederlandse autosport, treden dan de beste Formule 3-coureurs uit de diverse internationale competities, tegen elkaar in het strijdperk.

Natuurlijk willen ze allemaal in de voetsporen treden van Christian Klien, die vorig jaar het evenement op zijn naam schreef. Slechts een paar maanden na zijn zege op Zandvoort behoorde de kleine Oostenrijkse coureur immers al tot het elitecorps van Formule 1-rijders! Naast de créme de la créme uit de Formule 3 komen ook diverse nationale raceklasses tijdens de Marlboro Masters of Formula 3 in actie. Bovendien zou dit evenement zijn naam niet waardig zijn als de organisatie er ook ditmaal niet in was geslaagd een aantal spectaculaire demonstraties naar Zandvoort te halen... Het optreden van vier WK-winnende Formule 1-Ferrari's uit de jaren 1999, 2000, 2001 en 2002 wordt een zinderend hoogtepunt!

Niemand behoeft kenners in de autosport het internationale belang van de Marlboro Masters of Formula 3 nog uit te leggen. Integendeel, een goede prestatie in Zandvoort is iets dat iedere zichzelf respecterende Formule 3-coureur op zijn palmares wil hebben staan. Teams nemen deelname in Zandvoort als vanzelfsprekend op in hun budgetcalculaties voor het raceseizoen. Zelfs bij de kalenderplanning van de diverse nationale en internationale Formule 3-kampioenschappen wordt terdege rekening gehouden met het Zandvoortse evenement. Immers, de Marlboro Masters of Formula 3 is de enige internationale ontmoeting die tijdens het reguliere seizoen plaatsvindt, bovendien op een moment dat de strijd in de diverse kampioenschappen in volle gang is. Eerdere winnaars als Jos Verstappen, David Coulthard, Takuma Sato en, het meest recent, Christian Klien, bewijzen dat succes in Zandvoort een rijder verder kan helpen in zijn carriëre. Ook andere voormalige winnaars van de Marlboro Masters of Formula 3, Pedro Lamy en Norberto Fontana, maakten de sprong naar de Formule 1.Alle toppers aan de start
Hoewel de selectieprocedure van rijders en teams die worden uitgenodigd voor deelname aan de veertiende editie van de Marlboro Masters nog in volle gang is, kan ervan worden uitgegaan dat alle toppers in de Formule 3 ook dit jaar weer in Zandvoort aan de start zullen staan. Een groot deel van de rijders, onder wie de Nederlander Giedo van der Garde, zal afkomstig zijn uit de Formule 3 Euroseries. Dit kampioenschap, officieel gesanctioneerd door de mondiale autosportfederatie FIA, ontstond begin vorig jaar uit het samengaan van het Duits en het Frans Formule 3-kampioenschap. De voornaamste concurrentie zal komen vanuit het traditioneel sterke Brits Formule 3-kampioenschap, terwijl er ook rijders uit andere nationale Formule 3-series in Zandvoort worden verwacht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet