Formula Regional European

Eurocup Formule Renault 2.0: Tegenvallend weekeinde voor Nederlandse rijders

De Nederlandse rijders hebben in de Euroserie Formule Renault 2000 op het natte circuit van Donington Park geen vuist kunnen maken. Paul Meijer was de enige rijder die een positie in de top tien wist te behalen, hij werd achtste in de tweede race. Junior Strous werd in de eerste race gediskwalificeerd omdat hij niet gezien had dat hij een drive trough penalty kreeg en Xavier Maassen en Yelmer Buurman hadden ook de nodige pech.

Tekst: Laura Postma

Bij de eerste race mocht Junior Strous van de vijfde startplaats vertrekken, Paul Meijer een startrij verder naar achteren op plaats zeven. Met name Paul Meijer had een goede start en wist door de stoten naar de derde positie, maar hij zou al snel zijn virtuele podiumplaats verliezen. Meijer was druk in gevecht, maar raakte daarbij een andere rijder waardoor zijn auto flink beschadigd raakte. Daarna was de race voor de AR Motorsport-rijder voorbij. Hij werd nog als twintigste gepositioneerd.

Door het terugvallen van Meijer en ook Scott Speed bevond Junior Strous zich op een mooie vierde plaats. Strous, die aangaf dat de snelheid er het hele weekeinde goed in zat, had echter naar eigen zeggen niet gezien dat hij een drive trouhg penalty had gekregen. Dit omdat zijn monteurs van het Duitse Motopark Academy op de grid te lang aan zijn auto gewerkt hadden. De wedstrijdleiding bestrafte het onbewust negeren van de drive trough penalty met een zwarte vlag. Tegenvallend weekeinde voor Nederlandse  rijders Pech was er ook voor Xavier Maassen. Hij kwam al in de beginfase van de race langs de baan terecht en raakte daar een andere Formule Renault, die daar eerder van de baan geschoten was. Einde race voor Maassen dus. De derde AR Motorsport-rijder, Yelmer Buurman, reed een solide eerste race. Vertrokken van de negende startpositie kwam hij als elfde over de finish.

De eerste race werd gewonnen door Patrick Pilet, de twee andere podiumplaatsen waren voor Guillaume Moreau en Colin Fleming. Overigens zou de uitslag van de race nog flink door elkaar gehusseld worden, omdat maar liefst negentien auto´s een tijdstraf van twintig seconden kregen, omdat zij te laat op de startgrid verschenen. Drie rijders werden zelfs gediskwalificeerd.

De tweede race moest wederom op een natte baan verreden worden. Paul Meijer had zich voor deze race als beste gekwalificeerd en mocht van een vijfde plaats vertrekken. Junior Strous had een achtste tijd gereden, terwijl Xavier Maassen en Yelmer Buurman pas achteraan in het veld te vinden waren. Buurman moest als laatste starten omdat hij in de kwalificatie maar twee ronden kon rijden, voordat zijn Formule Renault stuk ging.

Meijer had wederom een goede start en wist zich door te vechten naar plaats drie, die hij echter al snel moest inleveren, want er werd flink gevochten in het veld. Meijer zou zelfs terugvallen naar een achtste plaats en zou ook in deze positie over de finish komen.

Junior Strous kon in het begin niet goed meekomen, omdat het even duurde voordat zijn banden de nodige grip leverden. Daardoor kon hij ook niet voluit zijn positie verdedigen. Hij zou uiteindelijk dertienden worden.Xavier Maassen en Yelmer Buurman waren ook in de tweede race niet vooraan in het veld te vinden. Ook al konden zij de race uitrijden, Maassen werd zeventiende en Buurman twintigste.

Mike Conway won de tweede race, voor Guillaume Moreau en Paul Di Resta.
Paul Meijer staat in het kampioenschap momenteel achtste en is daarmee de beste Nederlander.

Uitslag race 1 Euroserie Formule Renault 2000:
1. Patrick Pilet 15 ronden 00:26:37.586
2. Guillaume Moreau +2.080
3. Colin Fleming +5.119
4. Scott Speed +5.696
5. Simon Pagenaud +21.446
6. Paul Di Resta +25.125
7. Mike Conway +25.709
8. James Jakes +27.743
11. Yelmer Buurman +33.693
20. Paul Meijer +13 ronden
23. Xavier Maassen +15 ronden

Uitslag race 2 Euroserie Formule Renault 2000:
1. Mike Conway 15 ronden 00:30:01.315
2. Guillaume Moreau +15.290
3. Paul Di Resta +17.190
4. Patrick Pilet +26.452
5. Reinhard Kofler +33.777
6. Michael Aleshin +33.814
7. Scott Speed +35.444
8. Paul Meijer +37.415
13. Junior Strous +45.174
17. Xavier Maassen +54.399
20. Yelmer Buurman +59.692
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet