Sportscars

Sportscars: Le Mans: spanning en sensatie in de eerste urenOm 16:00 uur precies was het dan zover. Onder het oog van tienduizenden enthousiaste toeschouwers en prettige weersomstandigheden, ging de 24 uur van Le Mans 2004 van start. Zoals verwacht waren het de Audi's die gelijk de kopposities opeisten, met Jamie Davies voorop, maar ook de Nederlanders deden het niet slecht in de eerste uren.  De eerste hoogtepunten van de race zouden niet lang op zich laten wachten.
 

Tekst: Laura Postma
Foto's: Chris Schotanus
 

De twee auto's van het Audi Sport Uk Team Veloqx namen bij de start het voortouw. Jamie Davies mocht de eerste stint op zich nemen en kon de poleposition bij de start zonder veel moeite omzetten in een leidende positie. Achter hem kon Allan McNish met de tweede 'UK Audi' gelijk goed aansluiten. In de eerste bochten drong hij nog flink aan, maar het lukte Davies een klein gaatje te slaan en de twee Britten liepen een beetje uit op de rest van het veld. Audi nam niet alleen de eerste twee posities in beslag, ook de derde en vierde plaats was in handen van de Duitse autofabrikant. Op drie wist de erg goed gestarte JJ Letho zich te nestelen, hij moest daarvoor van plaats zes komen. De rijder van Champion Racing was hard op weg richting McNish. Achter hem op de vierde positie bevond zich de Italiaan Rinaldo Capello, rijdend voor het Audi Sport Japan team. Capello wist daarmee zijn vierde kwalifcatietijd te behouden. De Nederlanders deden goede zaken bij de start. Jan Lammers bestuurde de eerste auto van het Racing for Holland team en gekomen van een achtste startplaats kon hij al meteen de vijfde positie opeisen. Ook Tom Coronel, in de tweede auto van Racing for Holland, had een goede start en wist in de beginfase van de race van een tiende naar een achtste plaats te komen.
 
 
Peter Kox 

In de GTS-klasse kon Peter Kox van Prodrive Racing met zijn Ferrari 550 Maranello de leiding in zijn klasse nemen, met achter hem Turner in de tweede auto van Prodrive. De voorspelde gevechten tussen deze Ferrari's en de Corvette's van Corvette Racing werden al in het begin van de race waargemaakt, want Fellows en Gavin konden in de Amerikaanse sportauto's goed aansluiten en dat leverde meteen spanning op.

Barron Connor Racing, met de twee Nederlandse rijders John Bosch en Mike Hezemans in de Ferrari 575 Maranello in de GTS-klasse, deden het wat teleurstellend. In de eerste fase van de race kwam Deletraz, die de eerste stint reed, niet verder dan een zesde plaats in zijn klasse. John Bosch reed daar achter op een zevende plaats.  
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet